Golden retriever vs Berner sennen

Wil je een hond toevoegen aan je gezin en twijfel je tussen de golden retriever en de Berner sennen? Je bent niet de enige, want beide rassen staan in de top 10 van populairste hondenrassen van Nederland. In dit artikel zetten we de overeenkomsten en verschillen tussen beide rassen op een rij zodat jij een weloverwogen keuze kunt maken.

In dit artikel bespreken we de volgende onderwerpen:

  • Grootte en gewicht
  • Uiterlijke kenmerken
  • Verharen en verzorging
  • Karaktereigenschappen
  • Beweging
  • Levensverwachting en erfelijke ziektes
  • Geschikt voor gezin met kinderen?
golden retriever bench
Golden Retriever
berner sennen karakter gezindshond
Berner Sennen

Grootte en gewicht: Golden retriever vs Berner sennen

Een golden retriever is een middelgrote hond en een Berner sennen een grote hond. Hieronder geven we in een tabel aan wat het gemiddelde gewicht en de gemiddelde schofthoogte is voor beide rassen, zowel voor een teefje als een reutje.

 

Schofthoogte reu

Gewicht reu

Schofthoogte teef

Gewicht teef

Golden Retriever

56-61 cm

29-34 kg

51-56 cm

25-29 kg

Berner Sennen

64-70 cm

40-44 kg

58-66

40-44 kg

Zoals je ziet is een Berner sennen echt wel een slag groter dan een golden retriever. Houd daar rekening mee als je een hond zoekt om binnen te houden.

Uiterlijke kenmerken: Golden retriever vs Berner sennen

Golden retriever – Een golden retriever is een middelgrote hond met een langharige vacht. De vacht varieert van licht crème kleurig tot donkerrood. De hond is evenredig gebouwd met stevige botten en relatief korte poten. De golden retriever heeft doorgaans een zwarte neus en twee grote hangende oren. De staart heeft lang haar en hangt naar beneden.

Berner sennen – De Berner sennenhond is een grote, gespierde hond die iets langer dan hoog is. De vacht heeft drie kleuren; een gitzwarte basiskleur, tan-kleurige markeringen op de wangen, boven de ogen, de poten en de borst. Witte markeringen zijn aanwezig op de voeten, het puntje van de staart, de borst en een bles op het hoofd. De staart is langharig en hangt naar beneden.

Verharen en verzorging: Golden retriever vs Berner sennen

Golden retriever – De golden retriever heeft een dubbele vacht, waarvan de ondervacht waterafstotend is. De hond verhaard zo’n twee keer per jaar, vooral in de lente en herfst maanden. Eens per week kammen is dus een goed idee bij dit ras. Ga niet in de weer met een scheerapparaat, want dan verpest je de waterafstotende ondervacht.

Berner sennen – Ook de Berner sennen heeft een dubbele vacht: een dikke laag isolerende wol en een bovenlaag met dekhaar. Het wordt aangeraden de vacht van de Berner sennen regelmatig te borstelen, om vervilting te voorkomen. Wanneer de hond in de rui is, zo’n twee keer per jaar, kun je wat vaker borstelen om de losse haren te verwijderen.

Qua verharen en verzorging van de vacht zijn de hondenrassen dus nagenoeg gelijk.

berner sennen pup

Karaktereigenschappen: Golden retriever vs Berner sennen

Beide rassen zijn zeer vriendelijk en aanhankelijk binnen een gezin. Toch zijn er ook wat verschillen.

Golden retriever – De golden retriever is lief, energiek en gehoorzaam. De hond heeft een zachtaardig karakter en is een echte “pleaser”. Het karakter is sociaal, blij en open, vriendelijk voor kinderen en andere huisdieren. De golden retriever is tegenover kinderen geduldig en tolerant, waardoor het een echte gezinshond is.

Ze zijn echter wat minder waaks. Ze zullen hun baas wel waarschuwen bij het zien van een vreemde, maar gaan meestal niet over tot actie. Een golden retriever is gehoorzaam en wordt daarom ook vaak ingezet als geleidehond, hulphond of jachthond.

Berner sennen – De Berner sennen is rustig, beheerst en zeer vriendelijk van aard. De hond is binnen het gezin zeer aanhankelijk en kan goed overweg met kinderen. Een echte rustige knuffelbeer die gek is op zijn gezin en soms ietwat lomp is. Maar het is ook een zelfstandig ras dat zichzelf prima vermaakt en daardoor soms een beetje eigenwijs. Een baasje die consequent is en de touwtjes goed in handen heeft is daarom wel van belang. Ook heeft deze hond een goede socialisatie nodig.

De Berner sennenhond is wel waaks en zal het terrein bewaken, maar niet agressief worden. De hond wordt ook wel ingezet als vee hoeder, waakhond of trekhond.

Beweging: Golden retriever vs Berner sennen

Golden retriever – Een golden retriever heeft wel vrij veel beweging nodig. Het ras is van oorsprong gefokt voor de jacht en voor het ophalen van het geschoten wild. Ze hebben beweging en uitdaging nodig. Gemiddeld zo’n 30 minuten tot 2 uur per dag. Krijgt een golden retriever niet genoeg beweging dan kan hij veel gaan blaffen, dingen kapot bijten of andere gedragsproblemen krijgen.

De golden retriever vind het leuk om te wandelen, te apporteren of jachttraining te volgen.

Lees ook ons artikel Hoeveel beweging heeft een golden retriever nodig?

Berner sennen – Een Berner sennen heeft veel beweging en buitenlucht nodig. Lange wandelingen zijn dus onmisbaar voor deze lieve reus. Fietsen, wandelen en zwemmen zijn favoriet bij de Berner sennen!

Krijgt hij niet genoeg beweging, dan wordt hij sloom en kan de hond snel overgewicht krijgen. De Berner sennen is een grote hond, dus dit overgewicht kan weer leiden tot gewrichtspijn.

Levensverwachting en erfelijke ziektes

Golden retriever – De golden retriever wordt gemiddeld tussen de 10-12 jaar oud.

Het golden retriever ras heeft volgens de rashondenwijzer een “zeer hoog risico” op erfelijke ziektes. Er zijn totaal 47 erfelijke ziektes bekend bij dit ras, waaronder een verhoogde kans op elleboog- en heupdysplasie, oorontstekingen, verschillende soorten kanker, retinadysplasie en spondylose. (bron)

Berner sennen – De gemiddelde levensverwachting van een berner sennenhond is tussen de 8-10 jaar oud.

Ook de berner sennen heeft volgens de rashondenwijzer een “zeer hoog risico” op erfelijke ziektes. Bij dit ras zijn totaal 23 erfelijk aandoeningen bekend. De grootste zorg bij dit ras is elleboog- en heupdysplasie. Ook heeft het ras een verhoogd risico voor Degeneratieve myelopathie (aantasting ruggenmerg), verslechtering van het netvlies en een moeilijke geboorte (Dystocia). (bron)

Beide honden hebben dus een verhoogde kans op elleboog- en heupdysplasie. Dit betekent dat er spontaan een ontsteking van de gewrichten kan ontstaan, waardoor de hond al jong mank gaat lopen en veel pijn heeft.

Je kunt voor aanschaf van je hond een test doen om te kijken of je hond hier aanleg voor heeft. Daarnaast is het belangrijk om rustig te spelen, vooral met jonge honden. Laat hem niet alle kanten op vliegen en laat jonge honden ook niet traplopen.

golden retriever kinderen

Golden retriever of Berner sennen, welke is geschikt voor een gezin met kinderen?

Beide rassen zijn zeer geschikte gezinshonden. Ze zijn lief, trouw en houden van het gezinsleven en kinderen. Kijk dus vooral welk karakter het beste bij je gezin past. Let op dat het karakter van de hond ook verschilt per hond. Kijk dus goed bij het bekijken van een nestje hoe elke pup zich gedraagt. Is het gericht op mensen of in zichzelf gekeerd? Is het dominant of onderdanig? Rustig of energiek? Kies een pup dat in jouw gezin past.

De golden retriever is over algemeen wat drukker en enthousiaster en de Berner sennen wat rustiger en evenwichtiger. Beide honden hebben veel beweging nodig.

De Berner sennen heeft wel een consequent baasje nodig en een goede training en socialisatie, anders kan het wat eigenwijs worden.

Maar beide rassen zijn dus zeer geschikt voor het gezinsleven.

Nu weet je alle verschillen en overeenkomsten tussen de golden retriever en de Berner sennen en kun je een weloverwogen keuze maken. Veel plezier met de nieuwe aanwinst voor je gezin!

Lees ook onze blog Wat moet je aanschaffen voor een hond?