Berner Sennenhond

berner sennen pup karakter

De Berner Sennen is één van de populairste hondenrassen in Nederland. Niet zo heel gek, want de hond is ontzettend lief en een prachtige hond om te zien. Heb je zelf een Berner sennen hond en wil je hier meer over weten? Of ben je op zoek naar een nieuw maatje en zit je te denken aan een Berner Sennen? Dan ben je op de juiste plek. In dit artikel vertellen we alles over de Berner Sennen hond.

De onderwerpen in dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Verzorging
 • Beweging & Training
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

De Berner Sennenhond komt van oorsprong uit Bern, Zwitserland. Daar werd de hond gefokt als hulp van de senner, wat veehoeder betekent. De hond is dus gefokt als kudde drijver, maar bewaakte daarnaast ook het erf van zijn hoeder. 

Ook werd de hond destijds in kleine bergdorpjes gebruikt om karren te trekken. Bijvoorbeeld om melk of groentes te vervoeren.

In het verleden werd de hond ook weleens Dürrbachler genoemd, omdat hij veel gefokt werd in het plaatsje Dürrback dat bij Bern ligt. Toen de eerste vereniging in 1908 werd opgezet is de naam gewijzigd naar Berner Sennenhond.

Uiterlijke kenmerken

De Berner sennenhond is een grote, gespierde hond die iets langer dan hoog is. De vacht heeft drie kleuren; een gitzwarte basiskleur, tan-kleurige markeringen op de wangen, boven de ogen, de poten en de borst. De Berner Sennenhond heeft witte markeringen op de voeten, het puntje van de staart, de borst en een bles op het hoofd. De staart is langharig en hangt naar beneden.

Karakter

De Berner sennen is rustig, beheerst en zeer vriendelijk van aard. Een echte rustige knuffelbeer die gek is op zijn gezin en soms ietwat lomp is. Hij is aanhankelijk en lief met kinderen. Maar het is ook een zelfstandig ras dat zichzelf prima vermaakt en daardoor soms een beetje eigenwijs. Een baasje die consequente opvoeding en een goede socialisatie geeft is daarom wel van belang.

De Berner sennenhond is wel waaks en zal het terrein bewaken, maar nooit agressief worden. Dat zit niet in zijn karakter. De hond wordt ook wel ingezet als vee hoeder, waakhond of trekhond. Dit komt door de geschiedenis van de hond, die oorspronkelijk gefokt is voor deze drie doeleinden.

Hoe verzorg je een Berner Sennen?

De Berner sennen heeft een dubbele vacht: een dikke onderlaag van isolerende wol en een bovenlaag met dekhaar. Het wordt aangeraden de vacht van de Berner sennen regelmatig te borstelen, om vervilting te voorkomen.

Wanneer de hond in de rui is, zo’n twee keer per jaar, kun je wat vaker borstelen om de losse haren te verwijderen.

In de video hieronder laat Stacy Slade zien hoe ze haar berner sennen kamt en verzorgd. De video is wel in het Engels. 


Beweging en training

Een Berner sennen heeft aardig wat beweging en buitenlucht nodig. De hond houdt van lange wandelingen, fietsen en zwemmen. Krijgen ze niet genoeg beweging dan worden ze snel lui en neigen ze naar overgewicht. Dit overgewicht kan vervolgens weer zorgen voor gewrichtsproblemen.

De vacht van een Berner Sennen is vrij dik waardoor ze in de zomer oververhit kunnen raken. Zorg er daarom altijd voor dat er water en schaduw beschikbaar is en speel niet te lang en te intensief met ze.

De Berner sennen is gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie. Hierdoor wordt afgeraden om pups te laten traplopen of te laten spelen op gladde vloeren. Speel ook niet te wild met pups.

De Berner Sennenhond is een beetje eigenwijs en heeft om deze reden een goede baas nodig met een consequente training. Ook een socialisatie cursus wordt aangeraden. Het ras is erg gevoelig, dus train je hond met geduld en rust en beloon je hond bij positief gedrag. Dit ras zal niet goed reageren op geschreeuw en agressie. Ook onrust en ruzies in huis kunnen indruk maken op deze lieve, gevoelige hond.

Krijgt de hond niet voldoende training en beweging, dan kan hij zich gaan vervelen. Dit kan leiden tot ongewenst gedrag en het stukbijten van dingen in huis.

Gezondheid

Volgens de rashondenwijzer heeft een Berner Sennen een verhoogd risico op erfelijke ziektes en aandoeningen. Ze hebben vooral hoog risico op de volgende aandoeningen (bron):

 • Elleboogdysplasie
 • Heupdysplasie
 • Dystocia (moeilijke geboorte)
 • Aantasting ruggemerg
 • Progressieve Retina Atrofie
 • Naar binnen krullende oogleden

berner sennen karakter gezindshond

 

FAQ

Hoe groot is een Berner sennen?

De Berner Sennen hond is een vrij grote hond. Een reutje heeft een schofthoogte van zo’n 64 – 70 cm. Een teefje heeft een schofthoogte van 54 – 56 cm.

Hoeveel weegt een Berner Sennen?

Het gewicht van een Berner Sennen reutje is zo’n 40-44 kg. Een teefje weegt zo’n 40-44 kg.

Hoe oud wordt een Berner sennen?

De gemiddelde levensverwachting van een Berner Sennen is 8-10 jaar.

Hoeveel kost een berner sennen pup?

Een Berner Sennenhond met stamboom kost tussen de € 1000,- en € 2000,- euro. (bron)

De kosten van een Berner Sennenhond zonder stamboom liggen lager, de kosten hiervoor kunnen variëren van € 600 tot € 900 euro. Veel experts raden het af om een Berner Sennen pup te kopen zonder stamboom. Wees dus heel voorzichtig als je dit toch wilt doen en vraag in ieder geval of de ouders getest zijn op erfelijke afwijkingen en laat je heel goed informeren.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd dus rekening met hogere prijzen. 

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen van mensen over nestjes en fokkers. Wij kunnen helaas geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk op weg te kunnen helpen, hebben we een Stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker geschreven. 

Is een Berner Sennen kindvriendelijk?

Een Berner sennen is een grote knuffelbeer en kindervriend. De hond is geduldig, lief en rustig. Ook zal een Berner sennen “zijn gezin” goed beschermen. Ze willen echt actief onderdeel van het gezin zijn.

Het is wel een vrij grote hond, dus een botsing met kleine kindjes kunnen ervoor zorgen dat de kindjes om worden geduwd.

Wanneer is een Berner sennen uitgegroeid?

Een Berner sennen is met 2 à 3 jaar volledig volgroeid. De eerste 18 maanden groeit de hond voornamelijk in de hoogte en ze kunnen er dan wat klungelig uitzien. Daarna groeit de hond vooral in de breedte. Zorg dat je hond genoeg beweging krijgt, want anders kunnen ze neigen naar overgewicht.

Hoe vaak moet een Berner Sennen naar de trimster?

Voor een hond met een onderwol vacht, zoals de Berner Sennen, wordt aangeraden om de hond zo’n 2-4 keer per jaar naar de trimster te brengen.

Hoe lang is een Berner Sennen loops?

Een Berner Sennen teefje is gemiddeld 3 weken loops. Maar het kan variëren tussen de 2 en 4 weken.

Hoe vaak is een Berner Sennen loops?

Een Berner Sennen wordt gemiddeld 2 keer per jaar loops.

Kan een Berner Sennenhond in een appartement?

Een Berner Sennenhond is een grote hond die onder andere gefokt is om vee te hoeden en het boeren erf te bewaken. Hij wordt ook weleens “boerenhond” genoemd. Een appartement is dus niet de meest geschikte plek voor een Berner Sennen.

Heb je een groot appartement waar de hond zich ruim kan bewegen, dan kan het wellicht wel. Zorg er dan wel voor dat de hond genoeg beweging en buitenlucht krijgt door bijvoorbeeld lekker lange wandelingen met hem te maken. Doe je dit niet dan kan de hond ongewenst gedrag gaan vertonen zoals het kapotbijten van jouw waardevolle spulletjes.

Welke spullen heb je nodig? 

Hiervoor kun je onze blog Beste bench voor Berner Sennen lezen of de blog Beste halsband en riem voor Berner Sennen

Conclusie

Nu weet je alles over de Berner Sennenhond en weet je of deze hond de juiste match is voor jouw en/of jo​uw gezin. Het is een ontzettend lieve en gevoelige knuffelbeer die graag bij zijn baas is, maar heeft wel een consequente training nodig. Twijfel je tussen een Berner Sennenhond en een Golden Retriever? Lees dan ons artikel waarin wij de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee prachtige rassen op een rijtje zetten.