Cockapoo

Poodle Dog Coker Spaniel Puppy Play Cockapoo

De cockapoo, ook bekend als cockerpoedel, wint steeds meer populariteit in Nederland. Niet zo gek, want de hond is lief, trouw en zeer geschikt als gezelschapsdier. Heb je een cockapoo of denk je erover om er één aan te schaffen en wil je meer weten over dit ras? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vertellen we je echt alles wat je wilt weten over de cockapoo.

In dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Verzorging
 • Beweging
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis – in het kort

Er is nog niet veel geschiedenis geschreven over de cockapoo omdat het een relatief nieuw ras is. Het “designer” ras is een kruizing tussen een Cocker Spaniël en een poedel, of een kruizing tussen twee kruizingen. De cockapoo maakte pas in de jaren 50 zijn opmars in Amerika. Sinds enkele jaren wordt het ras ook steeds populairder in Europa.

Uiterlijke kenmerken

De cockapoo puppy ziet er zó ontzettend schattig uit. Doordat de cockapoo een kruizing is, kunnen nestjes van verschillende fokkers er heel verschillend uit zien. Zo heeft de ene kruizing sterkere poedel genen en de andere kruizing sterkere spaniël genen.

Cockapoo’s variëren daarom ook in grootte, kleur en vacht soort. De verschillende groottes zijn:

 • Standaard of maxi cockapoo – Schofthoogte tussen 38 en 45 cm

 • Miniatuur cockapoo – Schofthoogte tussen 28 en 35 cm

 • Toy cockapoo – Schofthoogte tussen 23 en 25 cm

 • Teacup cockapoo – Schofthoogte minder dan 25 cm

De kleur van de vacht kan vele verschillende kleuren hebben: Zwart, wit, golden, chocola, creme, champagne, tan, roodbruin, bruin, zilver, grijs, tijger en gevlekt. De cockapoo heeft lange, hangende oren en een lange, pluizige staart.

De vacht varieert tussen lange, rechte haren met iets een golfje tot mooie slag en echte poedel krullen. Door de poedel kruizing haart de cockapoo nauwelijks. Er wordt beweerd dat de cockapoo hypoallergeen is, maar dit verschilt per kruizing. Koop dus niet zomaar een cockapoo als je allergisch bent, maar laat je goed informeren door verschillende fokkers.

Karakter

De cockapoo heeft een vriendelijk en vrolijk karakter. Ze zijn intelligent, loyaal en kunnen goed met andere huisdieren. Ze zijn erg aanhankelijk en genieten van aandacht.

Het ras is kindvriendelijk en vind het leuk om deel uit te maken van het gezin. Ze zijn vriendelijk tegen vreemden en dus over het algemeen niet erg waaks.

De cockapoo is speels en heeft beweging nodig, maar kan ook heerlijk ontspannen op zijn kleedje liggen. Het ras is daarom geschikt voor zowel op de boerderij als in een appartement.

Het is een slimme hond die snel en makkelijk leert en daarom heel geschikt voor mensen die voor het eerst een hond willen. De hond reageert goed op een positieve en vriendelijke training waarbij hij/zij beloont wordt met koekjes. Een goede socialisatie training wordt ook aangeraden.

Verzorging

De vacht van een cockapoo heeft een goede verzorging nodig om de vacht schoon en gezond te houden en te voorkomen dat het gaat klitten of vervilten. Het wordt aangeraden de vacht wekelijks te kammen en de hond af en toe door een trimmer te laten behandelen.

De cockapoo heeft gevoelige oogjes en oortjes. Het is daarom goed om deze regelmatig te controleren en schoon te maken met lauw water en een schone doek.

cockapoo karakter eigenschappen

Beweging

De ene cockapoo is energieker als de ander, maar over het algemeen heeft een volwassen cockapoo twee keer per dag een halfuur beweging nodig.

De cockapoo vind het heerlijk om lange wandelingen in het bos te maken. Maar ook behendigheidstraining en spelletjes waarbij hij zijn intelligentie moet gebruiken zijn erg geschikt voor de cockapoo.

Als de cockapoo niet genoeg beweging krijgt of niet voldoende uitgedaagd wordt kan hij zich gaan vervelen. Dit kan resulteren in blaffen en vervelend, ongewenst gedrag. Ook kan hij dingen kapot bijten uit verveling.

Gezondheid

De cockapoo staat momenteel nog niet geregistreerd bij de rashondenwijzer. Omdat de cockapoo geen officieel ras is en omdat de kruising relatief nieuw is, zijn er nog niet veel genetische ziektes bekend. Wel wordt aangegeven dat de hondjes gevoelige oortjes en oogjes hebben. Ook kan de hond aanleg hebben voor allergiën en ook voor staar, waardoor de hond blind kan worden.

FAQ

Hoe groot is een cockapoo?

De cockapoo is er in vier verschillende groottes:

 • Standaard of maxi cockapoo – Schofthoogte tussen 38 en 45 cm

 • Miniatuur cockapoo – Schofthoogte tussen 28 en 35 cm

 • Toy cockapoo – Schofthoogte tussen 23 en 25 cm

 • Teacup cockapoo – Schofthoogte minder dan 25 cm

Hoeveel weegt een cockapoo?

De cockapoo is er in vier verschillende afmetingen die elk hun eigen bijbehorende gewicht hebben:

 • Standaard of maxi cockapoo – Maximaal 8,5 kg

 • Miniatuur cockapoo – Tussen de 6 – 8 kg

 • Toy cockapoo – Maximaal 5,5 kg

 • Teacup cockapoo – Maximaal 3 kg

Hoe oud wordt een cockapoo?

In tegenstelling tot grote hondenrassen kunnen cockapoo’s behoorlijk oud worden. Gemiddeld hebben de hondjes een levensverwachting tussen de 12 en 18 jaar. Sommige honden worden zelfs 28 jaar!

Wanneer is een cockapoo volgroeid?

De hondjes zijn ergens tussen de 9 en 12 maand volledig volgroeid. Dit is een beetje afhankelijk van de grootte en kruizing van de hond.

Is een cockapoo hypoallergeen?

Hoewel cockapoo’s nauwelijks verharen is het ras niet automatisch hypoallergeen. Dit verschilt per kruising en per fokker. Koop dus niet zomaar een cockapoo in de veronderstelling dat dit goed gaat met je allergie, maar laat je goed informeren bij verschillende fokkers.

Als je allergisch bent voor huidschilfers is het heel goed mogelijk dat je ook de cockapoo niet kunt verdragen.

Is een cockapoo kindvriendelijk?

Een cockapoo is kindvriendelijk. Hij is lief, vriendelijk en speels. De ene cockapoo is wel drukker dan de ander, wat kan resulteren in botsinkjes en ongelukjes. Heb je een gezin met erg jonge kinderen, dan is het verstandig om een hondje uit het nest te zoeken die en lief en een wat rustiger karakter heeft.

cockapoo cockerpoedel gezin kindvriendelijk

Kan een cockapoo in een appartement?

Ja, de cockapoo is een geschikte hond voor een appartement, mits hij/zij genoeg beweging krijgt. Zorg ervoor dat de hond minstens twee keer per dag een halfuur beweging krijgt anders gaat hij zich vervelen, wat kan resulteren in blaffen, ongewenst gedrag en spullen vernielen.

Waar koop ik Cockapoo pups?

Wij krijgen ontzettend veel vragen van mensen over nestjes en fokkers. Wij kunnen helaas geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk op weg te kunnen helpen, hebben we een Stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker geschreven. 

Conclusie

Nu weet je alles wat je moet weten over de cockapoo, een lieve en vriendelijke clown. We hebben ook artikelen over de labradoodle en goldendoodle, wellicht ook interessant voor je!