Wat mag een hond wel en niet eten?

Het is moeilijk om die twee grote, bruine ogen te weerstaan. Daarom geven we de hond vaak wat van ons eigen eten, bijvoorbeeld wanneer we brood staat te smeren of restjes van ons avondeten. Maar niet alles is gezond voor de hond. Sommige dingen zijn zelfs giftig!

Wat mag een hond niet eten?

1. Xylitol
2. Avocado
3. Alcohol
4. Knoflook en uien
5. Cafeïne
6. Druiven en rozijnen
7. Macadamia noten
8. Chocola
9. Botten (van vlees)
10. Perzik- en pruimenpitten
11. Rauwe eieren
12. Rauw vlees en vis
13. Veel zout

golden retriever bench

Mag een hond banaan eten?

Ja, een hond mag banaan eten. Veel honden vinden banaan zelfs erg lekker. Een banaan zit wel vol suiker, dus honden met aanleg voor overgewicht kunnen beter niet teveel banaan eten.

Mag een hond brood eten?

Ja, een hond mag brood eten. Wel kunnen sommige honden, net als sommige mensen, een allergie hebben voor bepaalde ingrediënten van brood. Honden kunnen alle soorten brood eten, maar let er wel op dat er geen rozijnen, macadamia noten, knoflook of chocola in verwerkt is. Deze producten zijn niet goed voor honden.

Mag een hond ei eten?

Een hond mag ei eten, maar liever geen rauw ei. Hoewel veel mensen hun hond rauw voedsel geven, zijn er veel dierenartsen die het geven van rauwe eieren afraden. Bij het eten van rauwe eieren bestaat de kans op voedselvergiftiging door salmonella of E.coli.

Mag een hond druiven eten?

Druiven zijn niet de beste snack om je hond te geven. Kleine aantallen kunnen ervoor zorgen dat je hond gaat braken en je hond kan traag en somber worden. Bij grote hoeveelheden druiven kan je hond nierfalen krijgen.

Mag een hond melk of kaas eten?

Af en toe een beetje melk of stukje kaas kan geen kwaad, maar in principe zijn honden intolerant voor melk en melkproducten zoals kaas. Het kan zorgen voor diarree en spijsverteringsproblemen bij je hond.

Mag een hond kauwgom of tandpasta?

Nee! Zowel kauwgom als tandpasta bevat Xylitol. Deze stof kan ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel van de hond daalt en kan zelfs zorgen voor lever falen. De vroege symptomen zijn overgeven en coördinatie problemen. Uiteindelijk kan je hond zelfs epilepsie aanvallen krijgen en na een paar dagen kan lever falen optreden.

Mag een hond appel eten?

Ja, honden mogen appel eten. Verwijder liever wel de pitjes, want hier zit de stof cyanide in. Een paar appel pitten kan geen kwaad, maar eet je hond dit regelmatig dan kan de stof zich opbouwen. Teveel cyanide kan giftig zijn. Jonge honden zijn hier gevoeliger voor dan volwassen honden.

Mag een hond peer eten?

Ja, honden mogen peer eten. Hiervoor geldt wel hetzelfde als bij appel, verwijder de pitjes. In de pitjes zit de stof cyanide. Een paar pitten kunnen geen kwaad, maar door regelmatig de pitten te eten kan de stof zich opbouwen en kan dit leiden tot cyanide vergiftiging.

Mag een hond avocado?

Hoewel avocado erg gezond is voor mensen, is het voor honden zeer ongezond! Als je jouw hond regelmatig avocado geeft kan het diarree krijgen of gaan braken.
Pas ook op dat je hond de pit niet te pakken krijgt! Hier zit een giftige stof in voor de hond. Daarnaast kan de pit ook vast komen te zitten in de darmen of maag.

Mag een hond bier of likeur?

Het effect dat alcohol op mensen heeft, heeft het ook op honden. Alleen honden kunnen veel minder alcohol hebben. Ze kunnen al snel reageren op een beetje alcohol met overgeven, diarree en coördinatie problemen. Veel alcohol kan bij honden zorgen voor een coma of zelfs dood.

Mag een hond chocola eten?

Chocola is zeer gevaarlijk voor honden. In cacao zit het stofje theobromine, wat giftig is voor honden. In alle kleuren chocola zit deze stof, echter in pure chocola zit veel meer van deze stof dan in witte chocola.

Je hond heeft chocola gegeten, wat nu?
Op de pagina van deze dierenkliniek staat stap voor stap uitgelegd wat je moet doen. Zo krijgt een hondje van 10 kg volgens hun tabel ernstige klachten bij 50 gr pure chocola of 150 gr melkchocola en een hond van 25 kg krijgt pas ernstige klachten bij 250 gr pure chocola of 750 gr melkchocola.

Mag een hond zout eten?

Je hond veel zout eten geven is geen goed idee. Teveel zout zorgt ervoor dat je hond extreem dorstig wordt en kan zelfs leiden tot natriumionvergiftiging. Symptomen hiervan zijn braken, diarree, depressie, toevallen en zelfs de dood. Om deze reden is het ook geen goed idee om een lepel zout op de tong van je hond te leggen als truc om je hond te laten braken wanneer het iets heeft ingeslikt. Dit kan heel verkeerd uitpakken.

Mag een hond wortel eten?

Ja, honden mogen wortel eten. Veel honden vinden wortel heerlijk en daarom is de wortel een goede vegetarische snack. Een wortel verwijderd tandplak en is goed voor de spijsvertering.

Mag een hond tomaat eten?

Ja, een hond kan gewoon tomaat eten. Kijk wel uit als je tomatenplanten in de tuin hebt. In de steel en bladeren zit een stof genaamd solanine, die in hoge dosis giftig kan zijn.

Mag een hond (gebakken) ui eten?

Uien en knoflook breken de rode bloedcellen af bij honden, wat bloedarmoede kan veroorzaken. Af en toe een klein stukje kan hoogstwaarschijnlijk geen kwaad. Maar de hond regelmatig uien geven kan ervoor zorgen dat het zwak wordt, gaat braken en moeite krijgt met ademen.