Duitse Pinscher


duitse pinscher ras karakter verzorging

De Duitse Pinscher is een tamelijk oud Duits hondenras. Pinscher betekent in het oud-Duits bijter. Maar of zijn naam daar vandaan komt, is niet duidelijk. Dit ras en de Schnauzer hebben gemeenschappelijke voorouders.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over dit goedaardige, opmerkzame maatje. 

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Opvoeding & Training
  • Verzorging
  • Gezondheid
  • FAQ

Laatstgenoemde werd ooit Ruwharige Pinscher genoemd. In 1917 werd dat officieel veranderd in Schnauzer. Tenzij het tot verwarring zou kunnen leiden, zullen we de Duitse Pinscher in het vervolg aanduiden met Pinscher. De Pinscher is een van de rassen die is gebruikt om de Dobermann te fokken. De Fédération Cynologique Internationale (FCI) deelt de Pinscher in bij Groep 2 van de Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden, in Sectie 1.1, samen met de Dwergpinscher, Affenpinscher en Deens-Zweedse boerderijhond.

Geschiedenis van de Duitse Pinscher

De Pinscher wordt in het Duitse hondenlogboek al in 1880 genoemd. Maar het ras is terug in de geschiedenis getraceerd tot 1836. De oorsprong heeft men echter niet met exactheid kunnen vastgestellen.

De Pinscher is van de Turfspitsgroep. De Turfspits wordt nog altijd gezien als het oudste hondenras dat in Europa is ontdekt. De Pinscher was aan het eind van de jaren vijftig bijna van de aardbodem verdwenen. Maar dankzij de inspanningen van Werner Jung werd het ras gered.

In 2003 nog werd de Pinscher tot een bedreigde huisdierenras verklaard. Het ras werd in 1968 in Nederland geïntroduceerd vanuit Zweden. Dat is dus tamelijk recent. In 1970 kwam er een reu naar ons land, ook uit Zweden. Later werden nog twee exemplaren geïmporteerd. Dit keer vanuit Duitsland en met deze vier exemplaren werd met de Pinscher fokkerij in ons land begonnen.

In 1971 werden de eerste puppy’s geboren. Van 2014 weten we dat er ongeveer 450 tot 500 Pinschers in Nederland waren en dat er ongeveer 50 puppy’s werden geboren. Inmiddels staat de Nederlandse fokkerij van Pinschers internationaal in hoog aanzien.

Uiterlijke kenmerken

De Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland omschrijft de Pinscher als gladharig, van middelmatige grootte, met een fiere lichaamshouding, een gladde belijning, en een sierlijke en vierkante lichaamsbouw. Dat laatste betekent dat de lichaamslengte en -hoogte heel vergelijkbaar zijn.

Hij heeft even zo veel kracht als een Schnauzer. Door zijn vacht, die behalve glad ook dicht en stevig is, en die van kleur zwart met rode aftekeningen of geheel rood kan zijn, heen zijn de spieren goed waarneembaar.

De Pinscher heeft een schofthoogte van 45 tot 50 cm. Zijn gewicht is tussen de 13 en 20 kg. De v-vormige knikoren staan hoog op zijn kop. Die oren zijn naar voren gericht en de oorranden zijn relatief dun.

Die randen kunnen gemakkelijk verwondingen opdoen. De rug van de Pinscher valt ligt naar achteren.

Grootte: 45-50 cm
Gewicht: 13-20 kg

Het karakter

Pinschers hebben veel temperament, zijn opmerkzaam, leren goed, hebben een goedaardig karakter, zijn speels, en zijn trouw en waakzaam, zonder vervelende blaffers te zijn.

De Pinschers hebben een zelfverzekerde houding en lijken goed in balans. Zijn leervermogen en goede uithoudingsvermogen maken van hem een aangename familie-, metgezel- en waakhond.

Opvoeding en training

Het is een actieve hond en moet zogezegd zijn ei kwijt kunnen. Als de hond rond het huis geen ruimte heeft, is het zaak hem mee naar buiten te nemen en actief met hem bezig te zijn. De Pinscher is heel een goede metgezel voor recreatieve sporters.

Je zou de Pinscher op een slimme manier ongehoorzaam kunnen noemen. Door zijn achtergrond neigt de Pinscher nog altijd tot dominantie. Met name voor weinig ervaren hondenbezitters kan dat soms een probleem zijn. Er zitten natuurlijk wel verschillen tussen mate waarin zelfstandigheid wordt gezocht en het jachtinstinct. Het moet de hond duidelijk worden gemaakt wat er wel en niet mag, en je moet daarin consequent zijn.

Daarom is voor gezinnen met zeer jonge kinderen de Pinscher eigenlijk niet zo geschikt, ondanks zijn speelsheid.

Verzorging

De kortharige vacht van de Pinscher heeft weinig verzorging nodig. Wekelijks met een zachte borstel en doek over zijn vacht en je Pinscher glimt weer als nieuw.

Wel echter de hond dagelijks nakijken, en hou de oren en ogen goed schoon, evenals de ruimte tussen zijn tenen. De Pinscher is wel ietwat gevoelig voor een oogontsteking, dus houd dit goed in de gaten. 

De gezondheid

De Pinscher wordt niet in grote aantallen gefokt en dus is van overfokken geen sprake. Rasspecifieke genetische ziekten heeft de Pinscher niet. In de fokkerij is er alleen een controle op heupdysplasie verplicht.

Controles op andere ziekten zoals kleurenblindheid of bloedstollingsziekte zijn echter vrijwillig. Echter, behalve voor controles en vaccinaties ziet men zelden een Pinscher bij de dierarts.

De levensverwachting van een Duitse Pinscher is gemiddeld 13-15 jaar. 

Duitse Pinscher FAQ

Hieronder beantwoorden wij de meestgestelde vragen over dit hondenras. 

Hoe groot wordt een Duitse Pinscher?

De Pinscher heeft een schofthoogte van 45 – 50 cm. Reutjes zijn hierbij vaak ietsje groter dan teefjes. 

Hoe oud wordt een Duitse Pinscher? 

De Duitse Pinscher wordt gemiddeld 13-15 jaar oud. 

Is de Duitse Pinscher geschikt voor een gezin met kinderen? 

Ja, mits de kinderen niet zeer jong zijn en mits de baas wat ervaring heeft. De Duitse Pinscher heeft een goed jachtinstinct en is ietwat dominant. 

Ben je een onervaren baasje met jonge kinderen? Dan kun je beter een ander ras kiezen.

Kan een Duitse Pinscher goed alleen zijn?

Een Duitse Pinscher kan gemiddeld goed alleen zijn. Je kunt hem dus prima alleen laten, echter kun je niet hele dagen weg zijn. 

De Duitse Pinscher zit bomvol energie. Zorg er dus voor dat hij/zij voldoende beweging heeft gehad voordat je weggaat. Dit voorkomt ondeugend gedrag als je hond alleen thuis is.

Kan een Duitse Pinscher goed met katten?

Nee, in principe niet. Een Duitse Pinscher heeft een heel sterk jacht systeem. Natuurlijk kan het zijn dat je Pinscher goed met katten kan wanneer hij/zij daarmee opgegroeid is. Maar het kan ook op latere leeftijd alsnog misgaan. Waardoor je hond als hij volwassen is alsnog gaat jagen op je kat. 

Hoe vind je Duitse Pinscher pups?

Wij hebben geen contacten met fokkers. Wel kunnen we je adviseren naar de rasvereniging te stappen. Zij zijn vaak op de hoogte van nestjes met stamboom. 

Je kunt ook ons artikel “Hoe vind ik een goede honden fokker” lezen. Hier leggen we je stap voor stap uit hoe je een nestje vind en waar je op moet letten. 

Is een Duitse Pinscher hypoallergeen?

Nee, een Pinscher is niet hypoallergeen. 

Nawoord 

Ik hoop dat je nu helemaal op de hoogte bent van alles omtrent dit mooie hondenras. Van het karakter tot de verzorging en training. Een lieve, energieke hond die een ervaren baasje met een consequente hand nodig heeft. 

Recent Posts