Thaise Ridgeback – Wat je moet weten voor aanschaf!


thaise ridgeback hond karakter beweging opvoeding

De Thaise Ridgeback is een middelgroot hondenras dat inheems is in Thailand. Het ras wordt ook wel eens de “Triggahond” of de “TRD” genoemd. Thai Ridgebacks staan bekend om hun loyaliteit en beschermende aard, en ze zijn uitstekende waakhonden.

Ze zijn ook zeer intelligent en trainbaar, waardoor ze goed geschikt voor allerlei activiteiten zoals behendigheid, gehoorzaamheid, en speuren. Thai Ridgebacks zijn betrekkelijk zeldzaam, maar ze winnen aan populariteit door hun unieke uiterlijk en begerenswaardige eigenschappen.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over deze mooie hond. 

In dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Beweging 
 • Opvoeding
 • Verzorging
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis van de Thai Ridgeback

De Thaise Ridgeback is een oud ras dat al eeuwenlang in Thailand voorkomt. De precieze oorsprong van de Thai Ridgeback is onbekend, maar men denkt dat het ras afstamt van honden die door handelaars en kolonisten uit andere delen van Azië naar Thailand gebracht werden.

De Thai Ridgeback werd in zijn geboorteland voor allerlei doeleinden gebruikt, o.a jagen, bewaken, en trekwerk.

De Thaise Ridgeback werd voor het eerst in het Westen geïntroduceerd in het begin van de 20e eeuw, maar het bleef een vrij zeldzaam ras tot het einde van de 20e eeuw. De laatste jaren begint de hond aan populariteit te winnen in de westerse landen, vanwege zijn unieke uiterlijk en begerenswaardige eigenschappen.

Uiterlijke kenmerken

De Thai Ridgeback is een middelgroot ras met een sterk, gespierd lichaam.

De rasstandaard voor de Thai Ridgeback vraagt een hoogte van 46-61 cm en een gewicht van 16-27 kg.

Thaise Ridgebacks hebben een korte, gladde vacht die voorkomt in een verscheidenheid van kleuren, waaronder zwart, blauw, bruin, en rood.

Het meest opvallende kenmerk van dit ras is de richel van haar die langs zijn rug loopt in de tegenovergestelde richting van de rest van zijn vacht. Deze richel wordt veroorzaakt door een genetische mutatie en is uniek voor het ras Thai Ridgeback.

Karakter van de Thaise Ridgeback

Thaise Ridgebacks zijn trouwe, liefdevolle, en beschermende honden die geweldige metgezellen en goede waakhonden zijn.

Ze zijn intelligent en trainbaar, maar ze kunnen soms ook koppig en onafhankelijk zijn.

Thaise Ridgebacks hebben veel beweging en stimulatie nodig om gelukkig en gezond te blijven, en ze doen het het best in huizen met grote tuinen of toegang tot parken of andere open plekken.

Als je erover denkt een Thai Ridgeback aan je gezin toe te voegen, doe dan zeker je onderzoek om er zeker van te zijn dat dit het juiste ras voor je is. Thaise Ridgebacks kunnen prachtige huisdieren zijn, maar ze zijn niet geschikt voor iedereen.

Wees bereid om je Thai Ridgeback veel beweging, training en socialisatie te geven, en wees voorbereid op wat verharen. Met de juiste eigenaar kan een Thai Ridgeback een liefdevolle, trouwe en gehoorzame metgezel voor het leven zijn.

thaise ridgeback hond

Opvoeding en training

Ze zijn intelligent en trainbaar, maar ze kunnen soms ook koppig en onafhankelijk zijn. Een ervaren baasje die een goede, consequente opvoeding kan bieden is dus noodzakelijk. Deze hond is niet geschikt voor een beginner. 

Zorg ervoor dat de pup een goede socialisatie krijgt. Daarnaast hebben pups nog veel rust nodig. Ook om alle nieuwe prikkels en indrukken te verwerken. Gaat je pup uit zichzelf niet rustig liggen of slapen? Zet hem of haar dan een tijdje in de bench in een aparte, rustige ruimte. Zo krijgt de hond toch wat rust.

De Ridgeback is van origine gefokt voor de jacht. De hond vind het dus erg leuk om zoekspelletjes en dergelijke spelletjes te doen. Dit daagt ze uit en voorkomt verveling. Dit betekent wel dat ze de neiging hebben achter kleine hondjes, katten en wild aan te jagen. 

Hoeveel beweging heeft een Thaise Ridgeback nodig?

Thaise Ridgebacks hebben veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven. Een goede dagelijkse wandeling of ren is een must en Thai Ridgebacks houden ook van apporteren en andere spelletjes.

Je kunt dit bijvoorbeeld doen door elke dag een uur flink te wandelen, of twee keer een halfuur. 

Ze doen het het best in huizen met grote tuinen of toegang tot parken of andere open ruimten waar ze kunnen rennen en spelen. Als je geen toegang hebt tot een grote tuin, zorg ervoor dat je je hond regelmatig meeneemt op wandelingen en wandelingen om hem de nodige beweging te geven.

Als de hond niet voldoende beweging en uitdaging krijgt, dan kan hij zich gaan vervelen. Dit kan vervolgens weer leiden tot probleembedrag zoals blaffen en slopen. 

Thaise Ridgebacks zijn energieke honden, dus ze zijn misschien niet het beste ras voor iedereen. Als je een huisdier zoekt dat niet veel beweging nodig heeft, of het prima doet in een appartement, dan is een Thaise Ridgeback waarschijnlijk niet het juiste ras voor je. Maar als je bereid bent er de tijd en moeite in te steken om je hond de beweging te geven die hij nodig heeft, zul je beloond worden met een trouwe en liefdevolle metgezel.

Deze hond is, net als vele andere grote hondenrassen, gevoelig voor elleboog- en heupdysplasie. Wees dus extra voorzichtig met pups en geef ze niet teveel beweging. Doe ook geen drukke spelletjes met ze en laat ze niet traplopen in de eerste maanden. 

Verzorging

De hond heeft in principe niet veel verzorging nodig. Maar doordat het ras gevoelig is voor huidproblemen is het belangrijk om de huid in de gaten te houden en deze gezond te houden. 

Controleer ook regelmatig de ogen en oren en poets minstens eens per week de tanden van je hond. 

Gezondheid

De levensverwachting van dit ras is 10-12 jaar, wat heel gemiddeld is voor een groot ras. 

Thai Ridgebacks zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsproblemen.

De volgende ziektes staan geregistreerd:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Allergiën
 • Huidproblemen

FAQ

Hoe oud wordt een Thaise Ridgeback?

Deze hond wordt gemiddeld 10-12 jaar oud.

Hoe groot wordt een Thaise Ridgeback?

De rasstandaard voor de Thai Ridgeback vraagt een hoogte van 46-61 cm en een gewicht van 16-27 kg.

Is de Thaise Ridgeback geschikt voor een beginner?

Nee, deze hond wordt niet aangeraden voor beginnende baasjes, zonder ervaring met honden. De hond heeft een ervaren baasje en een goede, consequente opvoeding nodig.

Kan een Thaise ridgeback met katten?

Dat ligt eraan, sommige Thaise Ridgebacks kunnen goed opschieten met katten, maar anderen kunnen ze als prooi zien. Als je een kat hebt en overweegt een Thaise Ridgeback aan je gezin toe te voegen, is het belangrijk je onderzoek te doen en een hond te kiezen die rond katten is opgevoed en waarvan bekend is dat hij er goed mee om kan gaan.

Je moet je nieuwe hond ook langzaam en onder toezicht aan je kat introduceren, om zeker te zijn dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Met de juiste introductie kunnen sommige van deze honden leren vreedzaam met katten samen te leven. Maar als je niet zeker weet of je Thai Ridgeback wel of niet met katten zal opschieten, is het waarschijnlijk beter het risico niet te nemen.

Is een Thaise ridgeback geschikt voor een gezin met kinderen?

Thaise Ridgebacks kunnen goede gezinshuisdieren zijn, maar ze moeten van jongs af aan met kinderen opgevoed worden. Thaise Ridgebacks zijn beschermend tegenover hun gezin en kunnen erg waaks zijn tegenover vreemden, dus is het belangrijk ze vroeg en vaak te socialiseren.

Als je kleine kinderen hebt, is het waarschijnlijk beter geen Thaise Ridgeback te nemen, want hun grootte en energieniveau kunnen te veel zijn voor kleintjes om aan te kunnen. Maar als je oudere kinderen hebt die aan honden gewend zijn en bereid zijn te helpen met uitlaten en trainen, kan dit ras een geweldige aanwinst voor je gezin zijn.

Hoe vind ik een geschikt nestje?

Zoek een ras vereniging. Zij weten meestal nestjes met stamboom te vinden. Of volg onze gids voor het vinden van een goede fokker. 

Nu weet je alles wat je moet weten over deze hond! Het is verstandig om je goed in te lezen. 

Recent Posts