Franse bulldog

Franse bulldog pup

De Franse bulldog is één van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Dat is niet zo gek, want de hond is over het algemeen erg vriendelijk en vrolijk van aard. Heb je een Franse bulldog en wil je alles weten over je kleine vriend? Of denk je erover om een Franse bulldog aan te schaffen? Dan ben je op de juiste plek! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Franse bulldog.

De onderwerpen in dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Verzorging
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

De Franse bulldog stamt af van de Engelse bulldog. Hij werd gefokt omdat men een kleinere versie van de bulldog wilde. Zo ontstond de eerste “toy bulldog” zoals de Franse bulldog toen ook wel genoemd werd. De hond werd daarna door Engelsen meegenomen naar Frankrijk, omdat ze daar betere kansen zagen op de banenmarkt.

De Franse bulldog was al snel razend populair in Europa. In 1896 werd de eerste Franse bulldog in Amerika geïntroduceerd op de Westminster Kennel Club show. Ook in Amerika was het ras gelijk erg geliefd en kreeg de hond de schattige bijnaam “Frenchie”. (bron)

Uiterlijke kenmerken

De Franse bulldog is een kleine, gespierde hond met een ietwat stevige bouw. Volgens de rasstandaard moet een Franse buldog een schouderhoogte hebben van 25 tot 35 cm. De hond weegt meestal tussen de 8 en 14 kg, hoewel mannetjes soms wel tussen de 14 en 18 kg wegen.

De vacht van de Franse bulldog is kort en glanzend. De huid is wat gerimpeld en valt los rond de kop en schouders. De vacht heeft meestal één van de volgende drie kleuren: Gestroomd (zwart/bruin gemêleerd), Fawn (beige met zwarte snoet) en een bonte vacht met twee kleuren. Soms zie je ook een volledig witte Franse bulldog.

Karakter

De Franse bulldog heeft een vriendelijk, vrolijk en levendig karakter. De hond is gefokt als echte gezelschapshond en dat is ie ook zeker! Het is een grote mensenvriend en kan in de meeste gevallen goed opschieten met kinderen en andere huisdieren.

De hond is ook waaks, nieuwsgierig en niet bang voor andere (grotere) honden. Hij zal een confrontatie niet uit de weg gaan. De hond heeft wel een goede socialisatie en training nodig en een baasje die consequent, geduldig en streng is. Anders kan hij eigenwijs en ondeugend worden en teveel op zijn baas gericht.

Hij reageert goed op een positieve en zachtaardige training waarbij hij bij goed gedrag beloond wordt met koekjes of snoepjes. Het is geen hondenras dat heel veel beweging en activiteiten nodig heeft, maar heeft wel elke dag een korte wandeling nodig om overgewicht te voorkomen.

Hoe verzorg je een Franse bulldog?

De Franse bulldog heeft een korte vacht die niet heel veel verzorging nodig heeft. De vacht kan in de rui periode af en toe geborsteld worden met een rubberen kam waardoor de losse haartjes verwijderd worden. Door dit regelmatig te doen heb je minder last van losse haren in je huis. Tijdens het kammen kun je de vacht van je (oudere) Franse bulldog gelijk controleren op bultjes en gezwellen.

De oogjes van een Franse bulldog zijn erg gevoelig en hebben wel wat extra aandacht nodig. Zorg dat je de vacht onder de oogjes regelmatig schoonmaakt met lauwwarm water en een schone doek. Hierdoor voorkom je irritatie en ontstekingen.

Een Franse bulldog is gevoelig voor ontstekingen aan de huidplooien. In deze plooien, in bijvoorbeeld het gezicht, hopen bacteriën zich op. Zorg er daarom voor dat deze plooien regelmatig goed schoongemaakt worden.

Gezondheid

De Franse bulldog is zo gefokt dat hij nauwelijks nog een snuitje heeft. Hierdoor kan de hond slecht ademen. Het wordt daarom afgeraden om intensieve activiteiten of lange wandelingen met deze hond te doen. Ook is het belangrijk om wij warm weer voor voldoende warmte en schaduw te zorgen. Het liefst ligt deze hond met warm weer gewoon lekker binnen.

De hond heeft een verhoogde kans op de volgende erfelijke ziektes: (bron: rashondenwijzer)

 • Benauwdheid door stompe schedel

 • Dystocia (moeilijke geboorte)

 • Holtevorming in het ruggenmerg door te kleine schedel

 • Atopie (omgevingsallergie)

 • Voedselallergie of gevoeligheid

 • Half aangelegde wervels

 • Kanker in de hersenen

 • Ontsteking van de huidplooien

 • Aandoening aan tussenwervelschijven

 • Hemofilie (bloedziekte)

franse bulldog puppy karakter

 

FAQ

Hoe oud wordt een Franse bulldog?

Een Franse bulldog wordt gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar oud.

Hoe groot is een Franse bulldog?

Een Franse bulldog is volgens de rassenstandaard tussen de 25 en 35 cm hoog.

Hoe zwaar is een Franse bulldog?

Een volwassen vrouwtje weegt gemiddeld tussen de 8 en 14 kg. Een volwassen mannetje kan tussen de 14 en 18 kg wegen.

Wat kost een Franse bulldog puppy?

De kosten van een Franse bulldog kunnen erg uiteenlopend zijn. Zo kost een puppy zonder stamboom natuurlijk een stuk minder dan een puppy met stamboom.

Een Franse bulldog pup zonder stamboom kost gemiddeld tussen de € 500 en € 1000 euro. Een Franse bulldog pup met stamboom kost al gauw tussen de € 1000 en € 1750 euro.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd er dus rekening mee dat de prijzen af kunnen wijken.

Wat mag een Franse bulldog niet eten?

Een aantal dingen die voor ons niet schadelijk zijn kunnen voor honde giftig zijn. Zo moet je erg oppassen met chocola, alcohol en xylitol (ingrediënt in o.a. Tandpasta). Voor de volledige lijst kun je ons artikel Wat mogen honden wel en niet eten lezen.

Wanneer is een Franse bulldog uitgegroeid?

Een Franse bulldog is vanaf een jaar of één volwassen. De hond is dan uitgegroeid in de lengte en hoogte, maar zal dan nog wel wat in de breedte groeien.

Is een Franse bulldog kindvriendelijk?

Een Franse bulldog is over het algemeen kindvriendelijk. Hij is vrolijk, levendig en een echt gezelschapsdier.

Of het ras geschikt is voor een gezin zal per gezin verschillen. Een gezin met jonge kinderen die veel met een hond willen spelen, ravotten en wandelen kan misschien beter kiezen voor een labrador of golden retriever. De Franse bulldog heeft door zijn korte snoet snel last van benauwdheid. Intensieve inspanning en lange wandelingen zijn dus niet zo goed voor hem.

Hoe lang is een Franse bulldog zwanger?

Vanaf het moment van paring tot het moment van de bevalling duurt zo’n 9 weken. Tussen de 58 en 65 dagen is de optimale bevallingsperiode.

Veel fokkers kiezen voor een keizersnede bij hun Franse bulldog. Dit omdat het hondenras moeite heeft met bevallen omdat de hoofdjes van de pups groot zijn. Ook de hormonen die noodzakelijk zijn voor een soepele bevalling zijn door het kunstmatig fokken volledig in de war geschopt. Hierdoor is een Franse bulldog die op eigen kracht gezonde puppy’s ter wereld brengt helaas een uitzondering.

Hoe lang is een Franse bulldog loops?

Een Franse bulldog teef wordt gemiddeld zo’n twee keer per jaar loops. Gemiddeld duurt de loopsheid zo’n 3 weken. Sommige honden zijn korter of langer loops, maar meestal ligt de duur van de loopsheid tussen de 2 tot 4 weken.

Welk ras past bij de Franse bulldog?

Een Franse bulldog kan over het algemeen goed met andere huisdieren overweg. Het ras kan het beste overweg met andere bulldog rassen, omdat zij dezelfde lichaamstaal hebben.

Wanneer staan de oren van een Franse bulldog rechtop?

In de meeste gevallen duurt het zo’n 5-15 weken voordat de oortjes van een Franse bulldog rechtop gaan staan. In sommige gevallen kan het echter wel 8 maanden duren voordat de oren rechtovereind staan. Maak je dus geen zorgen als het bij jouw hondje wat langer duurt!

Wat heb je nodig voor je Frenchie?

Lees onze blogs Benodigdheden voor je hond, Beste bench voor Franse Bulldog en Beste riem, halsband en tuigje voor Franse Bulldog

Nawoord

Nu weet je vrijwel alles wat je moet weten over de Franse bulldog. Je weet hoeveel een pup kost, hoe je de hond moet verzorgen en zelfs welke erfelijke ziektes hij mogelijk heeft. Twijfel je nog tussen de Franse bulldog en de Engelse bulldog? Lees dan ons artikel waarin wij de verschillen en overeenkomsten uitleggen.