23x Hypoallergene Hondenrassen


waarom eten honden poep

Ben je een echte honden vriend, maar helaas ook een allergisch voor honden? Als dat zo is, vraag je je misschien af of er hondenrassen zijn die hypoallergeen zijn. Het goede nieuws is, ja er zijn er meerdere! Maar er zijn een aantal kanttekeningen.

In dit artikel zullen we bespreken wat een hondenras hypoallergeen maakt, en we zullen ook enkele van de meest populaire hypoallergene hondenrassen op een rijtje zetten. Lees verder voor meer informatie!

Wat maakt een hondenras hypoallergeen?

Er bestaat niet zoiets als een 100% hypoallergeen hondenras. Er zijn echter bepaalde rassen waarvan bekend is dat ze minder van het eiwit produceren dat bij mensen allergieën veroorzaakt. Dit eiwit wordt gevonden in het speeksel, de huid, en de urine van een hond. Dus, als je allergisch bent voor honden, maar er toch een wilt bezitten, kun je een hypoallergeen ras overwegen.

Ook haren deze honden nauwelijks. Hierdoor krijgen mensen met een allergie voor hondenharen minder last.

Enkele van de meest populaire hypoallergene hondenrassen zijn:

 1. Bichon Frise
 2. Poedel
 3. Shih Tzu
 4. Yorkshire Terrier
 5. Portuguese waterhond
 6. Labradoodle
 7. Goldendoodle
 8. Maltipoo
 9. Cavapoo
 10. Bernedoodle
 11. Bordoodle
 12. Cockapoo
 13. Scheepadoodle (schapendoodle)
 14. Schotse Terriër
 15. Dwerg schnauzer
 16. Chinese naakthond
 17. West Highland Terriër
 18. Maltezer
 19. Havenezer
 20. Afghaanse windhond
 21. Cairn Terriër
 22. Bedlingthon Terriër
 23. Ierse Spaniël

Dit zijn slechts een paar van de populairste hypoallergene hondenrassen. Als je allergisch bent voor honden, maar er toch een wilt bezitten, kun je een van deze rassen overwegen.

Kun je allergisch zijn voor een hypoallergene hond?

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat hypoallergene honden misschien niet zo allergievrij zijn als je dacht. De studie, die door de Universiteit van Manchester werd uitgevoerd, bekeek het speeksel en de vacht van drie verschillende soorten hypoallergene honden: de Labradoodle, de Schnauzer, en de Maltezer.

Uit het onderzoek bleek dat alle drie de rassen niveaus van allergenen produceerden die vergelijkbaar waren met die gevonden bij traditionele honden. Dus een hypoallergeen ras is wellicht niet de oplossing voor je probleem.

De hoofdauteur van de studie, Dr. Thomas Platts-Mills, zei dat de bevindingen “een echte verrassing” waren. Hij voegde eraan toe dat mensen met hondenallergieën nog steeds voorzichtig moeten zijn rond hypoallergene rassen, omdat ze nog steeds enkele allergenen kunnen produceren.

De bevindingen van de studie werden gepubliceerd in het Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Bichon Frise

Bichon frise honden zijn kleine, witte honden die populaire huisdieren zijn. Ze staan bekend om hun vrolijke karakter en liefde voor aandacht. Bichon frises zijn intelligente honden die kunnen worden getraind om kunstjes te doen.

Het zijn ook goede waakhonden, ze zullen blaffen om hun baasjes te waarschuwen voor vreemden. Ze vereisen dagelijkse verzorging, omdat hun vacht snel gaat klitten. Bichon frises zijn over het algemeen gezonde honden, maar ze zijn wel gevoelig voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals heupdysplasie en allergieën. Deze kleine maatjes zijn geweldige metgezellen en echte allemansvrienden.

Poedel

Poedels zijn intelligent, speels, en zijn geweldige metgezellen. Poedels zijn er in drie hoofdmaten – Standaard, Miniatuur, en Toy. Standaard poedels zijn de grootste van de drie, en kunnen wegen tot 70 pond. Miniatuur poedels zijn kleiner en wegen gemiddeld tussen de 15 en 17 pond. Toy poedels zijn de kleinste van de drie, met een gewicht van ongeveer 6 tot 9 pond.

Poedels komen voor in verschillende kleuren, waaronder zwart, wit, bruin, crème, abrikoos en rood. Het maakt niet uit welke maat of kleur poedel je kiest, je bent hiermee verzekert van een trouwe vriend voor het leven.

Lees meer over de poedel.

shih tzu hypoallergene hondenrassen

Shih Tzu

De shih tzu hond is een klein hondenras dat een echte gezelschapshond is. Ze staan bekend om hun lange, zijdeachtige vacht en hun vriendelijke, speelse persoonlijkheid. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en ze hebben niet veel beweging nodig. Ze moeten echter wel regelmatig worden geborsteld om hun vacht te onderhouden.

Shih tzus zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren en ze zijn uitstekende waakhonden. Als je op zoek bent naar een liefdevolle en trouwe metgezel, dan is de Shih tzu wellicht het perfecte ras voor jou.

Yorkshire Terriër

De meeste mensen denken aan Yorkshire terriër honden als zijnde klein, levendig, en vrolijk. De Yorkshire terriër honden komen eigenlijk niet uit Yorkshire – ze komen uit Schotland! De Yorkshire terriër is een relatief nieuw ras, ontwikkeld in de 19e eeuw uit een kruising tussen de Skye terriër en de Manchester terriër.

Tegenwoordig zijn de Yorkshire terriër honden één van de meest populaire rassen in de wereld en het is gemakkelijk te zien waarom. Ze zijn geweldige metgezellen, ze zijn zeer flexibel en ze zijn relatief makkelijk te verzorgen. Plus, ze zijn gewoon ontzettend schattig!

Portugese waterhond

Als je op zoek bent naar een hypoallergene hond die niet verhaart, kan de Portugese waterhond een goede keuze voor je zijn. Deze honden zijn makkelijk te trainen en erg trouw. Ze hebben ook niet heel veel verzorging nodig.

Portugese water honden hebben meestal donker bruine of zwarte vacht, en ze komen in zowel langharige en kortharige varianten. Deze honden zijn gehoorzaam en zijn de perfecte partner voor actieve mensen. Als je op zoek bent naar een harige vriend die altijd aan jouw zijde zal zijn, is de Portugese waterhond een goede keuze.

Lees meer over de Portugese waterhond

Labradoodle

De Labradoodle is een lieve, energieke hond die van elk moment een feestje maakt. Ze zijn een kruising tussen een Labrador Retriever en een Poedel, en ze erven de beste eigenschappen van beide rassen. Ze zijn intelligent en gemakkelijk te trainen en ze hebben een spontane persoonlijkheid waardoor ze zeker in het middelpunt van de belangstelling zullen staan.

Ze zijn ook relatief onderhoudsarm, omdat ze niet veel verzorging nodig hebben. En in tegenstelling tot sommige andere rassen, kunnen Labradoodles goed met kinderen en andere dieren overweg.

Lees meer over de Labradoodle

Goldendoodle

Goldendoodles zijn geweldige honden. Ze zijn een kruising tussen een Golden Retriever en een Poedel; het beste van twee werelden. Ze zijn intelligent, aanhankelijk, loyaal en ze zijn geweldige familie dieren.

De Goldendoodle is ook relatief makkelijk te verzorgen, doordat ze weinig verharen. Ze hebben wat beweging nodig, maar over het algemeen vinden ze het prima om de hele dag in huis rond te hangen. Als je op zoek bent naar een perfecte gezinshond, dan is een Goldendoodle een goede keuze.

Lees meer over de Goldendoodle

goldendoodle karakter

Maltipoo

De Maltipoo is een populaire keuze voor mensen die een kleine, hypoallergene hond zoeken. Ze honden zijn een Maltese-Poedel mix. Ze wegen gemiddeld tussen de vier en zes pond. Maltipoo honden staan bekend om hun zachte aard en weinig verharende vacht.

Ze zijn prima gezelschapsdieren voor mensen van alle leeftijden en ze kunnen getraind worden om allerlei kunstjes te doen. Als je een liefdevolle, trouwe metgezel zoekt, kan een Maltipoo hond het perfecte huisdier voor je zijn.

Lees meer over de Maltipoo

Cavapoo of Cavoodle

Op zoek naar een schattige en knuffelige metgezel? Maak kennis met de Cavapoo! Dit ‘designer’ hondenras is een kruising tussen een Cavalier King Charles spaniël en de Poedel. Cavapoos staan bekend om hun zachtaardige en aanhankelijke aanleg en zijn geweldige gezinshuisdieren.

Ze zijn ook intelligent en trainbaar, zodat ze gemakkelijk kunstjes en commando’s kunnen leren. Cavapoos hebben meestal een lange, zijdeachtige vacht die zowel recht als gekruld kan zijn. Ze komen voor in een verscheidenheid van kleuren, waaronder zwart, bruin, wit en crème. Cavapoos wegen meestal tussen de 15 en 25 pond. Als je een liefdevolle en trouwe harige vriend zoekt, zou de Cavapoo wel eens de perfecte hond voor je kunnen zijn!

Lees meer over de Cavapoo

Bernedoodle

Zoek je een harige vriend die wat plezier en opwinding in je leven zal brengen? Maak kennis met de Bernedoodle – een kruising tussen een Berner Sennenhond en een Poedel. Dit beminnelijke ras staat erom bekend intelligent, vriendelijk en zeer trainbaar te zijn. En met hun unieke mengeling van ouders komen ze in een verscheidenheid van vachttypes en kleuren.

Of je nu een hypoallergene metgezel zoekt of een pluizig knuffelmaatje, er is beslist een Bernedoodle die perfect bij je past. Ze zijn ook erg lief voor kinderen, dus dit is een geschikt maatje voor een gezin. Uiteraard zijn ze wel wat aan de grote kant, dus wat ruimte in en om het huis is wel gewenst.

Lees meer over de Bernedoodle

Borderdoodle

De Borderdoodle een mengeling van Border Collie en Poedel. Ze worden gefokt om hun nuchtere persoonlijkheid en hun grote intelligentie. Ze zijn uitstekende gezinshuisdieren en staan erom bekend dat ze goed met kinderen kunnen opschieten. Ze zijn ook erg actief, dus hebben ze veel beweging nodig.

Borderdoodles zijn meestal middelgrote tot grote honden, met een lange vacht die zowel recht als golvend kan zijn. Ze zijn er in allerlei kleuren, waaronder zwart, wit, bruin en rood. Ze zijn meestal erg vriendelijk en uitgaand en prima gezelschapshonden. Als je een intelligente, actieve hond zoekt die een trouwe vriend zal zijn, kan een Borderdoodle het perfecte ras voor je zijn.

cockapoo karakter eigenschappen

Cockapoo

De Cockapoo is een populair hondenras dat een kruising is tussen een Cocker Spaniël en een Poedel. Ze staan bekend als vriendelijke, intelligente en liefdevolle honden die prima gezinshuisdieren zijn. Ze verharen weinig en zijn hypoallergeen, wat ze een goede keuze maakt voor mensen met allergieën.

Cockapoos komen voor in een verscheidenheid van kleuren, waaronder zwart, wit, bruin en rood. Deze honden wegen meestal tussen de 15 en 30 pond en hebben een levensverwachting van 12-15 jaar. Als je een beminnelijke en aanhankelijke gezelschapshond zoekt, dan is de Cockapoo misschien het perfecte ras voor jou!

Lees meer over de Cockapoo

Scheepadoodle (schapendoodle)

Sheepadoodles is een relatief nieuw ‘designer’ hondenras, ontwikkeld door de standaard poedel met een Old English sheepdog te kruizen. Hoewel ze oorspronkelijk gefokt werden als werkhonden, zijn Sheepadoodles de laatste jaren populaire huisdieren geworden, dankzij hun zachtaardige en liefdevolle aard.

Deze honden zijn meestal groot, met een dikke vacht van krullend haar dat regelmatig verzorgd moet worden. Ze staan er ook om bekend dat ze uiterst intelligent zijn, en ze zijn heel geschikt voor een gezin met kinderen.  

Lees meer over de Sheepadoodle

Schotse Terriër

Schotse Terriërs, of “Scotties”, zijn één van de meest herkenbare hondenrassen, dankzij hun unieke uiterlijk. Deze kleine, compacte honden hebben een dikke vacht die traditioneel zwart of gestroomd van kleur is. Ze hebben ook een opvallend vierkante kop en spitse oren.

Schotse Terriërs staan erom bekend dat ze onafhankelijk en eigenzinnig zijn en ze kunnen soms koppig zijn. Het zijn echter ook aanhankelijke en trouwe metgezellen. Ze gedijen op gezelschap en hebben een baasje nodig die veel thuis is. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen, maar hun vacht moet wel regelmatig geborsteld worden om vervilting en klitten te voorkomen. Schotse Terriërs zijn uitstekende waakhonden en zijn goede gezinshuisdieren.

Dwerg schnauzer

Deze kleine honden zitten vol persoonlijkheid, en het zijn geweldige gezelschapsdieren. Dwergschnauzers zijn ook heel intelligent en goed trainbaar. En ze zijn een goede keuze voor gezinnen met kinderen. Ze zijn er in een verscheidenheid van kleuren, maar het populairst is zout-en-peper.

Deze honden verharen niet veel, dus zijn ze een goede keuze voor mensen met allergieën. Dwergschnauzers zijn relatief gezond, maar zoals alle honden zijn ze vatbaar voor enkele gezondheidsproblemen. De meest voorkomende gezondheidsproblemen zijn de ziekte van von Willebrand, wat een bloedstollingsstoornis is. En pancreatitis, wat een ontsteking van de alvleesklier is. Ze leven gewoonlijk 12-15 jaar.

Chinese naakthond

De Chinese Naakthonden is een uniek hondenras dat bekend staat om hun gebrek aan vacht. Oorspronkelijk gefokt in China, werden deze haarloze honden ingezet als echte rattenvanger. Tegenwoordig zie je Chinese Naakthonden over de hele wereld. Ze komen in twee varianten voor: Powderpuff en haarloos.

Powderpuff Chinese Naakthonden hebben een volle, zachte, donzige vacht, terwijl haarloze Chinese Naakthonden maar een paar vlekjes vacht op hun lichaam hebben. Beide soorten Chinese Naakthonden zijn geweldige gezelschapsdieren en staan erom bekend dat ze aanhankelijk en speels zijn.

West Highland Terriër

Dit kleine, speelse, witte hondje is een maatje voor het leven! West Highland Terriers, of kortweg Westies, zijn vriendelijke, trouwe, en intelligente honden die geweldige maatjes zijn.

Westies zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben, maar ze zijn net zo gelukkig als ze met hun baasje op de bank kruipen. Als je een beminnelijke en energieke hond zoekt, is een Westie misschien het perfecte ras voor jou.

Maltezer

Maltezer honden zijn klein, zachtaardig en liefdevol. Ze zijn geweldige maatjes. Maltezer Honden staan er ook om bekend dat ze zeer intelligent zijn en leergierig. Ze wegen gewoonlijk tussen de vijf en tien pond, en ze staan tussen de acht en twaalf centimeter hoog op de schouder. Ze hebben een levensverwachting van 12 tot 15 jaar.

Maltezer Honden komen oorspronkelijk uit Malta. Ze komen al eeuwenlang voor op kunstwerken en werden door de geschiedenis heen gehouden door de adel en koninklijke familie. Vandaag de dag zijn Maltezer Honden nog steeds geliefde metgezellen, en ze blijven vreugde brengen in het leven van hun eigenaars.

maltezer hypoallergene hondenrassen

Havenezer

De Havenezer is een echte huishond die van oorsprong uit het mediterrane eilandland Malta komt. De Havenezer werd door zeelieden naar Malta gebracht en men denkt dat hij afstamt van dezelfde voorouders als de Bichon Frisé en de Maltezer.

De Havenezer is een kleine, speelse hond die bekend staat om zijn zachte temperament en vriendelijke aanleg. De honden zijn ook relatief makkelijk te trainen en het zijn uitstekende gezelschapsdieren. De laatste jaren is de Havenezer steeds populairder geworden als huisdier in Noord-Amerika en Europa.

Afghaanse windhond

De Afghaanse Jachthond is een lang, slank hondenras met een lange, zijdeachtige vacht. Men neemt aan dat ze oorspronkelijk uit Afghanistan komen, waar ze door Afghaanse stamleden voor de jacht gebruikt werden. Ze zijn een van de oudste gedomesticeerde hondenrassen en worden al eeuwenlang in de Afghaanse kunst en literatuur afgebeeld.

Ze zijn onafhankelijke denkers en kunnen koppig en afstandelijk zijn als ze niet goed getraind worden. Het zijn echter ook zachtaardige en liefdevolle honden en daardoor uitstekende metgezellen. Afghaanse windhonden hebben regelmatig verzorging nodig om hun lange vacht te onderhouden. Ook hebben ze voldoende beweging nodig, om verveling en probleemgedrag te voorkomen.

Cairn Terriër

Een ander populair ‘hypoallergeen’ hondenras is de Cairn Terriër. Cairn Terriers werden oorspronkelijk in Schotland gefokt om op knaagdieren en ander ongedierte te jagen. Het zijn kleine honden met een compact lichaam, korte poten en een golvende vacht. Cairn Terriers zijn actieve honden en hebben veel beweging nodig.

De hond staat er ook om bekend dat ze onafhankelijk, koppig en slim zijn. Het zijn geweldige gezinshuisdieren en staan bekend als loyaal, beschermend en aanhankelijk. Als je een klein hondenras zoekt met een grote persoonlijkheid, dan is de Cairn Terrier het perfecte ras voor jou!

Bedlingthon Terriër

Bedlingthon Terriërs zijn een type hond dat oorspronkelijk in Engeland gefokt werd. Het is een kruising tussen een windhond en een Terriër.

Het zijn kleine honden met lange flaporen en een zijdeachtige vacht. Ze staan erom bekend zachtaardig en liefdevol te zijn. Bedlingthon Terriërs zijn ook betrekkelijk gemakkelijk te trainen en ze zijn niet snel geneigd tot blaffen.

Ierse spaniël

De Ierse spaniël is een hondenras dat oorspronkelijk uit Ierland komt. Het is een middelgroot ras, waarbij de reuen 21-24 centimeter groot zijn en de teven 20-22 centimeter. Ierse spaniels hebben een dikke, golvende vacht die rood of kastanjebruin van kleur is.

Het is een actief hondenras en ze staan bekend om hun liefde voor zwemmen. Ierse spaniels staan er ook om bekend vriendelijk en goedaardig te zijn, waardoor ze prima gezelschapsdieren zijn. Als je een trouwe, energieke hond zoekt om aan je gezin toe te voegen, is een Ierse spaniël misschien de perfecte keus!

Heb je allergieën en wil je toch een hond bezitten? Overweeg dan een hypoallergeen ras!

Recent Posts