Dwergpinscher


dwergpinscher ras

De Dwergpincher staat bij vele hondenliefhebbers ook bekend als de Koning van de schoothonden. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over deze actieve, intelligente viervoeter.

In dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Verzorging
 • Beweging
 • Opvoeding
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

Dit eeuwenoude ras komt oorspronkelijk uit Duitsland. De exacte tijdlijn en het gebied van oorsprong is onduidelijk. Experts accepteren het idee dat de Dwergpinchers zijn ontstaan door een Teckel en een Italiaanse windhond te kruisen.

Er is een vermoeden dat de hond ook gekruist is met een Duitse Pinscher. De bekendheid van het ras steeg in 1895 toen Duitse fokkers de Pinscher-Schnauzer Klub hadden gevormd.

De Dwergpinschers is gefokt met als doel om op ongedierte te jagen in huizen of stallen. Voornamelijk op ratten. 

Tegenwoordig wordt de dwergpinscher vooral gezien als gezelschapsmaatje of waakhond. Doordat de hond zo klein is, is deze ook geschikt voor het leven in een appartement. Zo lang de hond maar voldoende beweging krijgt. 

Uiterlijke kenmerken

Het is een goede waakhond, desondanks zijn grootte. Ze hebben een krachtige en gebalanceerde fysiek. Het lichaam is compact, stevig en sterk. Zijn ledematen zijn gespierd en hij heeft een glanzende, korte vacht.

Met een trotse postuur die van nature rechtop staat met een goed ontwikkelde borstkas. De ogen zijn donker en middelgroot. Het is een schone hond die zichzelf goed verzorgd. 

Kleuren

Red – Reebruin
Black and rust – Zwart met rode vlekken
Chocolate and rust – Bruin met rode vlekken

Gewicht

Reu – 4-5.5 kg
Teefje – 3.6-5 kg

Schofthoogte

Reu – 25.4-30 cm
Teefje – 23-27 cm

Karakter

Deze kleine, alerte waakhond heeft een heel sterk karakter. Hij is heel intelligent, assertief en zelfverzekerd.

De dwergpinscher zit bomvol met energie. Dus het is belangrijk dat hij genoeg gestimuleerd en uitgedaagd wordt. Dit kun je doen door een hondensport te beoefenen of flinke stukken te gaan wandelen. Met genoeg beweging en stimulatie houd je de dwergpinscher tevreden.

Het is een hele geschikte hond voor op de boerderij. Hij hecht zich aan zijn familie en is gek op gezelschap. Hij is een leergierige hond die veel aandacht van jou verwacht. Laat hem dus niet hele dagen alleen thuis. 

Zijn intelligentie en fysiek kan wel ervoor zorgen dat hij zich soms koppig en dominant kan gedragen. Ook is hij vrij nieuwsgierig, dus hij zal dikwijls proberen te ontsnappen. 

Deze hond kan heel lief en speels zijn met kinderen, maar hij wordt niet per sé aangeraden voor een gezin met (jonge) kinderen. Dit omdat hij wat dominant kan zijn. 

Verzorging

Hij is vanwege zijn korte vacht gevoelig voor kou en regen. Het is aan te raden een jasje te kopen voor de winter, of voor harde regenbuien. 

Zijn vacht is wel heel gemakkelijk te onderhouden. Wekelijks even borstelen met een zachte borstel of een hond handschoen is al voldoende. Zo blijft de vacht prachtig glimmen.

Verzorging kan een goede manier zijn om tijd door te brengen met de hond en de band te versterken. Begin al op jonge leeftijd, zodat je hond eraan gewend raakt. 

Poets ook regelmatig de tandjes, houd de nageltjes bij en controleer zo af en toe de oogjes een oortjes. 

Beweging

Dwergpinschers zijn heel actieve en atletische dieren. Ze hebben veel beweging nodig. Een paar stevige wandelingen per dag is een must. Dit is niet alleen nodig om hem lichamelijk gezond te houden, maar ook mentaal. 

De dwergpinscher vindt het overigens ook heerlijk om met zijn baasje op de bank te liggen en te ontspannen. Maar het gelukkigst is deze hond als hij buiten kan rennen, of lekker kan spelen. 

De dwergpinscher is heel geschikt om leuke hondensporten mee te doen, zoals Flyball of Agility. 

dwergpinscher

Opvoeding

Een goede socialisatie en gehoorzaamheidscursus is belangrijk voor de Dwergpinscher. Omdat hij zo alert is, is het goed om de hond te laten wennen aan allerlei situaties. 

Het is een intelligent ras, dat graag actieve spelletjes doet. Krijgt de hond te weinig beweging of uitdaging, dan kunnen ze probleemgedrag gaan vertonen. Dit kan in enkele gevallen zelfs leiden tot agressie. 

Train de hond met een consequente, maar positieve instelling en zachte hand. Deze hond is waarschijnlijk minder geschikt voor beginnende baasjes. 

Gezondheid

De levensverwachting van de Dwergpincher is zo’n 15 jaar. 

De hond heeft een verhoogd risico op:

 • Heupdysplasie
 • Elleboogdysplasie
 • Alopecia (allergie, waardoor haarverlies)
 • Hypothyreoïdie
 • De ziekte van von Willebrand

De hond heeft een verhoogd risico op gewrichtsproblemen, elleboogdysplasie en heupdysplasie. Wees dus voorzichtig met je hond, vooral met pups. Speel geen drukke spelletjes met je pup en laat het geen trappen lopen. 

Als een Dwergpinscher niet genoeg beweging en mentale uitdaging krijgt, kan hij gedragsproblemen gaan vertonen. Of in sommige gevallen zelfs agressie. 

Dwergpinschers kunnen gevoelig zijn voor overgewicht. Zorg dus voor de juiste voeding en voldoende beweging. Geef hem niet teveel lekkernijen. 

dwergpinscher

FAQ

Hoe oud wordt een dwergpinscher?

Een dwergpinscher wordt gemiddeld zo’n 15 jaar oud.

Hoe groot wordt een dwergpinscher? 

Een teefje wordt zo’n 23-27 cm hoog en weegt 3.6-5 kg. Een reutje wordt zo’n 25.4-30 cm en weegt 3.6-5 kg. 

Is een dwergpinscher geschikt voor een gezin met kinderen?

In principe wordt deze hond niet aangeraden voor een gezin met (jonge) kinderen. Het is een dominante hond die consequent opgevoed moet worden en veel uitdaging en beweging nodig heeft, anders kan het probleemgedrag gaan vertonen. 

Kan een dwergpinscher met katten of andere kleine huisdieren?

De dwergpinscher is een echte rattenvanger. Daarom is deze niet zo geschikt in combinatie met katten of andere kleine huisdieren. Hij zal erachteraan gaan jagen. 

Door je pinscher van jongs af aan al op te laten groeien met het andere huisdier kan dit beter gaan, maar het is geen garantie dat de hond niet op latere leeftijd toch er achteraan gaat jagen. 

Kan een dwergpinscher in een appartement?

Ja, qua formaat is de dwergpinscher prima geschikt voor het leven in een appartement. Maar het is wel heel belangrijk dat je hond voldoende beweging krijgt. 

Het is een zeer actieve hond. Maak dus meerdere keren per dag een stevige wandeling met hem, of speel veel met je hond. Doe je dit niet, dan kan de hond probleemgedrag vertonen. 

Waar vind ik dwergpinscher pups?

Wij kunnen je helaas niet in contact brengen met een fokker. Lees onze blog voor tips om een goede honden fokker te vinden. 

Nawoord 

Nu weet je alles wat je moet weten over de dwergpinscher. Een lief, actief en intelligent hondje dat een actief en consequent baasje nodig heeft. 

Recent Posts