Flatcoated Retriever


flatcoated retriever karakter opvoeding

Als je meer wilt weten over de flatcoated retriever, dan moet je onderstaande tekst goed doorlezen. Maar je bent gewaarschuwd: na meer te weten gekomen te zijn over deze superslimme, altijd blije en alerte hond ben je verkocht!

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Karakter
  • Uiterlijke kenmerken
  • Verzorging
  • Opvoeding
  • Beweging
  • Gezondheid
  • FAQ

Gesschiedenis

De herkomst van de flatcoated retriever ligt waarschijnlijk ergens aan het einde van de negentiende eeuw op Engelse platteland.

De landeigenaren wilden voor de jacht op fazanten een hond hebben die perfect apporteerde en betrouwbaar was. Ook moest de hond eenvoudig te trainen zijn en niet snel in de stress schieten.

Door onder andere een Newfoundlander en een waterspaniël met elkaar te kruisen, werd de Flatcoated retriever geboren, door veel mensen afgekort als de flatcoat.

Karakter van de Flatcoated Retriever

De flatcoated retriever is een vrolijke, energieke hond die zeer gerichte is op de mens. Dit ras is zeker niet geschikt om hele dagen alleen gelaten te worden, maar dat is eigenlijk geen enkele hond natuurlijk!

De meest ideale leefomgeving voor dit ras is een gezin met (kleine) kinderen waar hij volop de aandacht kan krijgen. Uiteraard moeten de kinderen wel begeleiding krijgen in de omgang met de hond.

Omdat dit ras erg makkelijk leert, is het een ideale hond om gehoorzaamheidstrainingen mee te volgen, al dan niet door het hele gezin.De flatcoated retriever zal in ieder geval intens van deze familie-uitjes genieten!

Nog een duidelijke karaktertrek is zijn voorliefde voor water. Het maakt niet uit wat voor temperatuur het buiten is, de flatcoated retriever is altijd in voor een zwempartij als hij de kans krijgt.

Daarnaast blijven deze honden heel lang jong in hun gedrag. De puberteit met de bijbehorende streken en ondeugden duurt over het algemeen langer dan bij de gemiddelde hond. En dat verklaart waarschijnlijk ook meteen de onstuimigheid, het uithoudingsvermogen en de enorme behoefte aan aandacht. Een puntje om rekening mee te houden.

Met een kort rondje door de wijk red je het niet. Er moet dagelijks gerend, gespeeld en het liefst ook nog even gezwommen worden.

Uiterlijke kenmerken

We hebben het hier over een middelgrote, temperamentvolle hond die zelfvertrouwen uitstraalt en vriendelijk naar iedereen is. Een langgerekt hoofd met een vrij platte schedel.

Ook de kaken zijn lang en sterk, want ze zijn immers oorspronkelijk gefokt voor de jacht om fazanten of hazen te apporteren. De ogen zijn (donker)bruin en de oren hangen naar beneden langs het hoofd.

De vacht is zwart of leverkleurig en glad ,maar niet heel lang. De staart is recht en eigenlijk altijd vrolijk aan het kwispelen.

Qua gewicht kun je ervan uit gaan dat een reu ongeveer 25 tot 35 kilogram weegt op volwassen leeftijd en de teefjes zijn iets lichter, gemiddeld 22 tot 30 kilogram bij een schofthoogte van 55-58 cm. De heren zijn ietsje groter en meten rond de 58 á 61 cm.

flatcoated retriever hond ras

Flatcoated Retriever verzorging

Je zou denken dat je bij een flatcoat veel tijd kwijt bent aan de verzorging van de vacht. Maar omdat de vacht niet zo lang en glad is, volstaat één keer per week een goede borstelbeurt prima.

Doe je dit niet, dan zul je merken dat je hond meer gaat verharen. Omdat dit ras echte waterratten zijn zul je je hond waarschijnlijk wel wat vaker moeten wassen. Zeker als ze voor een stinksloot of modderpoel gekozen hebben….

Gebruik altijd een goede hondenshampoo die geschikt is voor de vacht en spoel de shampoo zorgvuldig uit om huidirritatie te voorkomen. Mocht de schade niet al te groot zijn, dan volstaat lekker afspoelen met lauwwarm water ook en is zelfs beter voor je hond.

De flatcoated retriever is een energieke en actieve hond en daarom is het belangrijk dat je de voeding daar aan aanpast. Het moet geschikt zijn voor de leeftijd, de mate van lichaamsbeweging en eventuele gezondheidsproblemen.

Laat ook geen etenswaar slingeren. Ze zijn gek op eten en halen de raarste fratsen uit om erbij te komen. Een voordeel van de focus op eten is dat je de ideale beloning in handen hebt tijdens je training. Door te belonen met wat lekkers is er extra motivatie.

Pas echter wel op met te veel voer. Juist doordat ze gek zijn op eten ligt overgewicht op de loer en een te dikke hond is natuurlijk niet gezond.

Opvoeding van de Flatcoated Retriever

Door de opvoeding goed aan te pakken wordt de band tussen jou en je hond enorm versterkt. Samen op hondentraining is leuk om te doen en komt ten gunste van de verstandhouding tussen jou en je hond. Er worden immers duidelijke afspraken gemaakt. Het is fijn om een goed getrainde hond naast je te hebben.

Ook komt er een stukje socialisatie bij kijken wat erg belangrijk is, al is dit ras van nature makkelijk in de omgang met andere honden. Na een basis gehoorzaamheid kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld op jachttraining te gaan. Daar zul je samen veel plezier aan beleven!

Beweging

Hoeveel beweging heeft een Flatcoated Retriever nodig? Dit ras zit erg hoog in zijn energie en heeft veel beweging nodig. Een gezonde, volwassen Flatcoated Retriever heeft zo’n 90 minuten tot 2 uur beweging per dag nodig. 

Hoeveel beweging je hond nodig heeft, verschilt per hond. Maak twee keer per dag een stevige wandeling met je hond of speel met de bal.

Daag hem ook mentaal uit, door bijvoorbeeld zoekspelletjes of denkspelletjes te doen. Lees meer over denkspelletjes in ons artikel hierover. 

Krijgt de Flatcoated Retriever niet genoeg beweging of mentale uitdaging, dan gaat hij zich vervelen. Dit kan resulteren in probleemgedrag, zoals blaffen en slopen. 

Gezondheid

De levensverwachting van de Flatcoated Retriever is 8 – 14 jaar. 

De geregistreerde erfelijke ziektes voor dit ras zijn:

  • Spondylose (vergroeiing tussenwervels)
  • Losse knieschijf
  • Botkanker
  • Distichiasis (haren op de ooglidrand)
  • Elleboogdysplasie
  • Heupdysplasie
  • Atopie (allergie)
  • Cardiomyopathie (hartfalen)

Dit ras heeft, net als vele andere grote hondenrassen, een verhoogd risico op heup- en elleboogdysplasie. Wees hier alert op en speel geen al te wilde spelletjes met de hond. Laat pups niet teveel lopen en geen trappen lopen. 

FAQ

Hoe groot wordt een Flatcoated Retriever?

Een teefje wordt zo’n 55-58 cm met een gewicht van 22-30 kg. Een reutje wordt iets groter, namelijk 58-61 cm met een gewicht van 25-35 kg. 

Hoe oud wordt een Flatcoated Retriever?

Gemiddeld wordt de hond 8-14 jaar oud.

Waar koop ik een Flatcoated Retriever pup?

We kunnen je helaas niet in contact brengen met een fokker. Wel hebben we een artikel geschreven met een stappenplan, zodat je zelf een betrouwbaar nestje pups vindt. Deze lees je hier. 

Is een Flatcoated Retriever geschikt voor een gezin met kinderen? 

Ja, deze hond is geschikt voor een gezin met kinderen. Sterker nog, dat is de ideale omgeving voor dit ras. Lekker ravotten met de kinderen in de tuin. De hond is wel wat druk en onstuimig, wees dus een beetje voorzichtig met zeer kleine kinderen. 

Kan een Flatcoated Retriever in een appartement? 

Liever niet, het ras zit heel hoog in zijn energie en heeft veel beweging nodig. Wel 90 minuten tot 2 uur per dag. Als je een groot appartement hebt en voldoende tijd om te wandelen, zou het wellicht kunnen. Maar onthoud dat een hond die zich verveelt kan gaan blaffen en slopen.

Kan een Flatcoated Retriever goed alleen thuis zijn?

Dit verschilt per hond. Over het algemeen zijn deze honden erg gericht op mensen en hebben ze veel beweging nodig. Laat ze dus liever niet langer dan 3 à 4 uur alleen. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de prachtige Flatcoated Retriever, een lief en energiek maatje. De hond is erg geschikt voor een actief gezin met kinderen, maar minder geschikt voor het leven in een appartement, of bij een baasje dat veel werkt. 

Recent Posts