Leonberger


Leonberger karakter gezondheid verzorging

Op zoek naar meer informatie over de leuke Leonberger? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit vriendelijke en loyale maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

Geschiedenis

De Leonberger is een heel groot hondenras. De hond komt van origine uit Leonberg in Duitsland en is een kruising van de Newfoundlander, Sint Bernard en Pyrenese Berghond.

Het verhaal gaat de ronde dat de Leonberger gefokt is als Mascotte voor de stad Leonberg. De stad had een leeuw als “stadswapen” en het idee was om een hond te fokken die veel op een leeuw leek. Of dit verhaal waar is, is lastig te zeggen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stierf het ras bijna uit. Een handjevol liefhebbers heeft ervoor gezorgd dat dit niet gebeurde. In 1966 werd de eerste rasvereniging opgezet.  

Uiterlijke kenmerken

Een Leonberger zou dus op een leeuw moeten lijken, als we de verhalen mogen geloven. Het is een grote, gespierde hond met een dikke vacht.

De hond is groot, maar niet lomp. Hij is mooi gebouwd, gespierd en in verhouding. De Leonberger heeft een grote, stevige kop met een zwart “masker” en harige, hangende oren. De hond heeft een dikke, dubbele vacht die lang is en varieert van zandkleurig tot roodbruin en bruin.

De staart is lang en langharig. Sommige Leonbergers hebben witte vlekken op de borst en/of de poten.

Gewicht:

Reu – 48 tot 75 kg.
Teefje – 41 tot 59 kg.

Schofthoogte:

Reu – 72 tot 80 cm
Teefje – 65 tot 75 cm

Karakter

De Leonberger is een goedzak. Een lieve, loyale hond die zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen.

Het is een intelligente en evenwichtige hond die niet snel van zijn stuk gebracht kan worden. Het karakter is rustig en vriendelijk. Hij is zelfstandig, maar toch ook op zijn baasjes gericht.

De Leonberger is een echte werkhond en reddingshond. De Leonberger is een geschikte huishond, maar kan zich ook goed buiten op de boerderij redden als waakhond.   

leonberger pup

Beweging

De Leonberger heeft veel beweging en buitenlucht nodig. Hij houdt van lange wandelingen en leuke spelletjes. De hond wil regelmatig lekker actief zijn. Ook spelletjes die zijn intelligentie uitdagen vallen in de smaak.

Krijgt je hond niet voldoende beweging? Dan kan dit resulteren in blaffen, dingen stuk maken en ander probleemgedrag.

Een Leonberger is wel gevoelig voor heupdysplasie. Wees dus vooral met pups voorzichtig met spelen. Wandel niet te lang en doe geen wilde spelletjes waarbij je hond snelle, abrupte bewegingen moet maken, of vol in de ankers moet. Ook traplopen wordt afgeraden.

Opvoeding & Training

Hoewel de Leonberger een vriendelijke, evenwichtige hond is, heeft ook deze hond baadt bij een socialisatie cursus.

Een Leonberger is een relatief makkelijke hond. Is niet snel bang tijdens het uitlaten en zal dus niet snel uitvallen naar andere honden. Dit bekent overigens niet dat deze hond geen goede, consequente opvoeding nodig heeft.

Het is natuurlijk wel een hele grote en sterke hond. Ook kunnen andere mensen en honden schrikken van zo’n grote hond. Deze hondjes kunnen dan uitvallen naar jouw hond. Het is dan niet gezegd of jouw hond hier weer op reageert. Houd hier dus rekening mee.

Verzorging

Deze prachtige hond staat bekend om zijn dikke, langharige vacht. De vacht bestaat uit twee lagen.

Het is verstandig om deze vacht regelmatig te borstelen om klitten en knopen te voorkomen. Ook tijdens de rui kan het verstandig zijn je hond te kammen, hierdoor vind je waarschijnlijk minder haar terug in je huis.

Kam ook niet te vaak, dit kan juist weer zorgen voor haarverlies. Eens per week is prima. Check dan ook gelijk de oren en oogjes en knip indien nodig de nagels bij. Eens per week tanden poetsen wordt ook door veel dierenartsen aangeraden. Dit om de vorming van tandsteen te voorkomen of vertragen.

Hieronder een handig filmpje die we gevonden hebben waarin de Was en Blaas methode toegepast wordt op een Leonberger. (in Nederlands)

Gezondheid

De levensverwachting van een Leonberger is zo’n 8 tot 9 jaar.

Geregistreerde erfelijke ziektes zijn (bron):

  • Heupdysplasie
  • Enostosis (extra botvorming, groeipijn)
  • Botkanker
  • Elleboogdysplasie
  • Melkklierkanker

FAQ

Kan een Leonberger in een appartement?

Een Leonberger is niet zo geschikt voor een appartement. Hij is ten eerste heel groot, daarnaast haart hij redelijk veel en heeft hij veel beweging en buitenlucht nodig.

Kan een Leonberger buiten?

Een Leonberger is zowel geschikt voor binnen in huis als buiten. Hij heeft een dikke, dubbele vacht. De Leonberger is ook een geschikte waakhond voor op het erf van een boerderij.

Is een Leonberger geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, een Leonberger is in principe geschikt voor een gezin met kinderen. De honden zijn vriendelijk, evenwichtig en rustig. Houd er wel rekening mee dat het een erg grote hond is. “Omstoot ongelukjes” kunnen dus gebeuren.

Daarnaast is het bij elke hond, ongeacht hoe lief hij is, belangrijk dat hij nooit alleen is met kinderen.

Kan een Leonberger met katten en andere honden?

In principe is een Leonberger goed met andere dieren. Dit is natuurlijk geen garantie. Het scheelt als een hond opgroeit met andere dieren en een goeie socialisatie cursus heeft gehad.

Hoeveel kost een Leonberger pup?

De kosten van een Leonberger pup kunnen sterk verschillen. Reken ongeveer tussen de 1000 euro en 2000 euro.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd dus rekening met hogere prijzen. 

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂

Hoe groot wordt een Leonberger?

Een reu wordt zo’n 72-80 cm hoog en weegt zo’n 48-75 kg. Een teefje wordt zo’n 65-75 cm hoog en weegt zo’n 41-59 kg.

Hoe oud wordt een Leonberger?

Een Leonberger wordt gemiddeld zo’n 8-9 jaar oud.

Wat heb ik nodig voor een hond?

Lees onze artikelen Wat heb ik nodig voor een hond? Wat is het beste voer?

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Leonberger. Een lieve, evenwichtige en vriendelijke reus. Kan in principe makkelijk met kinderen en andere dieren omgaan. Hoewel de hond relatief makkelijk is, is het wel belangrijk om elke hond een goeie socialisatie te geven en nooit alleen te laten met kinderen.  

Recent Posts