Engelse Springer Spaniël


Engelse springer spaniel hond ras

De Engelse springer spaniël is een lieve, actieve huisgenoot die zeer geschikt is voor gezinnen met kinderen. De hond wordt blij van een lange wandeling, regelmatige borstelbeurt en genoeg mentale uitdaging. De kleine, compacte en sterke hond heeft een mooi uiterlijk en is een maatje voor het leven. Hieronder leggen wij meer uit over dit hondenras.

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Verzorging
  • Beweging
  • Opvoeding
  • Gezondheid
  • FAQ

Geschiedenis

De oorspronkelijke taak van deze springer spaniël was het opstoten van wild en vogels uit een dichte dekking, ook wel ”springing” genoemd. De naam van deze hond is hier dan ook van afgeleid.

Al in de 16e eeuw waren spaniëls populaire rassen in Groot-Brittannië, vanaf waar ook dit hondenras afstamt. Tegenwoordig wordt de spaniël zowel als jachthond als gezinshond gehouden.

Het ras lijkt qua uiterlijk op de Welsh springer spaniël, maar is toch een slag groter. Vanaf het begin van de 19e eeuw is de Engelse versie een erkend hondenras.

Uiterlijke kenmerken

De Engelse springer spaniël komt vandaag de dag in twee lijnen: de showlijn en de jachtlijn. De spaniël uit de jachtlijn zijn vanwege hun lichaamsbouw uitermate geschikt om zijn oorspronkelijke taak uit te voeren; jagen en opstoten. De showlijn wordt vooral ingezet bij hondenshows.

Algemeen uiterlijk

De spaniël is een harmonisch gebouwd ras met een compact, sterk en actief lichaam. Dit ras staat van alle spaniëls het hoogst op zijn benen en heeft een snelle bouw. De spaniël is 51 centimeter hoog.

Kop en schedel

Zowel de spaniëls uit de showlijn als uit de jachtlijn hebben een middellange en vrij brede schedel. De snuit heeft een vierkante vorm, de wangen zijn vlak en vanaf tussen de ogen begint een groef in de schedel die niet te ver ontwikkeld mag zijn. De jachtlijn heeft een iets rondere snuit.

Ogen, oren, gebit en hals

Beide lijnen hebben middelgrote, amandelvormige ogen die donker hazelnootachtig van kleur zijn, een lichte kleur is niet gewenst bij dit ras. De hond kijkt vriendelijk uit zijn ogen.

De oren zijn lobvormig, lang en aangezet op ooghoogte. De oren vallen vlak tegen de schedel en zijn goed behaard. De oren van de showlijn zijn iets langer en lager aangezet dan die van de jachtlijn.

De honden hebben sterke kaken met een compleet schaargebit. De hals is van goede lengte, sterk, gespierd en licht gebogen.

Vacht en kleur

De vacht van de spaniël is dicht, recht en weebestendig. De oren zijn middelmadig bedekt, net als de de benen en het lichaam. De jachtlijn heeft een kortere vacht dan de showlijn.

De spaniël komt voor in zwart en wit, leverkleurig en wit of een van de kleuren met een tan-aftekening.

Engelse springer spaniel pup

Karakter

Het is een vriendelijke, vrolijke en enthousiaste hond. Dat maakt dat hij zeer geschikt is voor kinderen en sociaal in de omgang met andere honden. Verder is hij actief en zeer intelligent met een wil om zijn baas te pleasen.

De showlijn is rustiger van aard van de jachtlijn, maar beide hebben veel beweging nodig.

Verzorging

De honden uit de showlijn dient ongeveer 4 keer per jaar getrimd te worden om de lange haren in model te houden. Ook regelmatig borstelen, minstens enkele keren per week, is noodzakelijk om de vacht klitvrij te houden.

De jachtlijn heeft een kortere vacht en dient na een jacht of wandeling in het bos goed gekamd worden om klitten te verwijderen.

Beweging

Honden uit beide lijnen hebben iedere dag genoeg beweging nodig. Laat de hond een aantal keer per dag buiten waarvan minstens één keer minimaal een uur lang waar de hond ook vrij rond kan lopen en rennen.

Het zijn energieke honden die zich snel zullen vervelen bij te weinig beweging en uitdaging.

Als een hond zich gaat vervelen kan hij/zij gedragsproblemen gaan vertonen. Zoals overmatig blaffen of dingen kapot maken. Het is dus belangrijk om je hond voldoende beweging en uitdaging te geven.

De Engelse Springer Spaniël heeft een verhoogde kans op elleboogdysplasie en heupdysplasie. Net als vele andere middelgrote tot grote hondenrassen. Wees daarom voorzichtig met wilde spelletjes, vooral met pups. Laat je pup ook geen trappen lopen.

Opvoeding

De Engelse springer spaniël is een hond die snel leert en heel sociaal is. Hij is niet eenkennig, houdt van kinderen en wil zijn baas graag een plezier doen.

Af en toe kan de hond best koppig zijn en bij te weinig uitdaging kunnen ze verveeld raken. Een consequente en duidelijke opvoeding is van belang om een evenwichtige en lieve huisgenoot te krijgen.

Zorg voor genoeg mentale uitdaging en fysieke beweging en je zult een fantastische, actieve hond krijgen.

Voor mentale uitdaging kun je denken aan zoekspelletjes of nieuwe trucjes leren. 

Gezondheid

De levensverwachting van de Engelse Springer Spaniël is 12-14 jaar. 

Hieronder noemen we de geregistreerde erfelijke ziektes:

  • Elleboogdysplasie
  • Heupdysplasie
  • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
  • Chronische hepatitis (langdurige leverontsteking)
  • Mammatumor (melkklierkanker)
  • Meningeoom (hersenvlieskanker)

Het ras heeft een verhoogde kans op elleboog- en heupdysplasie. Wees dus voorzichtig tijdens het spelen met je hond, vooral met pups. Laat je pup ook geen trappen lopen. 

spaniel hond karakter

FAQ

Hoe groot wordt een Engelse Springer Spaniël?

Teefje: 46–51 cm, Reutje: 48–56 cm

Hoe oud wordt een Engelse Springer Spaniël?

De levensverwachting van de Engelse Springer Spaniël is 12-14 jaar.

Is een Engelse Springer Spaniël geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, dit ras is geschikt voor een gezin met kinderen. Hij is erg sociaal, speels en niet eenkennig. 

Heeft een Engelse Springer Spaniël veel beweging nodig? 

Ja, de Engelse Springer Spaniël is erg energiek en heeft meerdere keren per dag flink wat beweging en uitdaging nodig. Krijgt hij/zij dat niet, dan kan je hond zich gaan vervelen en gedragsproblemen gaan vertonen. 

Is een Engelse Springer Spaniël hypoallergeen?

Nee, deze hond is niet hypoallergeen. 

Hoe vind ik een nest Engelse Springer Spaniël pups?

Neem contact op met de rasvereniging. Zij zijn op de hoogte van nestjes met stamboom. 

Je kunt ook ons artikel: stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker lezen. Hierin geven we tips voor het vinden van een goed en betrouwbaar nestje. 

Kan een Engelse Springer Spaniël met katten?

Ja, meestal gaat het goed, maar er zit wel wat jacht instinct in het ras. Het helpt als je de hond er van jongs af aan mee in contact brengt. Een goede socialisatie cursus helpt ook mee.

Is je hond nooit in contact geweest met katten? Dan kan hij misschien wat bang zijn of er achteraan willen jagen. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Engelse Springer Spaniël. Dit energieke, slimme en vriendelijke speelmaatje. Een goeie gezinshond die veel uitdaging en beweging nodig heeft. 

Recent Posts