Hoeveel beweging heeft een Maltipoo nodig?


hoeveel beweging heeft een maltipoo nodig

De Maltipoo is een relatief nieuw “designer” hondenras. Dit wordt zo genoemd, omdat het hondenras door mensen ontwikkeld is. De Maltipoo is razend populair. En niet voor niets, want deze hond is lief, intelligent en is zeer geschikt voor een gezin met kinderen en beginners.

Maar hoeveel beweging heeft een Maltipoo nu nodig? De Maltipoo is een vrij actieve, speelse hond die het heerlijk vind om te ravotten in de tuin. Zorg er dus voor dat je jouw hond ongeveer 1 uur beweging per dag geeft.

Je kunt bijvoorbeeld twee keer een halfuur per dag gaan wandelen, of drie keer 20 minuten. Of speel een tijd met je hond in de tuin. Denk aan balspellen, zoekspelletjes en denkspelletjes. Deze hond wil fysiek en mentaal uitgedaagd worden.

Hoeveel beweging jouw Maltipoo nodig heeft, ligt ook aan het karakter, de gezondheid en de leeftijd van jouw hond. Het ene hondje vind het heerlijk om binnen in het zonnetje te liggen, terwijl het andere hondje echt op zoek is naar actie.

Jij weet het beste hoe jouw hond in elkaar zit. Maar je kunt dus ongeveer een uur per dag aanhouden voor je volwassen Maltipoo hond. Voor pups gelden weer andere regels. 

Hoeveel beweging heeft een Maltipoo pup nodig?

Een pup heeft natuurlijk veel minder beweging nodig. Zijn lichaam en gewrichten zijn nog hard aan het groeien en volop in ontwikkeling.

Als een pup geboren wordt bestaat het skelet voornamelijk uit kraakbeen en het heeft ongeveer een jaar nodig voordat het hard genoeg is om intensievere bewegingen aan te kunnen. Probeer je pup dan ook geen ongecontroleerde bewegingen te laten maken, zoals uitglijden op gladde vloeren en traplopen. Anders is de kans groot dat er vergroeiingen ontstaan waar je Maltipoo later veel problemen door kan krijgen.

Pups zijn te vergelijken met een peuter of kleuter. De wereld is nieuw en spannend. Ze zijn soms te enthousiast en moeten dan tegen zichzelf in bescherming genomen worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem een tijdje in de bench te stoppen op een rustige plaats. Zo kan jouw pup even tot rust komen.

Bouw de hoeveelheid beweging per maand iets op, tot de leeftijd van ongeveer 1 jaar. Hieronder een tabel om je op weg te helpen.

Zoveel beweging heeft een Maltipoo pup nodig:

 • 1 maand – 5 minuten
 • 2 maand – 10 minuten
 • 3 maand – 15 minuten
 • 4 maand – 20 minuten
 • 5 maand – 25 minuten
 • 6 maand – 30 minuten
 • 7 maand – 35 minuten
 • 8 maand – 40 minuten
 • 9 maand – 45 minuten
 • 10 maand – 50 minuten
 • 11 maand – 55 minuten
 • 12 maand – 60 minuten

Te weinig beweging en probleemgedrag

Krijgt een hond niet voldoende beweging? Dan kan hij zich gaan vervelen. En verveling zorgt weer voor probleemgedrag. Denk onder andere aan blaffen en slopen.

De Maltipoo is lief en intelligent. Ze zijn zeer geschikt om te trainen, ook door beginnende baasjes zonder ervaring.

Ze kunnen soms wel ietwat koppig zijn, dus geduld en consequentie is wel gewenst. Ze reageren niet goed op een hardhandige training. Beloon ze dus liever voor goed gedrag, dan dat je extreem boos wordt en gaat schreeuwen bij negatief gedrag.

Een socialisatie cursus en een puppy cursus is een goed idee voor deze hondjes.

Wil je meer weten over de Maltipoo? Lees ons artikel over de Maltipoo hier. 

Recent Posts