Engelse bulldog

Engelse bulldog

De Engelse bulldog staat in de top 10 van de meest populaire hondenrassen in Nederland. Dat is niet zo gek, want de hond is over het algemeen erg vriendelijk en vrolijk van aard. Heb je een Engelse bulldog en wil je alles weten over je kleine vriend? Of denk je erover om een Engelse bulldog aan te schaffen? Dan ben je op de juiste plek! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de Engelse bulldog.

De onderwerpen in dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Verzorging
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

De hond zou gefokt zijn voor het schouwspel “bullenbijten” waarbij een hond twee vechtende stieren moest stoppen. De bulldog was hier met zijn brede kop en sterke kaken perfect geschikt voor en als hij beet had liet hij niet meer los. Dit populaire Engelse volksvermaak werd gelukkig in 1835 verboden.

Gelukkig was de bulldog niet alleen een vechter en bijter, maar ook een trouwe waker en lieve huisgenoot. Zo groeide dit ras uit tot huisdier.

Uiterlijke kenmerken

De Engelse bulldog is een middelgrote hond. De bouw is stevig en sterk en het gezicht is geplooid. De neus is kort en plat. De kop is groot, stevig en vierkant. De ondertanden sluiten boven de voortanden. De oren beginnen hoog maar lopen in een punt uit naar beneden, iets naar achteren. Dit worden ook wel rozenoren genoemd.

De Engelse bulldog heeft een korte vacht en komt in de kleuren gestroomd, rood, reekleurig, bruin, wit of wit gevlekt. De snuit kan zwart zijn. De huid op de kop en bij de nek en schouders is los en iets geplooid.

Karakter

De Engelse bulldog is vriendelijk en vrolijk, maar ook rustig en zachtaardig. Hij is gek op het gezinsleven en spelen maar houdt daarnaast ook van lekker luieren. De hond is tolerant, geduldig en lief met kinderen.

De hond zal zijn gezin beschermen, maar is niet heel erg waaks. De Engelse bulldog kan wel wat eigenwijs en koppig zijn. De hond is erg gevoelig en reageert daarom goed op een positieve, zachtaardige manier van trainen. Een socialisatie cursus is bij dit hondenras wel verstandig.

In principe is dit ras geschikt voor alle baasjes, ook baasjes zonder enige ervaring met honden.

Hoe verzorg je een Engelse bulldog?

De vacht van de Engelse bulldog is kort en makkelijk te onderhouden. De honden verharen als ze in de rui zijn, meestal in het voorjaar en najaar. Je kunt de hond dan borstelen om loszittende haren te verwijderen. Maak ook de plooien in de huid schoon.

Sommige baasjes geven aan dat hun bulldog enorm veel verhaard. Dit probleem kan aan de voeding liggen. Bij sommige bulldogs is het probleem opgelost bij een speciaal dieet of het geven van een ander merk voer.

De Engelse bulldog kwijlt wat meer dan de gemiddelde hond, omdat de bovenlippen hangen en uitsteken. Om het kwijlen minimaal te houden kun je de hond op vaste tijden voeren en geen tussendoortjes geven. Telkens als hij een tussendoortje krijgt wordt er kwijl aangemaakt. Ook zal hij dan sneller beginnen te kwijlen bij het zien van eten, omdat hij hoopt iets te krijgen.

De oogjes en oren van een Engelse bulldog zijn gevoelig voor ontstekingen. Het is daarom verstandig om deze regelmatig te controleren en met een steriele doek voorzichtig schoon te maken.

Engelse bulldog pup

Gezondheid

De Engelse bulldog heeft een korte, platte snuit waardoor de hond niet optimaal kan ademen. Hierdoor is het uithoudingsvermogen van de hond laag. Hij raakt snel buiten adem en in de zomer snel oververhit. Zorg er dus in de zomer voor dat hij in de schaduw kan liggen en een bakje water heeft.

Ook zorg deze platte snuit ervoor dat de hond niet zo geschikt is om lange wandelingen mee te maken. Natuurlijk verschilt het wel per hond en hoe “fit” de hond is. Jonge bulldoggen weten met spelen vaak niet van ophouden en hebben daarom een baasje nodig die weet wanneer het genoeg is geweest.

Volgens de rashondenwijzer heeft een Engelse bulldog een verhoogd risico op erfelijke ziektes en aandoeningen. Zo heeft de hond een verhoogd risico op (bron):

 • Benauwdheid door stompe schedel

 • Dystocia (moeilijke geboorte)

 • Elleboogdysplasie

 • Vergroeiing tussenwervels

 • Ontsteking van het hoornvlies

 • Heupdysplasie

 • Naar binnen krullende oogleden

Vele Engelse bulldogs zijn niet in staat zich op natuurlijke manier voort te planten. Hierdoor worden veel nestjes gefokt door middel van kunstmatige inseminatie en worden de puppy’s ter wereld gebracht met behulp van een keizersnede.

FAQ

Hoe oud wordt een Engelse bulldog?

Dit ras wordt gemiddeld zo’n 6-9 jaar oud.

Hoe groot is een Engelse bulldog?

De hond heeft een gemiddelde schofthoogte tussen de 31 en 40 cm hoog.

Hoe zwaar is een Engelse bulldog?

Het gemiddelde gewicht van de Engelse bulldog ligt tussen de 22 en 25 kg.

Wat kost een Engelse bulldog puppy?

Het wordt aangeraden een Engelse bulldog aan te schaffen met stamboom. Dit omdat de erfelijke ziektes van de voorouders dan duidelijk in kaart zijn gebracht. Koop je toch een pup zonder stamboom? Zorg er dan voor dat je een gezondheidsrapport hebt van de ouders.

Een Engelse bulldog met stamboom kost tussen de € 1500 en € 2500 euro.

De kosten van een pup zonder stamboom liggen een stuk lager en variëren tussen de € 500 en € 1000 euro.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd dus rekening met hogere prijzen. 

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen van mensen over nestjes en fokkers. Wij kunnen helaas geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk op weg te kunnen helpen, hebben we een Stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker geschreven. 

Wat mag een Engelse bulldog niet eten?

Een aantal dingen die voor ons niet schadelijk zijn kunnen voor honden giftig zijn. Zo moet je erg oppassen met chocola, alcohol en xylitol (ingrediënt in o.a. Tandpasta). Voor de volledige lijst kun je ons artikel Wat mogen honden wel en niet eten lezen.

Wanneer is een Engelse bulldog uitgegroeid?

De Engelse bulldog is rond de 12 maanden uitgegroeid in de lengte. Hij zal daarna tot ongeveer 18 maanden nog wat in de breedte groeien.

Is een Engelse bulldog kindvriendelijk?

Een Engelse bulldog is over het algemeen kindvriendelijk. Hij is vrolijk, levendig en een echt gezelschapsdier. Maar daarnaast is de hond ook geduldig, rustig en vriendelijk van aard. Een geschikte hond voor een gezin met kinderen.

Hoe lief en tolerant de Engelse bulldog ook is, ook hier geldt, laat je hond nooit alleen met kinderen.

Hoe lang is een Engelse bulldog zwanger?

Veel fokkers kiezen voor een keizersnede bij hun Engelse bulldog. Dit omdat het hondenras moeite heeft met bevallen (dystocia). Hierdoor is een Engelse bulldog die op eigen kracht gezonde puppy’s ter wereld brengt helaas een uitzondering.

Hoe lang is een Engelse bulldog loops?

Een Engelse bulldog teef wordt gemiddeld zo’n twee keer per jaar loops. Gemiddeld duurt de loopsheid zo’n 3 weken. Sommige honden zijn korter of langer loops, maar meestal ligt de duur van de loopsheid tussen de 2 tot 4 weken.

Welk ras past bij de Engelse bulldog?

Een Engelse bulldog kan over het algemeen goed met andere huisdieren overweg. Het ras kan het beste overweg met andere bulldog rassen, omdat zij dezelfde lichaamstaal hebben.

Nawoord

Nu weet je vrijwel alles wat je moet weten over de Engelse bulldog. Je weet hoeveel een pup kost, hoe je de hond moet verzorgen en zelfs welke erfelijke ziektes hij mogelijk heeft. Twijfel je nog tussen de Franse bulldog en de Engelse bulldog? Lees dan ons artikel waarin wij de verschillen en overeenkomsten uitleggen.