Over de Golden Retriever

golden retriever bench

De golden retriever is één van de populairste hondenrassen in Nederland. Dit is niet zo gek, want het ras staat bekend om zijn vriendelijkheid en tolerantie. Hierdoor is een golden retriever zeer geschikt als familie hond.

De onderwerpen in dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Karakter
  • Uiterlijke kenmerken
  • Gezondheid
  • Vacht en verzorging
  • Kinderen en andere huisdieren
  • Beweging
  • Blaffen
  • Benodigdheden
  • Kosten

Geschiedenis

Golden retrievers werden in de 19e eeuw in Schotland gefokt om jagers te assisteren bij de jacht. De honden zijn gefokt voor een hoog energieniveau, goede speurneus en geschikt om grote afstanden af te leggen. Over het precieze jaartal en oorsprong van de golden retriever wordt veel gediscussieerd en niemand lijkt het hier over eens te worden.

In 1913 werd de officiële yellow or golden retriever club opgericht en werd een rasstandaard opgesteld. In 1920 werd de rasnaam officieel golden retriever.

Karakter

Golden retriever is afkomstig van het engelse woord “to retrieve” wat betekend ophalen of apporteren. De hond heeft deze naam gekregen omdat het oorspronkelijk gefokt werd om jagers te helpen tijdens de jacht.

Golden retrievers zijn over het algemeen makkelijk in de omgang en hebben de neiging hun baas te willen pleasen. De hond is zachtaardig, sociaal, betrouwbaar en intelligent.
De honden maken graag deel uit van het gezin en de alledaagse gebeurtenissen. Ze zijn geduldig met kinderen en andere dieren. Ze zijn wel heel gevoelig voor harde stemmen en ruzie. Heel erg boos worden op je golden retriever is daarom ook niet zo’n goed idee.

Golden retrievers hebben veel beweging nodig, anders kunnen ze vervelend worden of zelfs onhandelbaar. Ze kunnen dingen kapot gaan maken in huis en als een tornado door het huis vliegen. Lees meer over hoeveel beweging een golden retriever nodig heeft.

Uiterlijke eigenschappen

Golden retrievers zijn vrij grote honden. Teefjes (vrouwtjes) hebben een schofthoogte tussen de 51-56 cm en reutjes (mannetjes) tussen de 55-61 cm. De hals en de benen van de golden retriever zijn sterk en gespierd. Ze wegen gemiddeld tussen de 25 en 34 kilo.

De vacht van een golden retriever kan variëren van licht roomkleurig tot goud en soms zelfs een beetje rossig. De vacht is vaak licht golvend.

Opvallend aan de golden retriever is de twee vacht lagen, de ondervacht en de bovenvacht. De ondervacht is waterbestendig en beschermd de golden retriever tegen weer en wind. Het is daarom ook geen goed idee om de vacht in de zomer zomaar kort te scheren. Hierdoor kan je hond ziektes oplopen en is zijn mooie vacht verpest.

De hond heeft een brede kop, mooie bruine ogen en twee hangende oren die op gelijke hoogte met de ogen staan.

golden retriever pup bench

Gezondheid

Golden retrievers zijn gevoelig voor overgewicht, wat slecht is voor de gezondheid en gewrichten. Houdt het gewicht van je golden retriever dus goed in de gaten en zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt.

Golden retrievers kunnen ook last hebben van atopie. Dit is een soort hooikoorts voor honden waarbij de hond allergisch is voor graspollen, boompollen of huisstofmijt.

Elleboog- en heup dysplasie is ook een voorkomend gezondheidsprobleem bij golden retrievers. Dit is vaak genetisch bepaald en is vaak al op jonge leeftijd zichtbaar. De hond lijkt dan last te hebben van de voorpoten en de gewrichten zijn hier vaak opgezwollen.
Wanneer je golden retriever pup in de groei is kun je het beste rustig aan doen met spelen en ervoor zorgen dat de hond niet teveel drukke en onverwachte bewegingen moet maken.

Een gezonde golden retriever wordt gemiddeld 10-12 jaar oud.

Vacht en verzorging

De golden retriever heeft een mooie roomkleurige tot gouden vacht, vaak iets golvend. De hond heeft een dikke vacht, bestaande uit twee lagen. Een golden retriever verhaard erg veel, vooral in de lente en herfst. Een goede verzorging van de vacht kan ervoor zorgen dat je iets meer controle hebt over het verharen.

Een golden retriever scheren met een scheerapparaat wordt afgeraden. Golden retrievers hebben een dubbele vacht. Een bovenvacht en een ondervacht. Deze twee lagen werken samen om de golden retriever te beschermen tegen kou, uv stralen en vocht. Als de vacht afgeschoren wordt kan dit dus effect hebben op de gezondheid van je hond.

Door je golden retriever regelmatig te trimmen kun je het verharen van de vacht beter bijhouden en de conditie van de vacht goed houden.
Je kunt je golden retriever kammen met een borstel en kam en de vacht bijknippen met een schaar en trimschaar. Lees meer over het thuis trimmen van je golden retriever.

golden retriever kinderen

Kinderen en andere huisdieren

Golden retrievers zijn zeer geschikt als familie hond. Ze zijn lief, betrouwbaar en zeer geduldig met (kleine) kinderen. Ook kunnen ze vaak goed met andere huisdieren.

Jonge golden retrievers kunnen wel wat lomp zijn en omdat het grote honden zijn kunnen ze soms jonge kinderen omver duwen. Wil je dit dus liever niet? Wacht dan even met het adopteren van een hond tot je kinderen iets ouder zijn.

Beweging

Een golden retriever die niet voldoende beweging krijgt kan vervelend gedrag vertonen, zoals het vernielen van spullen, graven in de tuin en als een tornado door het huis crossen.

De golden retriever heeft ook de aanleg om dik te worden. Een golden retriever is gek op eten en zal zelden eten laten staan. Wanneer de hond niet voldoende beweging krijgt kunnen de kilootjes er makkelijk aan vliegen.
Bij een golden retriever puppy tot 1 jaar oud kan de 5 minuten regel aangehouden worden. Dit betekent dat de hond per maand dat het oud is 5 minuten moet bewegen. Een puppy van 4 maand oud moet dus 20 minuten beweging per dag krijgen. Doe wel rustig aan, want de botten en gewrichten van een pup zijn zeer kwetsbaar. Daarnaast hebben golden retrievers aanleg voor elleboog- en heupdysplasie.

In het algemeen wordt minstens 1 uur beweging per dag geadviseerd voor golden retrievers. Afhankelijk van de genen van je hond dient dit naar boven of beneden aangepast te worden. Lees meer over golden retrievers en beweging. >>

golden retriever beweging

Blaffen

Hoeveel een golden retriever blaft verschilt per hond. Vele verschillende factoren spelen hierbij een rol, waaronder training en opvoeding. Een golden retriever die weinig of geen training heeft gehad, of opgevoed is in een bedreigende omgeving zal mogelijk meer blaffen.

Golden retrievers blaffen over het algemeen uit enthousiasme, nood (bijvoorbeeld wanneer ze moeten plassen), bij bezoek of om aandacht.

Wil je weten waarom je golden retriever blaft en wat je er aan kunt doen? Lees onze blog over blaffen bij golden retrievers. >>

Benodigdheden

Als je net eigenaar bent geworden van een hond, of je wordt binnenkort eigenaar van een pup, dan kan de dierenwinkel wat overweldigend zijn. De belangrijkste dingen om te hebben zijn: Halsband en riem, Bench, hondenbed of -kussen, voerbak en waterbak, voer en koekjes, verzorgingsproducten, identificatie tag en speelgoed.

Zoek je advies bij aanschaf van de juiste producten? Lees dan onze blog over Benodigdheden voor je Golden Retriever, Beste Bench voor Golden Retrievers of Beste riem en halsband voor Golden Retriever

Kosten

Pups met stamboom zijn gefokt volgens de regels van de rasvereniging. Deze stellen testen van erfelijke aandoeningen verplicht. Ook moeten zij aan kunnen tonen hoeveel nestjes een teefje gehad heeft.

Het kopen van goedkope pups via marktplaats wordt afgeraden. De honden worden vaak niet goed gesocialiseerd, geënt en soms zelfs slecht behandeld. Teefjes krijgen vaak aan één stuk door nestjes om maar geld te kunnen verdienen. Hierdoor kan je “goedkope” pup vaak nog dure dierenarts kosten met zich mee brengen.

Een golden retriever met stamboom kost tussen de 900 en 1250 euro. Daarnaast zul je alle bovengenoemde spullen aan moeten schaffen. Aan voer ben je zo’n 40-50 euro per maand kwijt. Ontwormen, inenten en preventie middelen tegen vlooien komen op zo’n 100 euro per jaar.
Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor castreren, steriliseren, een huisdier verzekering of onvoorziene dierenarts kosten, bijvoorbeeld als je hond iets gevaarlijks ingeslikt heeft of aangereden wordt.
Ook kun je denken aan kosten voor puppy training of socialisatie training.