Australian Labradoodle

Er zijn vele verschillende soorten honden die onder het ras “labradoodle” vallen. Toch zijn er onderling grote verschillen tussen de verschillende soorten labradoodles. Zo zijn ze niet allemaal hypoallergeen, verharen sommige soorten wel en andere niet. Sommige soorten zijn enorme stuiterballen, andere soorten zijn rustig en gehoorzaam.

labradoodle pup

Dit artikel gaat specifiek over de Australian Labradoodle. Een ras dat al tientallen jaren gefokt wordt en daardoor zijn eigen specifieke karaktereigenschappen en kwaliteiten heeft. Het ras is gefokt door een combinatie van zes verschillende voorouders: Labradoodles, poedels, Engelse cockers spaniels, Amerikaanse cocker spaniëls, curly coated retrievers en de Ierse water spaniël. Een hele mix dus!

In dit artikel bespreken we de volgende punten:

  • Grootte en gewicht
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karaktereigenschappen
  • Geschikt voor een gezin met kinderen?
  • Beweging en training
  • Verharen en verzorgen
  • Hypoallergeen?
  • Levensverwachting en erfelijke ziektes

Grootte en gewicht

De Australian Labradoodle is er in drie verschillende maten, standaard, medium en miniatuur. In onderstaande tabel geven we het gewicht en de hoogte van deze honden weer: 

 

Hoogte

Gewicht

Standaard Australian Labradoodle

55-65 cm

22-42 kg

Medium Australian Labradoodle

45-55 cm

15-21 kg

Miniatuur Australian Labradoodle

35-45 cm

10-15 kg

Uiterlijke kenmerken

Zoals we hierboven aangeven is de Australian Labradoodle beschikbaar in verschillende formaten. De hond heeft een lange, krullende vacht, hangende oren en een langharige, hangende staart die iets krult.

Labradoodles kunnen drie verschillende vachtsoorten hebben. Curly coated: Dit is een sterk krullende vacht die neigt naar de vacht van een poedel. Fleece coated: een pluizige, langere vacht met iets kroes erin. Curly fleece coated: dit is, zoals de naam al suggereert, een combinatie van de twee eerdergenoemden.

De vacht komt in vele verschillende kleuren, van licht crème kleurig tot goud, chocolade bruin, “peper en zout” grijs en zwart.

labradoodle karakter volwassen

Karaktereigenschappen

Hoewel de labradoodle bekend staat als een drukke stuiterbal, is de Australian labradoodle een stuk kalmer. De hond is erg lief met kinderen, makkelijk te trainen en intelligent. De Australian labradoodle is lief, speels, vrolijk maar ook gevoelig en zachtaardig. De honden zijn gek op water en het woord agressie komt niet in hun woordenboek voor.

Geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, deze hond is zeer geschikt voor een gezin met kinderen. Wanneer de hond buiten is, houdt hij of zij van ravotten en spelen, maar binnen is de hond een stuk rustiger. Ideaal dus voor gezinnen die de “normale” labradoodle toch iets teveel van het goede vinden.

De hond is geduldig en lief voor kinderen en gek op knuffelen. Ook kan de labradoodle goed overweg met andere huisdieren. Het is geen geschikte waakhond, de labradoodle kent namelijk totaal geen agressie.

Beweging en training

Een Australian labradoodle heeft veel beweging nodig, gemiddeld zo’n 30 minuten tot 2 uur per dag. Hoeveel beweging jouw labradoodle nodig heeft hangt af van zijn leeftijd en persoonlijkheid. Labradoodles houden ervan om lekker te rennen in het park, lange wandelingen te maken of te zwemmen.

Vergeet ook niet om je labradoodle mentaal uit te dagen. De honden zijn intelligente beestjes die mentaal geprikkeld moeten worden.

Wanneer een Australian labradoodle niet genoeg beweging of uitdaging krijgt kan hij gedragsproblemen krijgen zoals overmatig blaffen of dingen kapot bijten.

Een labradoodle is vrij gemakkelijk te trainen en dus zeer geschikt voor een gezin met weinig ervaring, die zijn eerste hondje zoekt. De hond is gehoorzaam en lief. Geef de hond wel een goede socialisatie training en puppy training. Train de hond met consequentie en een zachte hand. De hond is erg zachtaardig van karakter en reageert daarom goed op een training met snoepjes en positieve beloning.

Labradoodles hebben een verhoogd risico op elleboog- en heupdysplasie. Dit betekent dat er zonder reden een ontsteking kan ontstaan aan de gewrichten waardoor de hond op jonge leeftijd mank gaat lopen en veel pijn kan krijgen. Speel dus niet te wild met pups en jonge honden en vermijd trappen en gladde vloeren.

labradoodle hypoallergieen allergie

Verharen en verzorging

De Australian labradoodle verhaard niet. Toch heeft de hond aardig wat verzorging nodig, omdat de vacht snel kan gaat klitten of vervilten. Aangeraden wordt om je hond eens per week te borstelen. Neem hiervoor goed de tijd zodat alle kleine knoopjes weg geborsteld zijn. Borstel liever niet vaker dan eens per week.

De vacht simpelweg een paar keer per jaar laten scheren klinkt als de makkelijke route, maar de vacht van je hond kan dan op een andere manier terug groeien waardoor je hond er anders uit kan gaan zien.

Is een Australian Labradoodle hypoallergeen?

Bij een labradoodle denken mensen soms automatisch dat deze hypoallergeen is. Dan kun je helaas bedrogen uitkomen. Niet alle soorten labradoodles zijn namelijk hypoallergeen. In sommige soorten heeft de “labrador” in de hond de overhand, wat betekent dat de hond toch verhaard. Dit zorgt bij de meeste mensen voor een allergische reactie. Ben je allergisch voor honden en wil je een “hypoallergene” labradoodle kopen? Doe dan eerst goed research naar de soort labradoodle die je wilt kopen.

De Australian labradoodle is wel geschikt voor vrijwel alle mensen die allergisch zijn voor honden. 98% van de mensen met een allergie voor honden zijn niet allergisch voor de Australian Labradoodle. Een uitzondering zijn mensen die allergisch zijn voor het speeksel van een hond. Deze mensen zullen helaas voor alle honden allergisch zijn en blijven.

Levensverwachting en erfelijke ziektes

De gemiddelde levensverwachting van een Australian labradoodle is tussen de 13-15 jaar.

Het ras heeft een verhoogd risico op heup- en elleboog dysplasie. Daarnaast heeft de hond kans op de ziekte van Addison en oog ziektes zoals staar en Retinadysplasie. (bron)

Nu weet je alles wat je moet weten over de Australian Labradoodle en kun je, als je overtuigd bent van dit lieve en vrolijke ras, op zoek gaan naar een nestje. Er zijn in Nederlands meerdere fokkers voor de Australian labradoodle.

Waar vind ik een nestje Australian Labradoodle pups?

Wij krijgen ontzettend veel vragen van mensen over nestjes en fokkers. Wij kunnen helaas geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk op weg te kunnen helpen, hebben we een Stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker geschreven.