Pronkrug (Rhodesian Ridgeback) – Verzorging, beweging, opvoeding etc.


pronkrug rhodesian ridgeback hond

Ben je op zoek naar informatie over de Pronkrug, oftewel de Rhodesian Ridgeback? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit atletische, trouwe en intelligente maatje. Van de geschiedenis tot gezondheid, temperament en beweging.

De Pronkrug is een grote en krachtige hond, gefokt voor de jacht in de Afrikaanse bush. Ze zijn atletisch en gespierd, met een korte, dichte vacht die in een verscheidenheid van kleuren voorkomt. Rhodesian ridgebacks zijn intelligent en trouw, waardoor ze uitstekende gezinshuisdieren zijn. Hun sterke jachtinstincten kunnen ze echter moeilijk te trainen maken, en ze hebben veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven.

In dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Opvoeding en training
 • Beweging
 • Verzorging
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis van de Pronkrug

De Pronkrug werd ontwikkeld in het Afrikaanse land Rhodesië (nu Zimbabwe) in de 19de eeuw. Ze werden gefokt voor de jacht, en hun sterke jachtinstincten zijn ook nu nog duidelijk aanwezig. Rhodesian ridgebacks werden begin 1900 naar de Verenigde Staten gebracht, en sindsdien zijn ze steeds populairder geworden.

Uiterlijke kenmerken

De Rhodesian ridgeback is een grote en krachtige hond, met een gespierde, atletische bouw. Ze hebben een korte, dichte vacht die elke kleur kan hebben van lichtbruin tot zwart.

De honden hebben een opvallend kenmerk dat bekend staat als de “ridge”, dat is een strook haar die over hun rug loopt in de tegenovergestelde richting van de rest van hun vacht. Deze richel wordt veroorzaakt door een genetische mutatie, en is uniek voor dit hondenras.

Teefjes worden 61–66 cm hoog met een gewicht van 29–34 kg. Reutjes worden 63–69 cm met een gewicht van 36–41 kg.

Karakter van de Pronkrug

De Pronkrug is over het algemeen loyaal, trouw, intelligent, actief, ondeugend en gevoelig. Rhodesian ridgebacks zijn intelligente, trouwe, en aanhankelijke honden. Ze zijn uitstekende gezinshuisdieren, maar hun sterke jachtinstincten kunnen ze moeilijk te trainen maken.

Deze honden hebben veel beweging nodig om gelukkig en gezond te blijven, en ze doen het niet goed in kleine ruimtes of in een stedelijke omgeving. Als je overweegt een Rhodesische ruggegraat toe te voegen voor je gezin, doe dan zeker je onderzoek en zorg dat je voorbereid bent om ze de nodige lichaamsbeweging en consequente training te geven.

Opvoeding en training

De Pronkrug heeft een ervaren baasje nodig. Bij het trainen van een Pronkrug is het belangrijk om streng, consequent en geduldig te zijn. Dit ras reageert goed op een positieve training, zoals traktaties of lof.

Zorg ervoor dat je vroeg met de training begint, want Rhodesian ridgebacks kunnen koppig en moeilijk te trainen zijn als ze niet van jongs af aan goed opgevoed worden. Als je moeite hebt met het trainen van je hond, roep dan zeker de hulp in van een professionele trainer of gedragstherapeut.

Zorg ervoor dat de pup een goede socialisatie krijgt. Daarnaast hebben pups nog veel rust nodig. Ook om alle nieuwe prikkels en indrukken te verwerken. Gaat je pup uit zichzelf niet rustig liggen of slapen? Zet hem of haar dan een tijdje in de bench in een aparte, rustige ruimte. Zo krijgt de hond toch wat rust.

De Pronkrug is van origine gefokt voor de jacht. De hond vind het dus erg leuk om zoekspelletjes en dergelijke spelletjes te doen. Dit daagt ze uit en voorkomt verveling.

pronkrug hond ridgeback karakter opvoeding

Beweging

De Pronkrug is een groot, krachtig hondenras met een gespierde, atletische bouw. Rhodesian ridgebacks hebben veel beweging nodig, dus een huis met een tuin is ideaal. Ze hebben ook veel ruimte nodig om te rennen en te spelen, dus een appartement is niet de beste omgeving voor dit ras.

Zorg ervoor dat je minstens een uur beweging geeft aan je hond. Dit kan bijvoorbeeld twee keer een halfuur zijn, of drie keer twintig minuten. Denk aan wandelen, fietsen, apporteren of andere actieve spelletjes.

Als de hond niet voldoende beweging krijgt, kunnen ze probleemgedrag gaan vertonen. Denk aan overmatig blaffen en slopen.

Deze hond is gevoelig voor heup- en elleboogdysplasie. Wees dus voorzichtig met pups. Laat een pup niet traplopen en doe geen wilde spelletjes, waarbij je hond zijn gewrichten abrupt moet bewegen. Wees hier ook alert op met een volwassen hond.

Verzorging van de Pronkrug

Deze honden zijn relatief gemakkelijk te verzorgen, en hun korte vacht hoeft maar af en toe geborsteld te worden.

Dierenartsen adviseren om de tanden van je hond regelmatig te poetsen, onder andere om tandsteen en ontstekingen te voorkomen.

Vraag aan de fokker waar je nog meer aan moet denken bij het verzorgen van deze hond.

Gezondheid

De levensverwachting van de Pronkrug is 10-12 jaar. Dit is een hele gemiddelde leeftijd voor een grote hond.

Rhodesian ridgebacks zijn over het algemeen gezonde honden, maar zoals alle rassen zijn ze vatbaar voor bepaalde gezondheidsaandoeningen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen die bij dit ras gezien worden zijn:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Oogproblemen

Deze honden kunnen bij warm weer ook aan een hitteberoerte lijden, dus is het belangrijk ze tijdens de zomermaanden koel en gehydrateerd te houden.

FAQ

Hoe groot wordt een pronkrug?

Teefjes worden 61–66 cm hoog met een gewicht van 29–34 kg. Reutjes worden 63–69 cm met een gewicht van 36–41 kg.

Hoe oud wordt een Pronkrug?

Gemiddeld wordt de hond 10-12 jaar oud.

Is een Pronkrug geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, mits ze goed gesocialiseerd worden en een consequent baasje hebben. De hond kan namelijk een beetje eigenwijs en ondeugend zijn.

Is de hond geschikt voor een beginner?

Nee, deze hond is niet geschikt als eerste hond voor een beginnend baasje. Er is een baas nodig die een doortastende, consequente opvoeding geeft en ervaring heeft met honden.

Kan de Pronkrug goed met katten?

Deze hond heeft een jachtinstinct en kan achter de kat aan gaan jagen. Wil je het toch proberen? Begin dan zo vroeg mogelijk met het wennen aan katten. Dit is echter geen garantie voor de toekomst.

Aanschaffen van een Pronkrug

Hoe vind je een nestje met Rhodesian Ridgeback pups?  Neem contact op met de rasvereniging. Zij zijn op de hoogte van nestjes met stamboom.

Koop je een hond zonder stamboom? Doe dan goed je research naar de fokker. Stel vragen en vraag naar de gezondheidsverklaring van de ouders.

Je kunt ook ons artikel: stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker lezen. Hierin geven we tips voor het vinden van een goed en betrouwbaar nestje.

Rhodesian ridgebacks zijn ook te vinden in asielen en opvangcentra, dus kijk zeker bij je plaatselijke opvangcentrum of er honden beschikbaar zijn. Als je een Rhodesian ridgeback adopteert, vraag dan zeker naar hun geschiedenis en temperament, en zorg ervoor dat je bereid bent ze beweging en training te geven die ze nodig hebben.

Nu weet je alles wat je moet weten over dit hondenras. Een trouw, actief en intelligent maatje die een ervaren, consequent baasje nodig heeft.

Recent Posts