Franse Poedel


franse poedel karakter verzorging

Je bent elegant en tegelijkertijd ook een dierenvriend? Je hebt graag een hondje waarmee je flink aan de slag kan, eentje met wie je je beste en stijlvolle zijde kan laten zien. Een energiek en intelligent hondje van midden groot formaat die zowel in huis als buiten heel veel pret voor jou en je gezin betekent.

Een hondje die je niet alleen kunt kleden maar waarvan je ook leuk het haar kan opmaken? Kortom, je bent opzoek naar een intelligent pronkstukje. Dan is een poedel de beste hond voor jou.

In dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Opvoeding & training
 • Verzorging
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

Je weet het misschien al omdat je een dierenvriend bent, maar een poedel is los van een hond met een vrij wel kroeze vacht ook een ware gezelschapshond.

De poedel echter, is een dwerg poedel en stamt af van de barbet, een Franse jachthond. Alhoewel de Franse poedel eigenlijk uit Duitsland gefokt is, werd het ras dat pudel genoemd genoemd werd, populair onder de Fransen. Pudel, in het Frans pudeln betekent plas en spatten.

Ongeveer vierhonderd jaar geleden werd de poedel gefokt speciaal als werkhond. De Franse poedel is de derde in de rij van de verschillende soorten poedels (de koningspoedel, de middenslagpoedel, de dwergpoedel en de toypoedel) en diende uitstekend als vogelhond vanwege de goede zwemcapaciteiten en vanwege zijn intelligentie. Vanwege de dikke krullen en daarbij zachte bek, bleef de prooi ongedeerd en werd de dode eend zonder schade terug gebracht naar zijn baas.

Ook beschermde deze vacht de hond tegen de enorme kou. Daarom werd de vacht van de poedel op een bepaalde manier geknipt om het dier op vitale gebieden te beschermen tegen het ijskoude water tijdens het zwemmen. Dit is de kenmerkende poedel snit die vandaag aan de dag nog wel eens wordt geknipt.

Uiterlijke kenmerken

Wat de poedel ook zo populair maakt, los van het feit dat het enorm intelligent is, is de mooie krullende tot kroeze vacht.

Ook het feit dat de poedel nooit in de rui is en dat het haar blijft groeien. Dit betekent dat de poedel regelmatig de salon moet bezoeken voor een nieuwe snit.

In vaktermen spreekt men van kroesvacht, wat de kroespoedel een wollige beharing geeft van fijne samenstelling met veerkracht. Anderzijds heeft de koordenpoedel een koordvacht, die ook een fijne wollige maar tegelijk koorden samenstelling heeft.

De dwerg poedels vind je in de kleuren zwart, wit en abrikoos.

Schofthoogte Middenslag poedel: 35-45 cm
Schofthoogte Dwerg poedel: 28-35 cm
Schofthoogte Toy poedel: gem. 25 cm

Karakter

De Franse poedel is zeer intelligent en alert. Actief en trouw. 

De hond is lief, gevoelig en makkelijk te trainen. Hierdoor is de hond ook geschikt voor baasjes die wat minder ervaring hebben. 

De poedel is in principe vriendelijk voor iedereen. Kinderen, andere dieren en zelfs tegen vreemden. Het is dus geen goede waakhond, maar de hond is wel geschikt voor het gezinsleven. 

Het ras heeft veel energie en heeft dus wel veel beweging nodig. Krijgt de hond dit niet, dan kan dit resulteren in probleemgedrag. 

Training en opvoeding

De poedel is een waar pronkstuk. Vanwege zijn enorme intelligentie is deze dwerghond zeer makkelijk te trainen voor het doen van truckjes. De meeste honden trainers hebben daarom ook poedels die de ster van de activiteit zijn.

Vroeger werden deze hondjes ingezet in circussen en speelden zijn volledige scenes uit. Tegenwoordig worden er grote honden shows georganiseerd en de poedel ontbreekt zeker niet. Om er een schepje bovenop te doen: er zijn hele teams bestaande uit poedels die voor competities worden ingezet.

En dan heb je ook de baasjes die hun populariteit te wijten hebben of behouden door met hun poedel te pronken. Regelmatig wordt het haar in een bepaalde snit geknipt. Ook wordt het haar gekleurd en worden er strikjes in geplaatst. Met de poedel wordt regelmatig gewandeld en de hond blijkt er enorm van te genieten.

Wees wel voorzichtig met de heupen van de hond, vooral als ze jong zijn. Poedels zijn gevoelig voor heupdysplasie, een ontwikkelingsstoornis in de heupen. Speel niet te wild met jonge honden en laat ze niet traplopen. 

Angst en verveling kunnen fataal zijn

Als de poedel angstig is of zich verveelt, kan die grote schade aan zichzelf aanrichten. Het dier kan uit frustratie jeuk ontwikkelen en enorm aan zichzelf gaan kauwen. Hierdoor kan die flink gaan bloeden en stelt het dier zichzelf bloot aan het oplopen van infecties.

Denk bijvoorbeeld aan de poten en de staart. Door meer speeltijd te incorporeren in de vorm van wandelen, aanschaf van speelgoed, zwemmen en interactie kun je dit gedrag tot een minimum beperken. Desondanks kan worden gesteld dat een poedel een fascinerende hond is met heel veel humeur.

franse dwerg poedel karakter verzorging

Verzorging

De vacht van een poedel stopt nooit met groeien. Daarom is enorme onderhoud nodig. Om de zes weken zal je daarom je poedel naar de kapper moeten brengen.

Het is belangrijk om ook dagelijks je makker te borstelen zodat de klitten eruit gaan. Ook de huid en oren moeten regelmatig worden schoongemaakt, omdat het oor en de huid heel gevoelig is voor allergieën en huidaandoeningen.

Gezondheid

Een poedel wordt gemiddeld 12-15 jaar oud. Het ras heeft een verhoogd risico op de volgende aandoeningen:

 • Heupdysplasie (ontwikkelingsstoornis heup)
 • Staar
 • Oorontsteking
 • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
 • Atopie (omgevingsallergie)
 • Elleboogdysplasie
 • Maagdraaiing

FAQ Franse Poedel

Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen over de Franse poedel. 

Hoe groot wordt een Franse poedel?

Er zijn verschillende formaten: middenslag poedel (35-45 cm), dwerg poedel (28-35 cm) en toy poedel (gem. 25 cm). 

Hoe oud wordt een Franse Poedel?

Gemiddeld wordt de Franse poedel 12-15 jaar oud.

Is een poedel hypoallergeen?

Ja, een Franse poedel is hypoallergeen. Hij laat dus niet tot nauwelijks haren los. Echter is het ook mogelijk dat je allergisch bent voor huidschilfers. 

Is een poedel geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, een poedel is in principe geschikt voor een gezin met kinderen. Hij is lief, energiek, gevoelig en makkelijk te trainen. 

Laat een hond echter nooit alleen met een kind. En houd er rekening mee dat honden in hun enthousiasme botsinkjes kunnen veroorzaken met (zeer) kleine kinderen. 

Kan een poedel met katten? 

In principe kan een poedel goed met andere huisdieren, waaronder katten. Dit is echter geen garantie. Deze kans kun je nog wat verhogen door de hond als pup een socialisatie cursus te geven en op te laten groeien met andere huisdieren. 

Kan een poedel goed alleen thuis zijn?

Poedels houden van aandacht. Veel poedels kunnen dus minder goed voor lange tijd alleen thuis zijn. Sommige poedels ontwikkelen zelfs verlatingsangst. 

Tip: Maak er nooit een ‘big deal’ van als je weggaat. En zorg ervoor dat je poedel voor de tijd voldoende aandacht en beweging heeft gehad. 

Waar vind ik een nest poedel pups?

Wij hebben geen contact met fokkers. Het beste is om te informeren bij de rasvereniging. Zij zijn op de hoogte van nestjes met stamboom. 

We hebben ook een stappenplan geschreven voor het vinden van een (betrouwbare) hondenfokker. Deze lees je hier. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Franse poedel, van de verzorging tot training en karakter. Het is een lieve, intelligente en gevoelige hond die zich in principe makkelijk aanpast en geschikt is voor gezinnen met kinderen en minder ervaren baasjes. Een hond dat graag de aandacht heeft en veel energie heeft. 

Recent Posts