Op zoek naar meer informatie over de Engelse Setter? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit speelse en intelligente maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!
In dit artikel:
- Geschiedenis
- Uiterlijke kenmerken
- Karakter
- Verzorging
- Beweging en opvoeding
- Gezondheid
- FAQ
Geschiedenis
Deze hond zien we al terug in tekeningen en schilderijen sinds begin 15e eeuw. Hij is ontstaan door het kruizen van verschillende soorten Pointers en Spaniëls. De Engelse Setter behoord tot de groep Setters, hieronder valt ook de Gordon Setter (Schots) en de Ierse Setter.
Setters werden van origine gefokt om fazanten aan te wijzen tijdens de jacht. In Engels heet dit ook wel “to set”. Nu weet je ook gelijk waar de naam vandaan komt. De hond heeft hierdoor ook een geweldig uithoudingsvermogen.
Vandaag de dag zijn de honden vooral huishonden en omdat ze er zo mooi uitzien worden ze ook veel ingezet bij honden shows.
Uiterlijke kenmerken
De Engelse Setter is een middelgrote hond met een zijdezachte, middellange vacht. Bij de poten loopt het haar wat langer uit. De oren en staart zijn langharig en hangen.
De vacht komt in verschillende kleuren:
- Blue Belton – Wit met grijsblauwe vlekken
- Orange Belton – Wit met oranjebruine vlekken
- Lemon Belton – Wit met goudbruine vlekken
- Tri-color – Wit met zwart en bruin
- Liver Belton – Wit met leverbruine vlekken
- Chestnut Belton – Wit met kastanjebruine vlekken
Gewicht:
Reu – 25-36 kg
Teefje – 20-30 kg
Schofthoogte:
Reu – 69 cm
Teefje – 61 cm
Karakter
De Engelse Setter is een intelligente en speelse hond. Hij is een echte “gentlemen”. Het ras is lief, zachtaardig, energiek, speels en soms wat ondeugend. De hond is erg gericht op mensen en houdt van aandacht en gezelschap.
Het is een leergierige hond die graag hard werkt en uitdaging nodig heeft. Hij heeft een consequent, maar geduldig en vriendelijk baasje nodig die hem voldoende beweging en uitdaging geeft.
Deze hond is niet graag hele dagen alleen thuis. Hij is graag tussen de mensen en gezelligheid. Hij is erg zachtaardig en kan goed met kinderen.
Met andere, vooral kleinere, dieren kan de hond wat minder goed samen. Doordat hij getraind is als jachthond, heeft hij de drang andere dieren na te jagen. De Engelse Setter is alert en een goede waakhond.
Verzorging
De vacht van de Engelse Setter is middellang, met een witte ondergrond. Regelmatige verzorging is daarom wel gewenst. Borstel eens per week de vacht om klitten en vervilting te voorkomen. Haal dan direct vuil en takjes uit de vacht. Laat indien nodig ook de nageltjes bijknippen.
Controleer ook gelijk de oogjes en oren en maak ze indien nodig schoon. Veel dierenartsen raden ook aan om eens per week de tandjes van de hond te poetsen, om tandsteen vorming te verminderen.
Beweging en opvoeding
De Engelse Setter is gefokt voor de jacht. Hierdoor is hij alert, energiek en heeft hij een geweldig groot uithoudingsvermogen. Deze hond heeft dus veel beweging en uitdaging nodig. Niet alleen fysiek, maar ook geestelijke uitdaging.
Dit ras heeft wel aangeboren aanleg tot heupdysplasie en elleboogdysplasie. Wees dus wat voorzichtig met pups. Laat ze niet traplopen en zorg dat ze geen abrupte bewegingen hoeven te maken. (bijvoorbeeld door keihard achter een bal aan te rennen, om vervolgens heel hard en abrupt af te moeten remmen). Ook met volwassen honden kun je beter wat voorzichtig zijn.
De hond is intelligent en werkt en leert graag, maar kan wel wat eigenwijs en ondeugend zijn. Een consequent baasje die met een strakke, maar vriendelijke hand opvoedt is daarom wel nodig. Dit ras is daarom niet super geschikt voor mensen die hun eerste hondje zoeken.
Gezondheid
De hond heeft een gemiddelde levensverwachting van 12-13 jaar. De Engelse Setter heeft aangeboren een verhoogde kans op:
- Elleboog dysplasie
- Heup dysplasie
- Doofheid
- Hypothyreoïdie
- Epilepsie
- Progressieve retinale atrofie
De Engelse Setter heeft een aangeboren verhoogde kans op heup- en elleboog dysplasie. Wees dus voorzichtig met hun gewrichten, vooral met pups die nog volop in de groei zitten. Laat ze niet traplopen en doe geen drukke spelletjes waarbij ze abrupte bewegingen moeten maken.
FAQ
Is een Engelse Setter geschikt voor een gezin met kinderen?
Ja, de Engelse Setter is lief en aanhankelijk en geschikt voor een gezin met kinderen. Hij is mensgericht en houdt van gezelligheid.
Kan een Engelse Setter met andere honden?
Ja, in principe wel. Een goede socialisatie cursus zou hieraan bij kunnen dragen. Ook helpt het als de hond van jongs af aan al in contact komt met andere honden.
Kan een Engelse Setter met katten?
Waarschijnlijk niet. De Engelse Setter is gefokt voor de jacht en heeft hierdoor de neiging achter kleinere dieren aan te jagen. Wellicht gaat het goed als de hond is opgegroeid met een kat, maar dit is geen garantie dat hij niet op een dag de kat na zal gaan jagen.
Kan een Engelse Setter in een appartement?
De Engelse Setter is niet heel geschikt voor het leven in een appartement. Hij is vrij groot en heeft een bak aan energie. Ook is hij snel geneigd te gaan blaffen. Als je een Engelse Setter wilt houden in een appartement, moet je ervoor zorgen dat hij genoeg beweging en uitdaging krijgt. Anders kan hij zich gaan vervelen. Verveling leidt ook tot blaffen en ander probleemgedrag, zoals dingen stuk bijten.
Hoe groot wordt een Engelse Setter?
Een reutje wordt zo’n 69 cm groot en een teefje zo’n 61 cm.
Hoe oud wordt een Engelse Setter?
De Engelse Setter wordt zo’n 12-13 jaar oud.
Waar vind ik Engelse Setter pups?
Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn.
Nawoord
Nu weet je alles wat je moet weten over de intelligente, speelse en lieve Engelse Setter. Een prachtige hond, die een bak energie en uithoudingsvermogen heeft. Een hond die goed kan met kinderen, graag tussen de mensen is, maar minder goed met andere, kleinere dieren kan. Een waakse hond die een consequent baasje nodig heeft.
Misschien ook interessant: Alles over de Ierse Setter.