Hoe vind ik een goede hondenfokker?


hoe vind ik een goede fokker

Ben je op zoek naar een nestje puppy’s? En wil je er zeker van zijn dat het om een betrouwbare fokker gaat? Wij krijgen ontzettend vaak de vraag of wij een goede fokker weten. Vooral fokkers van relatief ‘nieuwe’ rassen, zoals de doodle mixjes. Hier kunnen we helaas niet aan beginnen, maar we willen wel heel graag helpen. Daarom dit artikel, waarin we je zo goed mogelijk uitleggen hoe je jouw zoektocht aan kunt pakken.

  • Waar te beginnen?
  • Ik heb een nestje gevonden, en nu?
  • Wat zijn slechte signalen?

Waar te beginnen?

Er zijn verschillende manieren om een nestje pups te vinden. Geen van deze manieren is de juiste manier of slechte manier. Hieronder staat ze uitgelegd.

Via via

Ken je iemand die de hond heeft die jij wilt? Vraag diegene dag gewoon waar zij de hond vandaan heeft. Dit is een hele veilige en betrouwbare manier om een goede fokker te vinden. Wellicht heeft diegene het wel via een kennis, waardoor jij al een voet binnen de deur hebt.

Deze voet binnen de deur zul je op dit moment echt nodig hebben. Momenteel is de vraag naar puppy’s heel erg groot. Vele malen groter dan het aanbod. Dit geldt vooral voor populaire rassen zoals de Retriever en voor onbekendere designer rassen zoals de Cockapoo of Bernedoodle.

Rasvereniging zoeken

Ken je niemand die dit ras heeft? Dan is google je beste vriend. Je kunt allereerst zoeken naar een rasvereniging. Zij vermelden vaak ‘verwachte nestjes’ op hun website. Dit doe je door te zoeken in de zoekmachine naar bijvoorbeeld “Golden retriever rasvereniging”.

Heeft het ras geen rasvereniging omdat het een kruising is die niet officieel erkend wordt? Dan kun je in google bijvoorbeeld zoeken naar “Bernedoodle fokker”. Eventueel kun je er een plaatsnaam of land achter vermelden.  

Vergeet bij je zoektocht ook niet te zoeken in België en Duitsland. Zo heb je meer kans tot slagen.

Wees geduldig. Nestjes van rassen met stamboom hebben vaak een wachtlijst. Wil je een pup? Houd er dan rekening mee dat je je nu misschien in kunt schrijven voor een nestje van volgend jaar.

Websites

 Je kunt ook terecht op websites als Marktplaats.nl, Puppyplaats.nl, Puppysite.nl of Tipaw.com. Al is het bij dit soort sites belangrijk dat je research doet naar de fokker en kritische vragen stelt.

Tipaw.com is overigens een website die zich inzet om de betrouwbaarheid van fokkers te controleren. Zij geven aan: “Het doel van Tipaw is drieledig, namelijk betrouwbare fokkers in de verf zetten, toekomstige eigenaars bewust maken en asielen steunen. Alle fokkers die lid zijn van Tipaw respecteren de voorwaarden van onze Ethische Code. Daarnaast zal het voor alle baasjes mogelijk zijn om de fokkers die lid zijn te beoordelen.”

Ik heb een nestje gevonden, en nu?

Je hebt een nestje gevonden van het ras waar je zo gek op bent. Hoera! Maar je bent er nog lang niet. Hoe nu verder?

Betrouwbaarheid

Gaat het om een erkende fokker en pups met stamboom? Dan kun je met een gerust hart contact opnemen met deze fokker. Is dit niet het geval, lees dan even verder.

Doe je research online

Google gewoon eens de naam van deze fokker, of de naam van deze mensen in combinatie met de woonplaats. Kom je klachten tegen of kom je de naam tegen in een artikel over broodfokkers? Zoek dan liever verder.

Spreek af

Als je niets geks hebt kunnen vinden over de fokker, spreek dan eens af voor een oriënterend gesprek. Zo kun je zien waar de pups verblijven, hoe de fokker reageert op vragen en of de ouders van de pups in de buurt zijn.

Stel vragen

Stel alle vragen die je hebt. Vraag ze waarom ze een nestje pups hebben, wat het karakter van de ouders zijn en vraag naar een gezondheidsrapport van beide ouders.

Kijk of de omgeving van de pups schoon is. Of ze er goed gevoed en gezond uitzien. Kijk hoe de fokker reageert op jouw vragen. Kijk hoe de pups en ouders van de pups reageren op mensen. Groeien de pups op met kinderen?

Biedt de fokker nog heel veel andere (soorten) pups aan of is dit hun enige nestje? Voelt het allemaal goed en vertrouwd?

Vraag ook wanneer de pups weg mogen. Pups mogen bij een leeftijd van 7 weken bij hun moeder weg. Het liefst bij 8 weken of nog iets ouder. Mag je de pup eerder dan 7 weken meenemen? Wees dan wantrouwend.

hoe vind ik een nestje pups

Wat zijn slechte signalen?

Er zijn vandaag de dag veel broodfokkers. Vroeger waren deze makkelijk te herkennen, maar omdat er zoveel aandacht voor is geweest de afgelopen jaren, zijn er broodfokkers die er veel werk van maken om ‘normaal’ over te komen. Er zijn wat slechte signalen waar je op kunt letten.

Je mag de pup direct meenemen

Dit is niet altijd een slecht teken. Het kan namelijk ook gaan om een gezin dat éénmalig een nestje heeft en ze op Marktplaats aangeboden hebben op het moment dat ze bij de moeder weg mochten. Maar het kan ook een teken zijn dat je met een broodfokker te maken hebt. Wees daarom alert en kijk of je andere signalen herkent.

De pups zien er slecht uit

Zijn de pups vies en zien ze er mager uit? Geen goed teken! Grote kans dat dit om een broodfokker gaat, die zoveel nestjes heeft dat hij er nauwelijks naar om kan kijken.

De hokken zijn vies

Vieze, stinkende hokken of een vieze omgeving is ook een slecht teken.

Je mag niet langskomen

Dit is natuurlijk een hele grote rode vlag. Als je online een hond koopt en de fokker biedt aan de hond thuis te bezorgen, mag je er vanuit gaan dat hij/zij wat te verbergen heeft. Daarnaast wil een goede fokker altijd eerst kennismaken met de koper, voordat hij/zij haar dierbare pups aan je meegeeft. Daarnaast is het goed om te zien hoe en onder welke omstandigheden de pup is opgegroeid.

Geen inentingen

Standaard worden pups ingeënt bij een leeftijd van 3 weken, 6 weken en 8-9 weken. Dit tegen kennelhoest, hondenziekte, Parvo en Ziekte van Weil. Een goede fokker heeft een dierenpaspoort en kan de entingen laten zien.

Geen medisch bewijs

Een goede fokker laat de vader en moeder voor het fokken medisch controleren door een arts. Hij/zij kan dit ook aantonen. Vind de fokker deze vraag vervelend of kan hij niets aantonen? Wees dan wantrouwend.

Pups van meerdere rassen

Kom je terecht in een boerderij of winkel waar meerdere pups van meerdere rassen lopen? Dit is een grote rode vlag! Dit wordt ook wel een puppyfarm genoemd. Deze mensen kopen pups op en zetten ze bij elkaar in een stal of andere locatie.

Over de historie van de pups is niets bekend, vaak zijn ze niet ingeënt en ze kunnen snel een ziekte oplopen, doordat ze met vele pups van meerdere rassen bij elkaar zitten.

Deze puppyfarms adverteren vaak grootschalig via sites als Marktplaats. Wees dus extra voorzichtig wanneer je bij pups gaat kijken die je via dit soort sites hebt.

Nawoord

Ik hoop dat je nu voldoende handvatten hebt om een goede fokker mee te vinden. Het kan soms even duren voor je een goede fokker vindt, vooral als je een specifiek ras in je hoofd hebt. Maar met goed research en een dosis geduld kom je er wel! Succes met je zoektocht.

Recent Posts