Als je net eigenaar bent geworden van een hond, of je wordt binnenkort eigenaar van een pup, dan kan de dierenwinkel wat overweldigend zijn. Gangpaden vol speeltjes, voer, koekjes en riemen maken het gemakkelijk om veel te veel spullen voor je hond te kopen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij hebben 8 spullen op een rij gezet waar je mee kunt beginnen.
Halsband en riem
Binnen de bebouwde kom is het in Nederland verplicht om je hond uit te laten aan de riem. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen.
Wanneer je een puppy of nieuwe hond hebt kun je door middel van een riem de hond ook beter trainen met uitlaten. Een riem wordt in dit geval tevens een communicatiemiddel. Het baasje geeft via de riem signalen af aan de hond, bewust of onbewust. Zet je constant druk op de riem? Dit is voor de hond een heel gestrest signaal. Verdiep je dus eens in deze signalen.
Maar er zijn zoveel opties, materialen, tuigjes, harnassen, riemen, rollijnen. Waar moet ik mee beginnen?
Een slipketting wordt door vele hondentrainers afgeraden. Deze wordt vaak niet op de juiste manier gebruikt waardoor het alleen maar een heel vervelend gevoel aan de hond geeft.
Met een tuigje kun je de hond beter in bedwang houden, maar veel tuigjes zitten niet goed bij de hond, wat pijn kan veroorzaken. Zorg er dus voor dat het tuigje echt perfect zit en laat dit het liefst even beoordelen door een expert.
Een halsband met een gewone riem is een goede combinatie om mee te starten. Met een riem tussen de 1-1,5 meter loopt je hond dicht bij je en kun je makkelijk commando’s geven. Welk materiaal je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de grootte van je hond. Voor de meeste honden is een leren of nylon riem prima.
Bench
Een bench is een metalen, opvouwbare kooi die af te sluiten is met een deurtje. Een bench is een handig hulpmiddel wanneer je een puppy zindelijk wilt maken. Ook voelen veel honden zich veilig en geborgen in een bench. Een plekje waar je hond zich even rustig terug kan trekken.
Heb je een puppy? Dan is een middelgrote bench het meest geschikt, met een afmeting van zo’n 76 centimeter. Wil je direct een bench kopen waar je pup ook in past als het volwassen is? Neem dan een grotere bench. Zorg er wel voor dat je voor je pup de bench tijdelijk verkleint, anders is de kans groot dat je pup de bench ook gaat gebruiken om poepjes en plasjes in te doen.
Let op, de bench is geen plek om je hond in te stoppen als het stout is geweest. Dan kan de hond de bench namelijk gaan associëren met straf en wil hij of zij liever niet meer in de bench.
Grootte hond | Bench maat |
Hoogte tot 30 cm | XS |
Hoogte tot 43 cm | S |
Hoogte tot 48 cm Ruglengte tot 63 cm | M |
Hoogte tot 57 cm Ruglengte tot 75 cm | L |
Hoogte tot 70 cm Ruglengte tot 87 cm | XL |
Hoogte tot 76 cm Ruglengte tot 96 cm | XXL |
Let op: deze maten zijn een indicatie en kunnen per merk bench iets afwijken.
Hondenbed of kussen
Een bench heeft een harde ondergrond en daarom is het fijner voor je hond om een kussen of hondenbed in de bench te zetten. Kies je voor een kussen? Let er dan wel op dat je hond het kussen niet kapot bijt en de vulling opeet. Dit kan voor blokkades zorgen.
Veel honden hebben een sterke persoonlijke voorkeur. De één ligt graag in een soort “holletje” in een mandje, terwijl de ander liever languit plat op de grond op een dekentje ligt. Voor de meeste puppy’s gaat de voorkeur uit naar een hondenbedje, omdat ze zich dan veilig en geborgen voelen.
Voerbak en waterbak
Als je hond voor het eerst thuiskomt zal het direct een voerbak en waterbak nodig hebben. Een plastic bak is de meest goedkope optie, maar dit materiaal krast snel waardoor er veel bacteriën kunnen achterblijven in de bak. Zorg ervoor dat als je een plastic bak koopt, dat het van stevig materiaal is en vaatwasser bestendig. Vervang de plastic bak wanneer het krassen begint te vertonen.
Een roestvrij stalen bak is de duurste, maar wel de beste optie. De bakken zijn stevig en zullen niet snel verschuiven of door de hond als speelgoed worden gebruikt. Daarnaast zijn ze goed schoon te maken en gaan ze lang mee. Veel staande voer- en waterbakkenhouders worden geleverd met roestvrij stalen bakken.
Voer en koekjes
Goede, evenwichtige voeding is erg belangrijk voor je hond. Hoewel je pup bij de fokker waarschijnlijk al vaste voeding heeft gekregen, is de spijsvertering nog erg gevoelig. Geef je pup de eerste weken daarom dezelfde voeding als de fokker gegeven heeft. Hierna kun je geleidelijk overstappen op andere voeding als je dat wilt.
Geef je pup voer die geschikt is voor puppy’s. Bespaar ook niet op voer, goedkope merken bevatten vaak niet voldoende voedingsstoffen voor je pup die belangrijk zijn voor een gezonde groei.
Ook volwassen honden hebben goede voeding nodig. lees meer over het beste voer voor je hond. Sommige honden neigen naar overgewicht, geef je hond daarom niet teveel voer en koekjes. Geef je hond nooit chocola, dit is giftig voor honden.
Verzorgingsproducten
Zelfs wanneer je pup nog jong is, is het goed om het alvast te laten wennen aan kammen. De vacht van een volwassen hond heeft verzorging nodig. Het ene ras heeft natuurlijk wat meer verzorging nodig dan het andere ras. Je kunt de hond vast aanleren om gewassen te worden, gekamd en de nagels te knippen. Het is goed om je pup hier al vroeg aan te laten wennen.
Of je een jonge pup al moet wassen is veel discussie over, omdat de huid van een pup gevoelig is en omdat de nestgeur dan verwijderd wordt. De meningen zijn verschillend, maar wel wordt gezegd dat één keer wassen geen kwaad kan. Gebruik wel een puppy shampoo en geen “mensen shampoo” omdat puppy’s een hele andere zuurgraad hebben als mensen.
Heb je een Golden Retriever? Lees dan onze blog Hoe moet ik mijn Golden Retriever trimmen? waarin we dit stap voor stap uitleggen.
Identificatie tag
Het is goed om de halsband van je pup of hond te voorzien van een identificatie tag, ook al is je hond gechipt. Dit is een makkelijke en snelle manier voor je buren om je hond terug te brengen als het ontsnapt is. Zeker als je de hond net hebt en je nog niet helemaal zeker weet of je tuin “hondproof” is. Reken maar dat je boefje plekjes zoekt om uit de tuin te ontsnappen en de rest van de wereld te ontdekken.
Speeltjes
In honden speeltjes is ontzettend veel keuze. Speeltjes kunnen opgedeeld worden in verschillende categorieën. Zo zijn er kauw speeltjes, deze zijn vaak gemaakt van hard rubber en geven honden die de behoefte hebben ergens op te bijten. Knuffelbeesten geven de hond steun. Dan zijn er nog speeltjes die gebruikt kunnen worden om te apporteren en de hond beweging te geven, zoals ballen en frisbees. Een geknoopt touw helpt bij het schoon houden van de tanden van je hond.
Zorg er altijd voor dat het speelgoed sterk is en geschikt voor honden. Zo kan je hond geen kleine, gevaarlijke onderdelen inslikken.
Laat ook niet al het speelgoed 24/7 in huis liggen. Sommige honden raken dan snel uitgekeken op het speelgoed, of maken het kapot uit verveling.
Hoeveel kost een hond echt?
Pups met stamboom zijn gefokt volgens de regels van de rasvereniging. Deze stellen testen van erfelijke aandoeningen verplicht. Ook moeten zij aan kunnen tonen hoeveel nestjes een teefje gehad heeft.
Het kopen van goedkope pups via marktplaats wordt afgeraden. De honden worden vaak niet goed gesocialiseerd, geënt en soms zelfs slecht behandeld. Teefjes krijgen vaak aan één stuk door nestjes om maar geld te kunnen verdienen. Hierdoor kan je “goedkope” pup vaak nog dure dierenarts kosten met zich mee brengen.
Een hond met stamboom kost tussen de 500 (kleine rassen) en 1250 euro (grotere honden rassen). In het asiel ben je zo’n 60 tot 200 euro kwijt voor een hond. Daarnaast zul je alle bovengenoemde spullen aan moeten schaffen. Aan voer ben je zo’n 50 euro per maand kwijt. Ontwormen, inenten en preventie middelen tegen vlooien komen op zo’n 100 euro per jaar.
Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor castreren, steriliseren of onvoorziene dierenarts kosten, bijvoorbeeld als je hond iets gevaarlijks ingeslikt heeft of aangereden wordt.
Ook kun je denken aan kosten voor puppy training of socialisatie training.
Over het algemeen kun je onderstaande grafiek aanhouden voor de kosten:
Asielhond | Schoothond | Rashond | |
Aanschaf- en eenmalige kosten | 589 | 1621 | 2275 |
Onderhoudskosten per jaar | 604 | 826 | 1252 |
Totaal 1e levensjaar | 1193 | 2447 | 3527 |
(Bron tabel: gewoonovergeld.nl)