Waarom moet ik mijn hond ontwormen?

waarom hond ontwormen

“Is het alweer tijd om te ontwormen? Waarom, mijn hond heeft nooit wormen!” Ook al heeft je hond nooit last van wormen, het is toch belangrijk om je hond regelmatig te ontwormen. In dit artikel leggen we uit waarom.

Ook vind je in dit artikel een tabel met reviews van de top 4 ontwormingsmiddelen voor honden. Met voor- en nadelen. 

Dat je geen wormen in de ontlasting ziet betekend niet dat je hond geen wormen heeft. Elke hond heeft weleens last van een worm infectie. Je dierenarts kan wormen vermoeden als je hond last heeft van symptomen als braken, diarree, hoesten, likken onder zijn staart en het plotseling verliezen van gewicht.

De oorzaak van wormen

Wormen worden veelal overgedragen door muggen en vlooien. Ook kan je hond wormen krijgen door het eten van bijvoorbeeld ontlasting. Zorg er dus voor dat de omgeving waar je hond loopt schoon is en vrij van dieren uitwerpselen en dat je hond beschermt is tegen muggen en teken. Hierdoor maak je de kans op wormen bij je hond kleiner.

Puppy’s ontwormen

Wormen komen heel vaak voor bij jonge puppy’s. Daarom wordt aangeraden pups te ontwormen als ze zo’n 2-3 weken oud zijn. Wormen kunnen al doorgegeven zijn door de moeder voor de geboorte, of tijdens het drinken van de moeder melk. De eerste dosis alleen is niet genoeg, na een paar weken zal een tweede dosis moeten volgen.

waarom puppy ontwormen

Top 4 beste ontwormingsmiddelen

Je kunt honden ontwormen door middel van een kuur met tabletten of met een pasta. Het is hiervoor belangrijk om te weten hoeveel je hond weegt.

Bekijk in de tabel hieronder de beste opties met de bijbehorende voor- en nadelen. 

Milbemax ontwormingsmiddel hond 2×2Animigo OntwormingsmiddelBeaphar All In One OntwormingsmiddelExil No Worm Pasta
Afbeeldingmilbemax ontwormingsmiddel hondanimigo natuurlijk ontwormingsmiddel hondbeaphar ontwormingstabletten hondExil No worm pasta hond
Prijs********
VormTablettenVloeibaar (met pipet)TablettenPasta (met doseerspuit)
Geschikt voor:Alle hondenAlle honden (en katten)Honden 2,5 – 40 KG. Vanaf 5 maand (er zijn aparte tabletten voor honden met minder of meer gewicht en pups)Alle honden
Werkzame stoffenMilbemycine oxime en praziquantelWormwood Complex, Garlic, Jugulars, Eugenia, Thymus Vulgaris, Cinnamomum, PicrasmaPraziquantel, Pyrantel (als pyrantelembonaat), FebantelNiclosamide, Oxibendazole
VoordelenGeschikt voor alle honden en pups

Werkt snel

Veilig

2×2 Tabletten
Geschikt voor alle honden (en katten)

Natuurproduct

Geschikt voor honden met gevoelige maag
Effectief

Veilig

Tabletten precies afgestemd op gewicht van uw hond
Geschikt voor honden die geen tabletten willen

Tube is meerdere keren te gebruiken

Geschikt voor alle honden
NadelenVeel honden houden niet van tablettenIs beperkt houdbaar omdat het alleen natuurlijke ingrediënten bevatVeel honden houden niet van tablettenSpuitje kan kapot breken
Link naar productBekijk de meest recente prijs op Bol.com >>Bekijk de meest recente prijs op Bol.com >>Bekijk de meest recente prijs op Bol.com >>Bekijk de meest recente prijs op Bol.com >>

Hoe vaak moet je een hond ontwormen?

Pup | Tot 8 weken | Om de 2 weken
Jonge hond | 8 weken tot 6 maand | Eens per maand
Volwassen hond | Vanaf 6 maand | 4 keer per jaar

honden ontwormen redenWormen voorkomen

Het is niet mogelijk om je hond en je familie helemaal te beschermen tegen wormen, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de kans vele malen te verkleinen:

Laat je hond eens per jaar checken op alle soorten wormen (puppy’s tweemaal per jaar)

Ontworm je hond regelmatig. Zie bovenstaande schema “Hoe vaak moet je een hond ontwormen”?

Zorg ervoor dat je hond tijdens het uitlaten niet aan uitwerpselen van andere dieren zit en zorg ervoor dat de tuin waar je hond in rondloopt schoon is.

Bescherm je hond tegen vlooien, deze kunnen wormen overdragen.

Was je handen na het uitlaten, vooral na het opruimen van poep.

Voorkom dat de wormen over worden gedragen op kinderen door je hond niet aan hun gezicht te laten likken. Laat de hond ook niet in hun bed slapen, maar in hun eigen mand.