Tibetaanse Terriër – alles wat je moet weten


tibetaanse terrier karakter

Ben je op zoek naar informatie over de Tibetaanse Terriër? Dan zit je hier goed! In dit artikel lees je alles over dit ras, van geschiedenis tot karakter en gezondheid.

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Beweging
  • Opvoeding
  • Verzorging
  • Gezondheid
  • FAQ – veelgestelde vragen

De Tibetaanse Terriër is een levendige en vriendelijke gezelschapshond die oorspronkelijk in Tibet werd gefokt. Deze honden zijn eigenlijk geen terriers, maar ze delen een aantal vergelijkbare kenmerken met deze rassen. Tibetaanse Terriers zijn intelligent en leren snel, en ze zijn geweldige familie huisdieren. Ze staan ook bekend om hun hypoallergene vacht, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen met allergieën.

Geschiedenis 

De Tibetaanse Terriër is een oud ras dat in Tibet al eeuwenlang als werkhond wordt gebruikt. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt om monniken te helpen verloren reizigers in het Himalayagebergte op te sporen. Ze werden ook gebruikt als waakhonden en herders.

Begin 1900 bracht de Britse ontdekkingsreiziger kolonel Francis Younghusband een aantal Tibetaanse Terriërs mee terug naar Engeland na een reis naar Tibet. Het ras werd snel populair in Europa en de Verenigde Staten.

De Amerikaanse Kennel Club erkende de Tibetaanse Terriër in 1973, en vandaag de dag zijn deze honden nog steeds populaire gezelschapsdieren over de hele wereld.

Uiterlijke kenmerken

Tibetaanse Terriers zijn middelgrote honden.De schofthoogte van de Tibetaanse Terrier ligt tussen de 35 en 40 cm. Het gewicht varieert van 8 tot 14 kilo, waarbij mannetjes over het algemeen groter en zwaarder zijn dan vrouwtjes. 

Ze hebben een dikke, dubbele vacht die zowel recht als golvend kan zijn. De meest voorkomende kleuren zijn zwart, wit en bruin, maar Tibetaanse Terriers komen ook voor in andere kleuren zoals rood en grijs.

Karakter van de Tibetaanse Terriër

Tibetaanse Terriers zijn levendige en vriendelijke honden die geweldige familie huisdieren zijn. Ze zijn intelligent en leren snel, dus hebben ze enige mentale stimulatie nodig. Tibetaanse Terriers hebben ook dagelijks beweging nodig, maar ze hebben niet veel ruimte nodig.

Deze honden zijn over het algemeen goed met kinderen en andere huisdieren, maar zoals alle rassen kunnen ze geneigd zijn tot blaffen of kauwen als ze niet goed getraind zijn, of als ze zich vervelen. 

Beweging

De Tibetaanse Terriër is speels en energiek en heeft dagelijks beweging nodig. Het is een klein hondje dat wel snel tevreden is met een paar wandelingen van 15 minuten, of één of twee langere wandelingen. 

Het zijn geen lange afstandsrenners. Op korte stukjes zijn ze snel, maar een lang stuk hardlopen of fietsen is minder aan hen besteed. Een flinke wandeling vinden ze dan wel weer lekker. 

Ze hebben een dikke vacht, dus houd daar rekening mee op warme dagen. Ga dan niet teveel met ze bewegen. 

Opvoeding

De Tibetaanse Terriër is makkelijk op te voeden. Ze zijn intelligent en leren snel. Train ze op een positieve manier en beloon ze door ze aan te prijzen en door snoepjes of ander lekkers te geven. 

Een socialisatie cursus en gehoorzaamheidscursus is altijd verstandig om te doen. 

Verzorging

Het is verstandig om de vacht van de Tibetaanse Terriër goed bij te houden. Laat ze van jongs af aan wennen aan 2-3 keer per week kammen. En af en toe een bad.

Kam de vacht niet droog door, maar spray de vacht licht vochtig. 

Je kunt de hond ook eens in de 3 maanden naar de trimmer brengen. 

Wacht niet met kammen totdat de vacht vol klitten zit!

De dierenarts raad aan regelmatig de tandjes van honden te poetsen met een speciale hondentandpasta. (gebruik NOOIT een normale tandpasta) Dit voorkomt tandplak, wat weer kan leiden tot rotting, ontstekingen in de maag en andere problemen. 

Gezondheid

Tibetaanse Terriers zijn relatief gezonde honden, maar zoals alle rassen kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsaandoeningen. Enkele van de meest voorkomende gezondheidsproblemen bij Tibetaanse Terriers zijn heupdysplasie en de ziekte van von Willebrand.

Om ervoor te zorgen dat je Tibetaanse Terrier gezond blijft, moet je hem regelmatig naar de dierenarts brengen voor controle en vaccinaties. Je moet ze ook een hoogwaardige voeding geven en zorgen dat ze voldoende beweging krijgen.

Om heupdysplasie te voorkomen is het verstandig voorzichtig te doen met pups. Geef ze niet teveel beweging, doe geen wilde spelletjes en laat ze geen trappen lopen. 

FAQ

Hoe oud wordt een Tibetaanse Terriër?

De levensverwachting van de Tibetaanse Terriër is 12-15 jaar. 

Hoe groot wordt een Tibetaanse Terriër?

De schofthoogte van de Tibetaanse Terrier ligt tussen de 35 en 40 cm. Het gewicht varieert van 8 tot 14 kilo, waarbij mannetjes over het algemeen groter en zwaarder zijn dan vrouwtjes. 

Is de Tibetaanse Terriër hypoallergeen?

De vacht van de Tibetaanse Terriër is hypoallergeen. Echter, als je allergisch bent voor huidschilfers of speeksel van honden, dan kun je toch last krijgen van dit ras. 

Waar vind ik een nestje Tibetaanse Terriër pups? 

Wij kunnen je helaas niet in contact brengen met een fokker. Wel hebben we een gids geschreven om je te helpen bij je zoektocht. Deze lees je hier. 

 

Recent Posts