Help mijn hond heeft vlooien! Wat kan ik doen?


wat doen bij vlooien hond

Bijna niets is zo irritant als honden vlooien. Ze gaan overal in huis zitten en terroriseren je hond met jeuk. Hoe weet je of je hond vlooien heeft en wat doe je eraan? We vertellen je het allemaal in dit artikel, dus lees snel verder!

Het maakt niet uit hoe schoon je hond is, onder de juiste omstandigheden zullen de vlooien zich op de vacht van je hond nestelen en zich daar lekker vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk je hond preventief zo goed mogelijk te beschermen tegen vlooien.

Hoe komt een hond aan vlooien?

Vlooien verstoppen zich in struiken, gras en op plaatsen waar honden en andere zoogdieren komen. Hier wachten ze geduldig tot er een slachtoffer langsloopt. Vlooien kunnen wel tot een meter ver springen en verstoppen zich het liefst op de rug, oksel of lies van de hond.

Één vlo is al genoeg om een vlooien plaag te veroorzaken. De vlo nestelt zich in de vacht van je hond en vreet zich helemaal vol aan bloed. Daarna legt de vlo eitjes, dit kunnen er wel 50 (!) per dag zijn. Een vlo leeft maar een paar dagen, dus dit voortplantingsproces gaat razendsnel.

Constateer dat je hond vlooien heeft

Voordat je je hond gaat behandelen tegen vlooien, is het goed om eerst zeker te weten dat je hond daadwerkelijk vlooien heeft. Veel krabben en/of likken zegt niet per se dat je hond vlooien heeft. Zo kan veelvuldig krabben aan de oren een teken zijn van een oor gerelateerd probleem. En zo kan likken aan de poten een teken zijn van irritatie aan de poten, of iets anders.

Misschien is het overduidelijk dat je hond vlooien heeft omdat je ze al hebt zien springen. Zo niet, controleer dan de vacht op vlooien. Koop een vlooien kam en kam je hond zorgvuldig.

Een vlo is bruin of zwart, heeft een plat lichaam en de grootte kan variëren van een broodkruimel tot rijstkorrel of appel pit. Het kan ook zijn dat je geen vlo vind, maar vlooien eitjes.

honden teken vlooien middel

De behandeling tegen vlooien

Als je zeker weet dat je hond last heeft van vlooien kun je actie gaan ondernemen. Je zult zowel je hond als je huis moeten aanpakken. Vlooien kunnen in het hondenkussen gaan zitten, maar bijvoorbeeld ook in je tapijt, stoffen bank of erger nog, je bed. Was daarom producten zoals het hondenkussen op 60 graden.

Er zijn vele verschillende middelen beschikbaar die zowel de vlo als de larve doodt. Dit laatste is erg belangrijk.

Frontline Spray – Behandel je hond met een middel zoals bijvoorbeeld de Frontline Spray tegen vlooien. Dit middel kan vrij gebruikt worden, omdat overdosering vrijwel niet mogelijk is. In tegenstelling tot sommige andere, agressieve middelen. De spray mag zelfs gebruikt worden bij zwangere dieren en puppy’s. De spray doodt vlooien (en teken) binnen 24 tot 48 uur en werkt daarna nog 3 maanden door. Kam de vacht van je hond na 48 uur goed door. Pak met deze spray ook de omgeving van je hond aan, bijvoorbeeld de auto of bank als je hond daar ligt.

Appelazijn – Gebruik je liever geen chemische, agressieve middelen op je trouwe viervoeter? Dan is wassen met appelazijn misschien een alternatief. Je hebt onderstaande nodig:

  • 30 ml appelazijn
  • 1 liter warm water
  • 1 spons
  • 1 vlooienkam

Meng het water en de appelazijn door elkaar. Let op dat het water niet te warm is voor de huid van je hond.
Breng het mengsel met een spons aan op je hond. Zorg ervoor dat je de vacht goed “inzeept”. Pak hierbij vooral de plekken op de rug, onder de oksel en in de liezen aan. Laat de vacht van je hond natuurlijk opdrogen.
Als je hond opgedroogd is kam je de vacht van je hond goed door met de vlooienkam.

Etherische oliën – Sommige mensen behandelen hun hond tegen vlooien met etherische olie. Wees je ervan bewust dat etherische olie heel sterk geconcentreerd is en de huid van een hond zeer gevoelig is. Daarnaast zijn niet alle etherische oliën geschikt voor honden, zo is tea tree olie zelfs giftig voor honden. Lees meer over etherische oliën bij honden op DoeMaarNatuurlijk.nl

golden retriever in appartement

Pak ook je huis aan

Zoals we hierboven al even noemden zul je niet alleen je hond, maar ook het huis aan moeten pakken. Vlooien kruipen lekker in kieren en gaatjes en in plekken zoals je tapijt, het hondenkussen of in de bekleding van je auto.

Was producten zoals het hondenkussen, knuffels en kleedjes op 60 graden. Stofzuig het hele huis en neem hierbij goed de kieren en gaatjes mee. Gebruik een stoomreiniger om het tapijt, vloerkleed en je stoffen bank aan te pakken.
Voeg een teentje knoflook toe aan een bak warm water en laat het even staan. Gooi het water vervolgens op de plekken in de tuin waar je hond vaak ligt. Knoflook is een natuurlijk middeltje om vlooien op afstand te houden.

Vergeet je hond niet te ontwormen

Vlooien en wormen gaan hand in hand. Wormen poppen houden zich schuil in de poppen van de vlo. Als jouw hond een vlo inslikt tijdens het bijten en krabben zal de vlo doodgaan, maar de worm die zich schuil houdt in de vlo zal dit overleven en zo kan je hond last krijgen van wormen. Zorg er daarom voor dat je hond regelmatig ontwormt wordt.

Nabehandeling en preventie

Herhaal het behandel ritueel bij vlooien na een maand, om te voorkomen dat eventuele achtergebleven eitjes voor een nieuwe uitbraak zorgen.

Ter preventie kun je je hond elk seizoen opnieuw behandelen tegen vlooien en teken. Dit kun je bijvoorbeeld doen met anti-vlo pipetjes van Frontline, of door middel van een vlooienband. Niet gek op al deze chemische middeltjes? Behandel je hond dan eens per maand met appelazijn, op de manier zoals hierboven vermeldt wordt.

Recent Posts