Tibetaanse Spaniel


tibetaanse spaniel

Op zoek naar meer informatie over de schattige Tibetaanse Spaniel? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit speelse en blije maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

In dit artikel:

 1. Geschiedenis
 2. Uiterlijke kenmerken
 3. Karakter
 4. Verzorging
 5. Beweging en opvoeding
 6. Gezondheid
 7. FAQ

Geschiedenis

Dit ras is, zoals de naam al suggereert, ontstaan in de Tibetaanse bergen. Het ras is in ieder geval 2000 jaar oud. Het ras is gefokt en werd gehouden door Tibetaanse monniken, die de hondjes nooit verkochten. Er werd gezegd dat de hondjes de monniken warm hielden. Of dit waar is, is niet duidelijk, maar het zou heel goed kunnen. In het verleden werden veel schoothondjes ingezet om mensen lekker warm te houden.

Pas na de Tweede Wereldoorlog werd de hond veelvuldig gefokt en werd er voor het eerst een vereniging opgericht in Amerika. Het ras wordt door eigenaren ook wel liefkozend “Tibbies” genoemd.

Uiterlijke kenmerken

Tibetaanse Spaniels zijn kleine hondjes die mooi in verhouding zijn. De hond heeft een zijdezachte, langharige vacht. De vacht kan in verschillende kleuren komen, maar over het algemeen zijn de hondjes vaak lichtgoud tot goud met een zwart snoetje.

De oren staan hoger op de kop, zijn harig en hangen iets. Het lichaam is in verhouding iets langer dan hoog. Ook de staart is hoog aangezet, langharig en loopt iets uit in een krul.

Gewicht: 4-7 kg

Grootte: 25 cm

Karakter

De Tibetaanse Spaniel is speels, lief en sociaal. Hij is graag omringt door mensen en gezelligheid en is daarom erg geschikt voor een gezin met kinderen. Ze houden er niet van om lang alleen gelaten te worden, daarvoor zijn ze te afhankelijk. Tegenover vreemden kunnen ze juist weer een beetje gereserveerd zijn.

Het is een energiek en speels ras, maar zonder enorm uithoudingsvermogen. Lekker ravotten vind het hondje dus leuk, maar je hoeft er geen uren mee te lopen. Hierdoor is de hond zeer geschikt voor het leven in een appartement.   

Ze kunnen wel een beetje blafferig zijn, vooral als ze zich vervelen. Zorg er dus voor dat je hondje genoeg beweging en uitdaging krijgt. Het is een pittig dingetje dat functioneert als goeie waakhond.

Het zijn intelligente en leergierige hondjes, die vrij makkelijk te trainen zijn. Ook mensen die op zoek zijn naar hun eerste hond kunnen met een gerust hart een Tibetaanse Spaniel in huis halen. Een socialisatie cursus is trouwens wel een goed idee, al is dat voor elk ras het geval.

De Tibetaanse Spaniel kan over het algemeen goed met andere honden en dieren. Een goede socialisatie cursus kan hieraan bijdragen. Al is het natuurlijk geen garantie.

Verzorging

Het is verstandig om de vacht van de Tibetaanse Spaniel eens per week te kammen. Zo voorkom je klitten en vervilting van de vacht en blijft je hondje er verzorgd uitzien. Af en toe een bad is ook verstandig, vooral als de hond een lichtgouden vacht heeft.

Kijk direct de oogjes en oortjes na en maak ze, indien nodig, goed schoon. Veel dierenartsen raden ook aan om de tandjes van de hond eens per week te poetsen met een speciale honden tandpasta. Hierdoor wordt de aanmaak van tandplak verminderd.

De Tibetaanse Spaniel heeft een aangeboren gevoeligheid voor oogziekten. Daarom is het verstandig de oogjes regelmatig te controleren en schoon te houden.

tibetaanse spaniel eigenschappen karakter

Beweging en opvoeding

De Tibetaanse Spaniel is speels en energiek, maar heeft geen enorm uithoudingsvermogen. Wel is het belangrijk voldoende met hem te spelen en hem intellectueel uit te dagen. Hierdoor voorkom je dat de hond zich gaat vervelen. Een hond die zich verveelt kan veel gaan blaffen of ander probleemgedrag vertonen, zoals het stukbijten van spullen.

Het is geen hond waarmee je dagelijks enorme wandelingen hoeft te maken. Een Tibetaanse Spaniel is dan ook zeer geschikt voor het leven in een appartement, zo lang hij of zij maar voldoende beweging en uitdaging krijgt.

In principe zijn de hondjes makkelijk op te voeden, want ze zijn leergierig en intelligent. Maar ze zijn soms wel wat eigenwijs, dus zorg ervoor dat je consequent bent en geduldig. Al met al zijn deze hondjes wel geschikt voor baasjes die wat minder ervaren zijn. Het advies is wel om dan op een puppy cursus te gaan.

Gezondheid

De gemiddelde levensverwachting van een Tibetaanse Spaniel is zo’n 12-15 jaar.

Geregistreerde erfelijke aandoeningen zijn:

 • Losse knieschijf
 • Doofheid
 • Epilepsie
 • Progressieve retinale atrofie
 • Entropie
 • Retinale dysplasie

De laatste drie uit het rijtje zijn oogziektes. Het is dus verstandig om de oogjes goed in de gaten te houden en regelmatig schoon te maken.

Tibetaanse Spaniel FAQ

Hoe oud wordt een Tibetaanse Spaniel?

Een Tibetaanse Spaniel wordt gemiddeld 12-15 jaar oud.

Hoe groot wordt een Tibetaanse Spaniel?

De hondjes worden ongeveer 25 cm hoog met een gewicht tussen de 4 en 7 kg.

Kan een Tibetaanse Spaniel in een appartement?

Ja, dit ras is zeer geschikt voor het leven in een appartement. Zorg er wel voor dat ze voldoende beweging krijgen, anders gaan ze zich vervelen. Dit resulteert in blaffen en ander probleemgedrag.

Is een Tibetaanse Spaniel geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, een Tibetaanse Spaniel is lief, speels en afhankelijk. Ze zijn dus zeer geschikt voor een gezin met kinderen.

Kan een Tibetaanse Spaniel met katten?

Over het algemeen wel, ja. Een Tibetaanse Spaniel heeft geen groot jachtinstinct en heeft dus niet zo snel de neiging katten op te jagen. Het is wel verstandig de hondjes van jongs af aan kennis te laten maken met katten.

Blaffen Tibetaanse Spaniels veel?

Ja, ze blaffen over het algemeen iets meer dan gemiddeld. Het zijn zelfverzekerde, goeie waakhondjes. De hondjes kunnen ook gaan blaffen uit verveling. Zorg er dus voor dat ze voldoende beweging en uitdaging krijgen.

Zijn Tibetaanse Spaniels hypoallergeen?

Nee, dit ras is niet hypoallergeen. Hiervoor kun je beter kijken naar rassen als de Maltipoo of de Cockapoo.

Waar vind ik Tibetaanse Spaniel pups?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂

Recent Posts