Maltipoo – Karakter, Beweging en Verzorging


Maltipoo hondenras

Op zoek naar meer informatie over de schattige en lieve Maltipoo? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit lieve en intelligente maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

De onderwerpen in dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Beweging
 • Opvoeding en training
 • Verzorging
 • Gezondheid
 • FAQ

Maltipoo geschiedenis

De Maltipoo is een desinger ras en relatief nieuw. Er is dus geen lange lijst aan geschiedenis. De Maltipoo is een kruising tussen een Maltezer en een Poedel en komt van origine uit Noord-Amerika waar hij gefokt werd als lief gezelschapshondje. De honden zijn (niet in alle gevallen) hypoallergeen. Dit is een grote reden waarom deze hond gefokt werd.

De Maltipoo is momenteel nog steeds niet erkend als officieel ras.

Hoe ziet een Maltipoo er uit?

Omdat er geen rassenstandaard is, liggen de uiterlijke kenmerken ook niet vast. Natuurlijk zijn er wat standaard kenmerken die telkens terugkomen.

De Maltipoo is een klein hondje met een langharige, golvende tot sterk krullende vacht. Dit is afhankelijk van de kruising. Zo heeft de één een vacht die meer overeen komt met de Maltezer en de ander een vacht die meer overeen komt met de poedel. De kleur van de vacht is vaak beige, crème of zilver.

De Maltipoo heeft een ontzettend schattig gezichtje met wijduitstaande, hangende oortjes en een stomp snoetje die in sommige gevallen iets donkerder is. Ze hebben meestal een mooie, lange, iets krullende staart.

Men zegt dat de hond hypoallergeen is. Hoewel dit in veel gevallen wel zo is, is dit niet standaard het geval. Dit verschilt per kruizing. Zo heeft de één meer kenmerken van de Maltezer, die niet hypoallergeen is. En de ander meer kenmerken van de Poedel, die wel hypoallergeen is. Doe dus je research en informeer bij de fokker.

Hoogte: 20-35 cm

Gewicht: 3-9 kg

Karakter van de Maltipoo

De Maltipoo is over het algemeen ontzettend lief, vriendelijk en aanhankelijk. Vriendelijk tegen iedereen die hij of zij tegenkomt. Het zijn ook hele intelligente hondjes.

Ze vinden het leuk om lekker op je schoot te zitten en te knuffelen, maar ze kunnen ook speels, actief en soms erg pittig zijn. Zo zijn ze vrij waaks, maar zullen nooit overgaan tot actie.

Deze hondjes zijn zeer geschikt voor een gezin met kinderen. Ze zijn gek op knuffelen en spelen met kinderen. Ook is de Maltipoo zeer geschikt voor baasjes die geen ervaring hebben met het trainen en opvoeden van honden. Ze zijn vrij makkelijk te trainen: lief en gehoorzaam.

De Maltipoo is lief en aanhankelijk en hecht zich erg aan zijn baasje en het gezin. Het is een minder geschikte hond als je hele dagen weg bent. Ze zullen dan snel eenzaam zijn en misschien verlatingsangst ontwikkelen.

Zorg ervoor dat de hond goed gesocialiseerd wordt als ze jong zijn.

Hoeveel beweging heeft een Maltipoo nodig?

De Maltipoo is een actieve hond die veel beweging nodig heeft. Lekker rennen in de tuin en ravotten met de kinderen of andere honden vinden ze heerlijk.

De Maltipoo is ook zeer geschikt voor een appartement, maar zorg dan wel dat je regelmatig met de hond gaat lopen. Anders gaan ze zich vervelen en kunnen ze gaan blaffen, dingen kapot bijten en ander probleemgedrag vertonen.

De hondjes vinden het leuk om te wandelen en spelletjes te spelen. Denk aan balspelletjes maar ook spelletjes die hen geestelijk uitdaagt.

Maltipoo opvoeding en training

De Maltipoo is lief en intelligent. Ze zijn zeer geschikt om te trainen, ook door beginnende baasjes zonder ervaring.

Ze kunnen soms wel ietwat koppig zijn, dus geduld en consequentie is wel gewenst. Ze reageren niet goed op een hardhandige training. Beloon ze dus liever voor goed gedrag, dan dat je extreem boos wordt en gaat schreeuwen bij negatief gedrag.

Een socialisatie cursus en een puppy cursus is een goed idee voor deze hondjes.

maltipoo pup karakter gezondheid beweging eigenschappen

Hoe verzorg je een Maltipoo?

De vacht van de Maltipoo heeft wel wat verzorging nodig. Dit om te voorkomen dat de vacht gaat klitten, vervilten of dat er teveel vuil in achterblijft.

Kam de vacht van je Maltipoo bij voorkeur meerdere keren per week. Verwijder vuil en controleer je hondje op teken als hij of zij veel buiten speelt.

Controleer direct de oogjes, oortjes en nageltjes en poets eventueel de tandjes om vorming van tandplak te voorkomen of uit te stellen. Knip indien nodig af en toe de haren rondom de oogjes bij. Het is belangrijk om te oortjes regelmatig te controleren en schoon te maken, omdat de Maltezer gevoelig is voor oorontstekingen.

Was de vacht alleen als het echt nodig is, met een milde shampoo die speciaal ontwikkelt is voor honden. Trimmen kun je echt beter laten doen door een professional, anders loop je het risico de vacht te ‘verpesten’.

Gezondheid van de Maltipoo

Omdat de Maltipoo geen officieel geregistreerd ras is, zijn er geen erfelijke ziektes geregistreerd. We kijken dus naar de erfelijke ziektes die gekoppeld worden aan de Poedel en de Maltezer (bron):

 • Otitis externa (ontsteking uitwendige gehoorgang)
 • Holtevorming in het ruggenmerg
 • Dystocia (moelijke geboorte)
 • Hydrocephalus (waterhoofd)
 • Persisterende ductus arteriosis botalli (abnormale verbinding tussen aorta en longslagader)
 • Portosystemische shunt (levershunt) (afwijking bloedstroom lever)
 • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
 • Heupdysplasie – middelgrote hond (ontwikkelingsstoornis heup)
 • Immuungemedieerde hemolytische anemie (afbraak rode bloedcellen door afweersysteem)
 • Staar

Gemiddeld gezien zijn kruisingen wel iets sterker dan de rashond an sich.

Heupdysplasie komt daarnaast vaker voor bij grote honden (poedel), maar de Maltipoo is natuurlijk een klein hondje. Desalniettemin, wees voorzichtig en speel niet te wild met jonge hondjes en laat ze geen trappen lopen.

De levensverwachting van een Maltipoo is ongeveer 10-15 jaar.

Maltipoo FAQ

Is een Maltipoo geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, de Maltipoo is zeer geschikt voor een gezin met kinderen. Ze zijn lief en speels en vinden het geweldig om met kinderen te spelen en knuffelen. Ze zijn erg aanhankelijk en snel gehecht aan hun gezin.

Is een Maltipoo hypoallergeen?

Ja en nee. De meeste Maltipoo’s zijn hypoallergeen, hier zijn ze in principe ook voor gefokt. Maar het verschilt wel per kruising. Zo neigt de één meer naar de Maltezer (niet hypoallergeen) en de ander meer naar de poedel (hypoallergeen). Doe dus je reserach en informeer bij de fokker. 

Ben je allergisch voor huidschilfers? Dan zul je ook allergisch zijn voor doodles. Ze hebben namelijk het label ‘hypoallergeen’ omdat ze niet tot nauwelijks verharen. 

Kan een Maltipoo in een appartement?

Ja, ze zijn zeer geschikt voor een appartement. Wel zijn het energieke hondjes die veel beweging nodig hebben. Speel dus regelmatig met ze en maak wandelingen. Krijgen ze niet genoeg beweging, dan kunnen ze veel gaan blaffen of dingen stuk maken.

Hoe oud wordt een Maltipoo?

Een Maltipoo wordt gemiddeld 10-15 jaar oud.

Kan een Maltipoo goed alleen thuis zijn?

Een Maltipoo is niet de meest geschikte hond als je veel weg bent. Ze houden van gezelligheid en zijn zeer aanhankelijk en gehecht aan hun baasje en gezin. Als ze hele dagen alleen zijn worden ze eenzaam en kunnen ze verlatingsangst ontwikkelen. Kies dan liever voor een iets onafhankelijker ras.

Kan een Maltipoo met andere honden?

Ja, een Maltipoo is over het algemeen goed met andere honden. Door een socialisatie cursus te volgen kun je dit nog verder verbeteren en ontwikkelen.

Kan een Maltipoo met katten?

Een Maltipoo is over het algemeen lief met andere dieren, al is dit natuurlijk geen garantie. Het verschilt per hondje. Het helpt wel als je hond als pup opgroeit met katten.

Hoeveel kost een Maltipoo pup

Omdat er veel meer vraag is naar dit ras dan aanbod, is het een vrij duur ras op het moment. Gemiddeld wordt er zo’n € 1350,- euro gevraagd voor een Maltipoo pup. (bron

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd dus rekening met hogere prijzen. 

Waar koop je een Maltipoo pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 

Hoe groot wordt een Maltipoo?

Er is geen rassenstandaard voor dit ras, dus het kan nogal verschillen. Gemiddeld worden ze zo’n 20-35 cm hoog.

Is een Maltipoo een goede beginnershond?

Ja, de Maltipoo is geschikt als eerste hond, voor een beginnend baasje. Ze zijn lief en intelligent. Wel is het verstandig een cursus te volgen, je hond goed te socialiseren en hem positief en consequent op te voeden.

Nawoord

Ik hoop je voldoende informatie te hebben gegeven over de Maltipoo, een lieve en speelse hond. Heel geschikt voor mensen met kinderen, andere huisdieren, in een appartement en onervaren baasjes.

Recent Posts