Portugese Waterhond


portugese waterhond

Op zoek naar meer informatie over de leuke Portugese Waterhond? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit intelligente en trouwe maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Training & opvoeding
  • Beweging
  • Verzorging
  • Gezondheid
  • FAQ

Geschiedenis

De Portugese Waterhond is een veelzijdig en veelzijdig ras dat in de loop van zijn geschiedenis voor verschillende doeleinden gebruikt werd. Zo was het ooit een assistent van vissers in Portugal, die hen hielpen vis in hun netten te drijven en alles wat overboord viel op te halen.

Tegenwoordig worden deze honden meestal als gezelschapsdieren gehouden en blinken ze uit in gehoorzaamheid en behendigheidssporten.

De meest bekende Portugese waterhond is Bo, de hond die president Obama van 2008 tot 2021 had. De keuze was gevallen op een Portugese waterhond, omdat dochter Malia allergisch is voor honden. Dit hypoallergene ras was daardoor zeer geschikt voor het gezin. 

Uiterlijke kenmerken

Dit hondenras is bekend om zijn dikke en gekrulde vacht, die in zwart, bruin of wit voorkomt. Veelal zie je een combinatie van zwart met witte accenten. 

De hond heeft hangende oren en een lange, harige staart die iets opkruld. 

De Portugese Waterhond is een middelgrote tot grote hond, waarbij de reuen tot 58 cm worden en de teven tot 53 cm. Ze kunnen ergens tussen de 15-30 kg wegen.

Karakter van de Portugese waterhond

De Portugese Waterhond is een intelligent ras dat gemakkelijk te trainen. Ze zijn graag bij mensen in de buurt en zijn erg goed in het leren van kunstjes. Met de juiste training kunnen ze uitstekende gehoorzaamheids- en behendigheidshonden zijn.

Over het geheel genomen is de Portugese Waterhond een prachtig ras dat een prima metgezel is voor actieve mensen. Het zijn trouwe, liefdevolle honden die vreugde in je leven zullen brengen. Als je op zoek bent naar een nieuwe harige vriend, overweeg dan zeker de Portugese Waterhond!

Training & opvoeding

Portugese Waterhonden zijn relatief gemakkelijk te trainen en zijn prima gehoorzaamheids- en behendigheidshonden. Ze kunnen echter wilskrachtig zijn, dus het is belangrijk om consequent te zijn met de training. Zoals bij alle rassen is socialisatie van jongs af aan belangrijk om ervoor te zorgen dat je Portugese Waterhond opgroeit tot een welgevormde, sociale hond.

Beweging

Portugese Waterhonden zijn actieve honden en hebben veel beweging nodig. Ze houden van zwemmen en apporteren, maar ze hebben ook dagelijkse wandelingen of loopjes nodig om in vorm te blijven. Portugese Waterhonden kunnen in een appartement wonen, zolang ze maar voldoende beweging krijgen, maar ze doen het het beste in een huis met een tuin waar ze kunnen rondrennen.

Verzorging

Deze honden zijn betrekkelijk gemakkelijk te verzorgen, hoewel ze het hele jaar door matig verharen. Wekelijks borstelen helpt om het verharen te verminderen en hun vacht gezond te houden en er op zijn best uit te laten zien.

Tegenwoordig raden dierenartsen ook aan de tanden van je hond regelmatig te poetsen. Dit voorkomt tandsteen en ontstekingen. 

Gezondheid

De gemiddelde levensverwachting van een Portugese Waterhond is 11-13 jaar. Heel gemiddeld, voor een middelgrote hond. 

Portugese Waterhonden zijn over het algemeen gezond, maar zoals alle rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Daartoe behoren heup- en elleboogdysplasie, de ziekte van von Willebrand, en oogproblemen zoals progressieve netvliesatrofie.

Bij het kiezen van een Portugese Waterhond is het belangrijk onderzoek te doen naar de fokkers om er zeker van te zijn dat je een gezonde pup krijgt. Een verantwoordelijke fokker zal je voor je pup een gezondheidscertificaat geven met informatie over eventuele gezondheidsproblemen die bij de ouders gevonden zijn. 

FAQ

Hoe groot wordt een Portugese waterhond?

Reuen worden tot 58 cm hoog en teven tot 53 cm. 

Hoe oud wordt een Portugese waterhond?

Gemiddelde levensverwachting is 11-13 jaar. 

Is een Portugese waterhond hypoallergeen?

De Portugese waterhond is een hypoallergeen ras, wat betekent dat ze perfect zijn voor mensen met allergieën. Ze verharen hun vacht niet. Echter mocht je allergisch zijn voor huidschilfers, dan ben je ook allergisch voor dit hondenras. 

Kan een Portugese waterhond goed alleen zijn?

Als je overweegt een Portugese Waterhond te nemen, zorg dan dat je bereid bent ze de tijd en aandacht te geven die ze nodig hebben. Het zijn zeer actieve honden en hebben veel beweging nodig. Ze zijn ook graag in de buurt van mensen, dus als je de hele dag weg bent, is dit misschien niet het juiste ras voor jou.

Is de Portugese waterhond geschikt voor een gezin met kinderen?

Portugese Waterhonden zijn geweldige gezinshuisdieren. Ze zijn liefdevol en aanhankelijk met kinderen en kunnen goed opschieten met andere dieren. Met de juiste training kunnen ze binnenshuis rustig en goed opgevoed zijn. Ze vereisen echter wel wat geduld en consequentie als het op training aankomt.

Doe je onderzoek voor je een beslissing neemt over welk hondenras dan ook, en praat met een deskundige of met een fokker als je vragen hebt. Portugese Waterhonden zijn prachtige dieren die verantwoordelijke eigenaars verdienen. Bedankt voor het lezen! Ik hoop dat dit artikel nuttig was om meer over dit geweldige ras te weten te komen.

Recent Posts