Zwitserse Witte Herder


Zwitserse witte herder

De Zwitserse witte herder, een intelligente en behaaglijke kameraad

Herdershonden zijn heel erg populair in Nederland. Voornamelijk de Duitse herder heeft de harten van menig een gestolen. Met zijn geweldig karakter kan worden gezegd dat deze viervoeter trouw, intelligent, sociaal en moedig is.

De afgelopen tijd is er een rage ontstaan. Steeds meer liefhebbers van herdershonden tonen interesse in de, wat aanvankelijk een witte Duitse herder is en verwelkomen daarbij hun viervoeter trouw in huis. Hier komen wij in de volgende alinea weer op terug.

Echter, is het belangrijk om je goed te laten informeren over deze liefdevolle hond. Zo kun je herder gerichter verwelkomen, opvoeden en verzorgen.

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Training en opvoeding
  • Verzorging
  • Gezondheid
  • FAQ

De witte herder is van oorsprong een Duitse herder

Het is uiteraard goed om even de geschiedenis in te duiken over het ontstaan van deze bijzondere witte herder. Vermeldenswaard is dat de Zwitserse witte herder afstamt van de Duitse Herder die het witte gen bevat.

Gezegd wordt dat er vroeger ook witte “Duitse Herders” werden geboren. Echter, vond men die toen, in de 19e eeuw, vanwege de witte kleur niet bepaald elegant. Ook werd de witte herder als zwak betiteld en was dus een bedreiging van het kwalitatief voortbestaan van het ras.

In de Verenigde Staten van Amerika en Canada zat het gelukkig anders. Men was vastberaden deze hond van zijn ondergang te redden en de fokkerij werd weer volop ingezet in de jaren rond 1965. In 1967vertrekt Agatha Burch, een Zwitserse met haar witte Herder Lobo terug naar haar geboorteland. Uit Lobo worden pups geboren en de fokkerij komt in Zwitserland opgang.

In 1991 wordt de witte herder in Zwitserland erkend en opgenomen als ras door de Zwitserse Kennel Club. Pas in 2011 komt de officiële erkenning onder Berger Blanc Suisse, wat Zwitserse witte herder betekent.

Uiterlijke kenmerken

De Zwitserse witte herder is een variant van de Duitse herder, in een variant die tot de 20e eeuw ongewenst was. Jammer, want zijn witte vacht is juist prachtig!

De herder heeft een krachtig uiterlijk met een lichaam dat iets langer dan hoog is. De hond heeft een lange, harige staart. De kop is sterk, met opstaande oren. De neus is zwart en de ogen donker. 

Schofthooge reu: 58-66 cm
Schofthoogte teefje: 53-61 cm

Gewicht reu: 30-40 kg
Gewicht teefje: 25-35 kg

Karakter

De witte herder is liefdevol en heeft van nature een zacht karakter. De hond is levendig, bevat een dosis aan zelfvertrouwen en kan heel hard werken en is heel erg alert.

Echter, door zijn zachtmoedigheid is deze herder niet gecategoriseerd als te zijn een werkhond. In vergelijking met de Duitse herder is de witte herder milder en zachter van aard.

Hij is verder loyaal en is heel erg nieuwsgierig. Echter, is deze viervoeter niet te onderschatten. Als het er op aankomt dat hij zijn familie moet beschermen, staat die meer dan klaar.

Op het moment dat de hond zich bevindt in de omgeving van vreemden of als er zich vreemden in zijn omgeving aandienen, is hij voorzichtig en observerend. Dit betekent niet dat de situatie nijpend wordt omdat de witte herder er niet onrustig van wordt. Eenmaal een beetje gewend aan de nieuwe personen en of nieuwe omgeving is de Zwitserse hond enthousiast en is interactie gewend.

De witte herder is behaaglijk en een uitstekende hond voor een gezin met kinderen. Na een hele dag lang te hebben gewacht op thuiskomst van het gezin is duidelijk de blijdschap en het enthousiasme te merken.

Witte herder karakter eigenschappen training

Opvoeding en training

De witte herder is intelligent, energiek en liefdevol. Van jongs af zal die aan training moeten deelnemen en leren socialiseren. Denk daarbij aan gehoorzaamheidstrainingen, behendigheid, trainingen om te hoeden tracking en bescherming.

Bij training is omdat de hond zachtmoedig is, geen hardhandige en ruwe nodig. Immers, zou de trainer dit toch doen dan zul je zien dat er weinig tot geen reactie en interactie komt. Bij de opvoeding is consistentie, eerlijkheid en respect vereist. Een beloning stelt deze viervoeter zeer op prijs.

De herder is het gelukkigst wanneer die kan werken; de viervoeter heeft veel aan een wandeling, houdt van rennen, spelen en ravotten. Pas je dit toe dan raakt je hond minder gestrest en is de kans op ziek worden ook verkleind. 

Verzorging

De witte herder heeft een vacht met een interessante structuur. De buiten vacht bevat iets wat langere haartjes terwijl de binnen vacht korte donzige haartjes heeft. Dit terwijl de hals van vooral de reu, maar ook de oren en de poten iets wat lagere haartjes hebben.

Het ras is jaarlijks in de rui. Ondanks dit, verliest die het heel jaar door zijn haren. Het is daarom belangrijk om die op dag basis te borstelen.

Omdat deze viervoeter heel gevoelig is voor gezondheidsproblemen is veelvuldig wassen afgeraden. 

Gezondheid

De Zwitserse witte herder heeft een levensverwachting van gemiddeld 11 jaar. Hij heeft een verhoogd risico op de volgende aandoeningen en ziektes:

  • Heupdysplasie 
  • Aantasting ruggenmerg 
  • Overgevoeligheid bepaalde medicijnen

Doordat de hond gevoelig is voor heupdysplasie, wordt aangeraden voorzichtig met ze om te gaan. Laat pups niet traplopen en speel geen wilde spelletjes met ze. 

FAQ Zwitserse Witte Herder

Hieronder geven we antwoord op veelgestelde vragen over dit ras. 

Hoe groot wordt een Zwitserse witte herder?

Een reutje wordt 58-66 cm hoog. Een teefje zo’n 53-61 cm. 

Hoe oud wordt een Zwitserse witte herder?

De Zwitserse herder wordt zo’n 11 jaar oud.

Is een Zwitserse witte herder voor een gezin met kinderen?

Ja, een Zwitserse witte herder is geschikt voor een gezin met kinderen. De hond is zacht van aard en liefdevol. 

Echter moet je nooit je kinderen alleen laten met een hond, welk ras dan ook. Door het enthousiaste en actieve karakter van de hond kunnen wel hier en daar botsinkjes ontstaan met (zeer) kleine kinderen. 

Is een Zwitserse witte herder hypoallergeen?

Nee, dit ras is niet hypoallergeen. 

Hoe vind ik een nest Zwitserse witte herder pups?

Neem contact op met de rasvereniging. Zij zijn op de hoogte van nestjes met stamboom. 

Je kunt ook ons artikel: stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker lezen. Hierin geven we tips voor het vinden van een goed en betrouwbaar nestje. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Zwitserse witte herder, een prachtige, zachtaardige hond. Een hond die het gelukkigst is wanneer die kan werken, wandelen of spelen. 

Recent Posts