Border Collie


Border Collie karakter eigenschappen gezondheid

Op zoek naar meer informatie over de leuke Border Collie? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit energieke en vriendelijke maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

Geschiedenis

De Border Collie vind zijn oorsprong in Northumberland, grensgebied (borders) tussen Engeland en Schotland. Hij is gefokt om vee te drijven, voornamelijk schapen. De hond is een afstammeling van de Landrace collie, die veelal te vinden was op de Britse eilanden.

Vandaag de dag worden Border Collies in bepaalde delen van de wereld (waaronder Schotland, Engeland en Australië) nog steeds ingezet om schapen te drijven. In Nederland worden ze vooral gezien als huisgenoot of boerderij hond.  

Een bekende Border Collie is Shep, die zijn overleden baasje in 1936 in de trein geladen zag worden. Shep heeft vijf en een halfjaar op het station op zijn baasje staan wachten.

Uiterlijke kenmerken

De bouw van de Border Collie is mooi geportioneerd, sierlijk en nooit grof of lomp. De hond heeft een snuit die smaller uitloopt. Met over het algemeen bruine ogen (pups worden geboren met blauwe ogen) en ver uit elkaar staande, opstaande of half opstaande oortjes.

Het lichaam is atletisch en gespierd. De Border Collie heeft een lang, laag hangende staart die iets in een boogje loopt.

De vacht is te verdelen in kortharig en matig lang. De vacht kan vele verschillende kleuren hebben. Denk aan zwart, grijs, bruin, roodbruin, chocolade, blue merle en wit. Al mag wit volgens de rassenstandaard niet overheersen.

Gewicht:

Reu – 14 tot 20 kg
Teefje – 12 tot 19 kg

Schofthoogte:

Reu – Tot 53 cm
Teefje – Tot 50 cm

Karakter

De Border Collie is van origine gefokt voor het drijven van vee. Daarom is de hond zeer alert, energiek en intelligent.

Het is een hele gevoelige hond die zowel goed gedijt in warm als koud weer. Deze hond is daarom ook geschikt voor het buitenleven op de boerderij.

Het is een lieve hond die vriendelijk is voor het gezin, maar ook voor vreemden. Een echte waakhond is het dus niet, daar is hij te vriendelijk voor. Hij zal je bezoekers vriendelijk opwachten en begroeten.

De honden zijn speels, intelligent en goed te trainen. Ze hebben wel een consequent baasje nodig. Ze zijn over het algemeen lief en speels met kinderen. Maar ze kunnen wel ontzettend druk en lomp zijn, dus kleine kinderen lopen het risico omver gelopen te worden.  

Beweging

Een Border Collie is ontzettend energiek en heeft veel beweging en uitdaging nodig, het liefst in de buitenlucht. Hij is ontzettend speels en actief.

Wandelen, zwemmen, apporteren en behendigheidspelletjes vinden ze geweldig. Maar ook spelletjes die hun geest uitdaagt en waarbij ze hun intelligentie moeten gebruiken doen het goed.

Dit is dus geen hond om hele dagen opgesloten te zitten in een appartement. Zorg ervoor dat je hond genoeg beweging en buitenlucht krijgt, anders kan hij wangedrag gaan vertonen. Denk aan blaffen en slopen.

Opvoeding en training

De Border Collie is makkelijk te trainen omdat hij zo intelligent is en graag getraind wordt. Hij krijgt graag opdrachten.

Het is echter niet de makkelijkste hond voor beginnende baasjes. Ze zijn een tikje eigenwijs, gevoelig en druk. Ze hebben dus een baasje nodig die consequent en geduldig is. En die hen op een positieve manier traint.

De Border Collie is een vee drijver. Hij vind het geweldig om dieren of dingen na te jagen. Hieronder vallen ook auto’s en fietsers. De hond kan dan de neiging hebben een klein nijpje te geven. Dit is een eigenschap die in zijn karakter zit en dat er lastig uit te trainen is.

Het is ook een uitbreker. Zeker wanneer er een kat of konijn in de achtertuin nagejaagd moet worden. Een groot hek om je tuin is dus een goed idee.

Verzorging

De Border Collie is te verdelen in kortharig en matig langharig. Beiden hebben een dubbele vacht. Deze vacht verzorgd zichzelf in principe prima. Toch is het goed om de vacht één keer per week te kammen, om klitten en mattering te voorkomen. Dit is ook handig tijdens de rui.

Poets de tanden van je hond eens per week en controleer gelijk de oortjes, oogjes en nagels. Knip de nagels bij indien nodig.

Wassen is alleen nodig als je hond zichzelf heel erg vies gemaakt heeft. Verder zorgt de vacht van de Border Collie zelf voor de juiste balans.

Gezondheid

De levensverwachting van een Border Collie is zo’n 10-17 jaar.

Geregistreerde erfelijke ziektes (bron):

  • Overgevoeligheid bepaalde medicijnen
  • Epilepsie
  • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)

FAQ

Kan een Border Collie buiten op een boerderij?

Ja, een Border Collie is geschikt voor het buitenleven op een boerderij. Hij heeft een dikke, dubbele vacht die goed bestand is tegen warme en koude omstandigheden.

Kan een Border Collie in een appartement?

Een Border Collie is minder geschikt voor een appartement. Hij is niet groot, maar heeft ontzettend veel energie. Veel beweging en buitenlucht is belangrijk voor de Border Collie. Krijgt hij of zij te weinig beweging? Dan resulteert dit in blaffen, slopen en ander probleemgedrag.

Is een Border Collie geschikt voor gezin met kinderen?

Ja, een Border Collie is over het algemeen heel lief met kinderen. Hij is speels, vrolijk en vriendelijk. Houd er wel rekening mee dat een Border Collie erg druk is en dat kleine kindjes daardoor omver gelopen kunnen worden.

Kan een Border Collie alleen thuis zijn?

Ja, mits ze genoeg beweging krijgen. Een Border Collie is heel zelfstandig en kan best een tijd alleen zijn. Zorg er wel voor dat ze voor en na de tijd voldoende beweging krijgen, anders kunnen ze wangedrag gaan vertonen uit verveling.

Kan een Border Collie met katten?

Een Border Collie is minder geschikt met katten. Het is een echte drijfhond die graag katten, konijnen en andere dieren achterna jaagt. Dit gedrag is heel lastig af te leren.

Hoeveel kost een Border Collie pup?

De kosten van een Border Collie pup met stamboom liggen tussen de 800 en 1000 euro. Een pup zonder stamboom is een stuk goedkoper, maar pas hier wel mee op. Lees jezelf goed in, trek de fokker na en stel de juiste vragen.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd dus rekening met hogere prijzen. 

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 

Hoe oud wordt een Border Collie?

De Border Collie wordt gemiddeld tussen de 10 en 17 jaar oud.

Hoe groot wordt een Border Collie?

Een reutje heeft een maximale schofthoogte van 53 cm en weegt zo’n 14-20 kg. Een teefje is iets kleiner en heeft een maximale schofthoogte van 50 cm en weegt zo’n 12-19 kg.

Welke spullen heb ik nodig voor een Border Collie hond?

We hebben hier een aantal artikelen over geschreven, ga bijvoorbeeld naar Benodigdheden voor je hond, Bench voor Border Collie, Beste voer voor je hond. Of bekijk onze tips tegen vlooien of wormen

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Border Collie. Een energieke, speelse en intelligente hond die zeer geschikt is op een boerderij en lief is met kinderen. Een jager die graag katten, maar ook fietsers achterna jaagt. Die veel beweging nodig heeft en graag buiten is.

Recent Posts