Wat is het beste voer voor mijn hond?

welk voer voor mijn hond

Het ruime aanbod aan hondenvoer kan nogal overweldigend zijn. Zo zijn er verschillende soorten voer en onder deze soorten zijn ook weer vele verschillende merken en soorten. Hoe weet je nu wat het beste is voor je hond?

Welke soorten voer zijn er?

  • Rauw vlees
  • Hondenbrokken
  • Nat voer
  • Gevriesdroogd vlees

Rauw vlees

Je hond rauw vlees voeren heeft zijn voordelen en nadelen. Het rauw vlees dieet past het best bij het spijsverteringsstelsel van een hond. Om deze reden hebben honden die rauw vlees eten minder gezondheidsklachten en kunnen honden met gezondheidsklachten veel baat hebben bij een rauw vlees dieet.

Uit onderzoek is gebleken dat honden die rauw vlees eten een meer glanzende vacht hebben, schonere tanden, kleinere ontlasting en meer energie.
Een nadeel aan rauw vlees is dat het bacteriën kan bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de hond. Ook kunnen botjes in het vlees een interne punctie veroorzaken.

Hondenbrokken

Hondenbrokken zijn een makkelijke en goedkope optie. Hondenbrokken schijnen echter wel de meeste gezondheidsklachten te veroorzaken. Toch is de ene brok de andere niet. De klachten lijken het meest veroorzaakt te worden door goedkope brokken.

Wat zijn de beste brokken voor mijn hond?

Een goede brok bevat voornamelijk vlees, genoeg dierlijke vetten, natuurlijke mineralen en vitamines en natuurlijke antioxidanten (Vitamine E / tocoferolen (E306 tm E309), Vitamine C (E300 tm E302), rozemarijnextract, selenium).
Een goede brok bevat liever geen overdaad aan koolhydraten, synthetische antioxidanten en conserveringsmiddelen, gluten, melk, suiker, soja en kunstmatige kleur- geur en smaakstoffen.

Bekende merken als Pedigree en Frolic bevatten erg weinig vlees (minder dan 5%!!!). Duurdere merken zijn dus niet per se beter. Maar welk merk dan wel? Brokken waar meer vlees in zit zijn bijvoorbeeld Orijen Original of Acana Grasslands. Je kunt ook naar je lokale dierenwinkel gaan en de ingrediënten op de verpakking goed bekijken.

Wij hebben zelf op het moment BuddyBites. Een natuurlijke brok die gemaakt wordt van 45-60% vlees, 2-4% vezels en 18-22% vetten. Je voert o.a. het gewicht, de leeftijd en het ras van je hond in. En of hij/zij allergiën heeft. Je krijgt dan een op maat gemaakt pakket thuisgestuurd. 

Uitproberen? Ga naar BuddyBites.be en gebruik code MASHA41273 en ontvang 50% korting op je 1e pakket. (mogelijk wordt deze code automatisch toegepast als je op de link klikt.)

beste voer hond

Nat voer

Onder nat voer valt bijvoorbeeld blik voer, worsten, kuipjes en zakjes. Het voer wordt tijdens productie verhit zodat de bacteriën gedood worden. Helaas verlies het voor door de verhitting ook veel voedingsstoffen.

Goed nat voer bestaat voornamelijk uit vlees, maar veel goedkope merken bevatten soms plantaardige producten die op vlees lijken. Lees dus goed de ingrediënten door.

hond voer beste blikvoer brokken

Nat voer wordt minder gebruikt als brokken, maar is voor de hond een meer natuurlijke voeding. (mits het voldoende vlees bevat) Nat voer bevat een natuurlijke hoeveelheid vocht, geen conserveringsmiddelen, minder zetmeel en minder bewerkt vlees.

Onder de merken die goede ingrediënten bieden zijn o.a. Herrmanns Menu, Bandit Blikvoer, Carnilove, Aniforte, Cenpura Bio, GranCarno en Eden Petfood.
Merken die wat goedkoper zijn en een redelijke samenstelling hebben zijn o.a. Dog Lovers Gold, Lukkulus Natuurkost en Greenwoods.

Gevriesdroogd voer

Gevriesdroogd voer staat het dichtst bij rauw voer. Het voer is op lage temperatuur gedroogd waardoor alle voedingsstoffen behouden blijven. Wat een voordeel is van gevriesdroogd voer ten opzichte van rauw voer is dat gevriesdroogd voer geen bacteriën bevat.

Enkele andere voordelen van dit voer zijn dat het lang te bewaren is, je hond er weinig van nodig heeft en dat je het makkelijk kunt bewaren (ook buiten de vriezer/koelkast).

Twee goede merken voor gevriesdroogd voer zijn K9 en Orijen.

Voorbeelden van goed gevriesdroogd voer: