Hoelang kan een Maltipoo alleen zijn?


hoelang kan een maltipoo alleen zijn

De Maltipoo is op dit moment ontzettend populair. Niet zo gek, want het is een hele lieve, vrolijke hond die geschikt is voor vele verschillende baasjes en huishoudens. Maar is de Maltipoo ook geschikt voor een gezin of baasje dat veel weg is? In dit artikel gaan we daar dieper op in.

Hoelang kan een Maltipoo alleen zijn? Het wordt aangeraden om een volwassen Maltipoo maximaal 4 tot 6 uur (heel af en toe) alleen te laten. Je hond moet dan wel gewend zijn om alleen te zijn. Laat een pup niet zomaar zo lang alleen.

De Maltipoo kan over het algemeen goed alleen zijn. Dit verschilt natuurlijk per hond, dus kijk goed naar het karakter van jouw hond.

Het is belangrijk dat je hond de periode dat je weg bent ook zijn behoefte kan ophouden. Een pup kan dit nog niet, dus die mag je niet zo lang alleen laten.

Moet je echt even weg en ben je bang dat je hond in huis plast? Doe ‘m dan even in de bench. Een hond zal niet snel zijn behoefte doen op de plek waar hij slaapt. Zorg er dan ook voor dat de bench niet te groot is, anders zal je hond alsnog zijn behoefte doen in de loze ruimte van de bench.

Alleen thuis zijn opbouwen

Is jouw hond niet gewend om alleen te zijn? Bouw het dan langzaam op. Je hond moet namelijk het vertrouwen krijgen dat je terugkomt. Als dit niet gebeurt, dan krijgt je hond last van stress en angstgevoelens. Op een gegeven moment gaat hij deze gevoelens koppelen aan het feit dat jij weggaat. Dan ontstaat er dus verlatingsangst. Dit kan ook plotseling ontstaan doordat er iets gebeurd is in jouw afwezigheid, maar bouwt zich vaak langzaam op.  

Start met een paar minuten en bouw dit steeds verder uit. Let ondertussen goed op het gedrag van je Maltipoo. Als je merkt dat hij heel veel stress heeft en angstig wordt of zelfs dingen gaat slopen, doe dan een stapje terug. Net zo lang tot je hond een tijdje alleen thuis kan zijn met het vertrouwen dat je terugkomt. Dit kan lang duren als jouw hond snel angstig is. Neem echt de tijd, anders gaat het mis en krijgt je hond negatieve associaties.

Als je weggaat en terugkomt, is het belangrijk hier zo nonchalant mogelijk over te doen. Gedag zeggen en groeten mag, maar doe het niet te enthousiast of te overdreven. Zo maak je namelijk sneller een “ding” van weggaan.

Tips om het makkelijker te maken

Geef je Maltipoo iets te doen. Geef bijvoorbeeld een kauw bot waar hij of zij wel een tijdje zoet mee is.

Zorg ervoor dat je Maltipoo voldoende beweging heeft gehad. Laat je hond niet achter terwijl hij nog bomvol energie zit. Zo gaat je hond zich sneller vervelen en kan hij sneller gaan blaffen, of ander probleemgedrag gaan vertonen.

Bij sommige honden helpt het om de gordijnen te sluiten en de radio aan te doen. Zo zit jouw hond in z’n eigen “bubbel” zonder teveel prikkels van buitenaf. Niet elke hond vind dit prettig. Sommigen zijn juist rustiger als ze lekker voor het raam kunnen kijken. Kijk dus goed wat voor jouw hondje werkt.

Wil je meer weten over de Maltipoo? Lees dan dit artikel over z’n karakter, opvoeding en verzorging of dit artikel over de Maltipoo en beweging.

Recent Posts