Sint Bernard

Deze vriendelijke, grote reus ken je uit de filmserie Beethoven. Deze films volgen de avonturen van de ondeugende, maar lieve Sint Bernard hond met de naam Beethoven. Als je eigenaar bent van dit hondenras of er één wilt aanschaffen en je wilt meer over het ras weten dan zit je hier op de goede plek. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over dit ras.

De onderwerpen in dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Karakter
 • Uiterlijke kenmerken
 • Verzorging
 • Beweging
 • Opvoeding
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

De Sint Bernard hond is van oorsprong verwant aan de Zwitserse Sennenhond. Het kortharige ras werd tussen 1660 en 1670 door monniken gefokt om als reddingshond in de Zwitserse Alphen te fungeren.

Na een aantal strenge winters dreigde het ras uit te sterven doordat de honden stierven tijdens de vele reddingsacties. Om uitsterven te voorkomen werd de hond met de Newfoundlander en de Pyrenese berghond gekruist. Hierdoor ontstond de langharige Sint Bernard. Deze hond bleek echter in praktijk niet geschikt voor reddingsacties in de sneeuw. De sneeuw bleef aan de vacht kleven waardoor de vacht erg zwaar werd en de hond erg koud werd. Om deze reden werd de langharige Sint Bernard uiteindelijk een gezelschapshond. (bron)

Karakter

De Sint Bernard is van nature vriendelijk zelfverzekerd en rustig. Sommige honden hebben een iets drukker en levendiger temperament terwijl andere Sint Bernard honden juist heel rustig zijn. De hond houdt van veel liefde en aandacht en wil graag echt een onderdeel van het gezin zijn.

De hond is erg geduldig en lief met kinderen. Hij zal “zijn gezin” goed beschermen en kan dan ook erg waaks zijn. Deze hond heeft wel een ervaren, goede baas nodig met een consequente opvoeding, want een Sint Bernard kan erg eigenwijs zijn. Hij kan soms wat lomp zijn en dingen (of kinderen) omstoten, dus voor een gezin met erg kleine kinderen is de Sint Bernard wellicht wat minder geschikt.

Uiterlijke kenmerken

De Sint Bernard is een grote, gespierde en sterke hond. De mannetjes hebben een schofthoogte tussen de 70-90 cm en de vrouwtjes tussen de 65-80 cm. Een teefje weegt gemiddeld 65 kg en een reutje gemiddeld 80 kg, al kan dit gewicht bij sommige Sint Bernards wel oplopen tot 100kg.

De vacht is dik en kan kortharig of langharig zijn. De kleur is een combinatie van wit en roodbruin tot bruin. De hond heeft lange, hangende oren en een hangende, volle staart.

Verzorging

De Sint Bernard heeft een dikke, langharige of kortharige vacht die aardig wat aandacht en verzorging nodig heeft. De hond verhaart zo’n twee keer per jaar. Geadviseerd wordt om de hond meerdere keren per week te kammen om klitten en vervilten van de vacht te voorkomen. Door regelmatig te borstelen verminder je ook losse haren in huis.

De ogen en oren van de Sint Bernard zijn wat gevoelig en moeten daarom regelmatig worden schoongemaakt en gecontroleerd om irritatie en ontstekingen te voorkomen.

Beweging

De Sint Bernard heeft veel beweging nodig. Het liefst maken ze elke dag een lekker lange wandeling in de buitenlucht.

Krijgt de Sint Bernard niet genoeg beweging dan kan dit resulteren in overgewicht of vervelend, onhandelbaar gedrag in huis. Neem je hond dus lekker mee naar het bos of laat de kinderen lekker in de tuin ravotten met de hond.

Opvoeding

Een Sint Bernard is vriendelijk en rustig, maar heeft wel een ervaren baasje nodig en een consequente opvoeding. Gebeurd dit niet, dan kan de hond erg eigenwijs worden en zijn eigen regeltjes maken.

Een Sint Bernard is erg slim en reageert goed op een positieve, geduldige en zachtaardige training. Beloon hem of haar met koekjes, dan willen ze graag leren!

Gezondheid

De Sint Bernard heeft een verhoogd risico op bepaalde erfelijke ziektes: (bron: rashondenwijzer)

 • Heupdysplasie

 • Elleboogdysplasie

 • Naar binnen krullende oogleden

 • Botkanker

De hond heeft een levensverwachting van de Sint Bernard is 8-10 jaar. 

Controleer ook de oren en ogen regelmatig en maak ze schoon indien nodig. 

 

sint bernard pups
Sint Bernard pups, Foto: Valerie Everett

Sint Bernard FAQ

Hoe duur is een Sint Bernard pup?

De prijzen voor een Sint Bernard pup kunnen sterk variëren, afhankelijk van of je een hond wilt met of zonder stamboom.

De kosten van een pup zonder stamboom zijn tussen de € 700 en € 1200 euro. Een Sint Bernard pup met normale stamboom kost al gauw tussen de € 1200 en € 2000 euro. Daarnaast zijn er nog Sint Bernard pups met een premium stamboom. Dit zijn pups van gerenommeerde fokkers. Deze pups kosten tussen de € 2000 en € 4000 euro.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd er dus rekening mee dat de prijzen af kunnen wijken.

Hoe oud wordt een Sint Bernard?

Sint Bernard honden worden niet heel oud. De honden worden gemiddeld zo’n 10 jaar oud.

Hoe groot is een Sint Bernard?

Een Sint Bernard is een vrij grote hond. De mannetjes hebben een schofthoogte tussen de 70-90 cm en de vrouwtjes tussen de 65-80 cm.

Hoeveel weegt een volwassen Sint Bernard?

Een teefje weegt gemiddeld 65 kg en een reutje gemiddeld 80 kg, al kan dit gewicht bij sommige Sint Bernards wel oplopen tot 100kg.

Wat mag een Sint Bernard niet eten?

Bepaalde dingen die voor mensen niet schadelijk zijn worden streng afgeraden voor honden. Denk bijvoorbeeld aan chocola, alcohol en xylitol (ingrediënt in tandpasta). Lees ons artikel Wat mag een hond wel en niet eten voor het complete overzicht.

Wanneer is een Sint Bernard volgroeid?

In tegenstelling tot andere rassen duurt het bij de Sint Bernard aardig lang voordat ze volgroeid zijn, gemiddeld zo’n 2-3 jaar. Dit heeft vooral te maken met de omvang van de hond.

Kan een Sint Bernard in een appartement?

Een Sint Bernard kan in een appartement, mits de hond genoeg beweging krijgt. Elke dag een grote ronde lopen is wel nodig, anders gaat hij zich vervelen en ongewenst gedrag vertonen. Natuurlijk is een Sint Bernard wel vrij groot waardoor hij in een klein appartement het één en ander om kan stoten.

Is een Sint Bernard kindvriendelijk?

De Sint Bernard is over het algemeen heel vriendelijk en geduldig met kinderen. Hij is trouw en beschermend. De hond kan iets minder geschikt zijn voor een gezin met erg kleine kinderen omdat hij soms wat lomp kan zijn en per ongeluk een kindje om kan stoten.

Waarom Kwijlt een Sint Bernard zoveel?

De bouw van de bek en lippen van de Sint Bernard zorgen ervoor dat het ras meer kwijlt als andere rassen. Per Sint Bernard verschilt dit ook weer.

Je kunt dit kwijlen iets verminderen door je hond op vaste tijden eten te geven. Geef tussendoor ook kleine snacks, bijvoorbeeld wanneer je zelf aan het eten bent. Hierdoor maakt je hond regelmatig kwijl aan.

Wat zijn de nadelen van een Sint Bernard?

Een Sint Bernard is een hele grote hond die veel beweging nodig heeft. Dit past niet binnen elk gezin en huishouden.

Ook als eerste hond is een Sint Bernard minder geschikt omdat hij een ervaren, consequent baasje nodig heeft. Je kunt als eerste hond beter een golden retriever, labrador of labradoodle nemen.

Een Sint Bernard haart veel, heeft behoorlijk wat verzorging nodig en kwijlt veel. Als een Sint Bernard water heeft gedronken zul je een spoor door het hele huis aantreffen.

Een grote hond brengt ook meer kosten met zich mee. Zo heeft een grote hond meer eten nodig. Daarnaast heeft een grote hond meer kans op heup- en elleboogdysplasie, wat mogelijk dierenartskosten met zich meebrengt.

Waar koop je een Sint Bernard pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂

Conclusie

Als het goed is weet je nu echt alles wat je moet weten over de Sint Bernard. Zowel de voordelen als nadelen, karakter en uiterlijke eigenschappen. Twijfel je tussen een Sint Bernard of zijn verre verwant de Berner Sennen? Lees dan ons artikel waarin we alle verschillen en overeenkomsten naast elkaar zetten, waardoor jij een goede weloverwogen keuze kunt maken.