Dalmatiër


Dalmatiër hond ras

Ben je op zoek naar informatie over de Dalmatiër hond? In dit artikel vind je alles wat je wilt weten over dit energieke, intelligente, speelse maatje. Of je nu iets over de verzorging, geschiedenis of opvoeding wilt weten. 

In dit artikel:

 • Uiterlijke kenmerken
 • Geschiedenis
 • Karakter
 • Verzorging
 • Beweging
 • Opvoeding
 • Gezondheid
 • FAQ

Uiterlijke kenmerken Dalmatiër

De Dalmatiër komt van oorsprong uit het Balkan land Kroatië. De gevlekte hond is iconisch en bekend van de Disney animatiefilm 101 dalmatiërs.

De hond is vrij groot en slank gebouwd. Hij is wit van kleur en heeft zwarte vlekken.

Een reu bereikt een schofthoogte tussen de 56-61 cm en een teef een hoogte van 54-59 cm.

Het ras heeft een korte vacht met gladde structuur. De oren zijn gebogen. Ze hebben een gespierd lichaam en een groot uithoudingsvermogen.

Geschiedenis

De Dalmatiër heeft een vrij onbekende oorsprong. De Dalmatische kust uit Oostenrijk wat lang geleden bestond staat als basis voor de benaming van dit ras.

Mogelijk stamt het ras af van de wijzer. Het ras werd in de 19e eeuw gehouden en gefokt. De honden werden voor koetsen en rijtuigen gebruikt. Ze boden bescherming aan paarden die de koetsen voortrokken.

Verder waren ze bekend in de oorlog als wachters, mascottes in een vuurhuis, gebruikt voor de tekenfilm van Disney en traden ze op als dieren in het circus.

Karakter van de Dalmatiër

De Dalmatiër is een echte gezelschapshond met een lief loyaal karakter. Verder zijn ze enorm speels en hebben ze een grote behoefte om hun energie kwijt te kunnen.

Ze zijn leergierig en intelligent. Ze kunnen vrij ruig zijn en soms is het iets te om met kleine kinderen om te gaan.

Ze kunnen tevens een gereserveerde houding tegen vreemde mensen aannemen. Ze zijn erg gesteld op gezelschap en zitten niet graag alleen.

Ze kunnen over het algemeen goed met mensen overweg door hun mensgerichte karakter. Ook voelen ze negatieve stemming aan of als ze niet worden geaccepteerd waardoor ze wat somber zijn. In blijdschap zijn ze druk en kwispelen ze uit enthousiasme.

Het ras kan door het grote enthousiasme en speelsheid een klein kind tegen de grond werken. Laat je hond nooit alleen met een (klein) kind. Dit geldt voor alle honden.

dalmatiër pup karakter beweging

Verzorging

Dit ras is een schoon ras die ervan houdt om zichzelf te verzorgen. Ze wassen hun vacht met hun tong.

De vacht is kort en dus makkelijk te onderhouden en te borstelen wat je regelmatig kunt doen om de kleine losse haartjes te verwijderen.

De hond verhaard ook regelmatig maar je zult dit minder zien doordat de haren zo kort zijn. Rubberhandschoen borstels zijn het beste. Beter is om de hond zeker niet in bad te doen of met hondenshampoo te wassen. De natuurlijke PH waarde en vettigheid van hun huid wordt hiermee verstoord. Alleen als de hond vies is en echt veel modder in de vacht heeft kan deze beter worden gewassen.

Bij de dierenarts kan de pups zijn benodigde inentingen krijgen. Bij buitenlandse reizen moet gekeken worden of er wel of geen extra inentingen nodig zijn.

Het ras kan nierstenen krijgen en moeten dus voldoende vocht hebben. Vooral in de droge warme zomers.

Beweging 

Dit ras heeft een hoge behoefte aan energie. De hond moet dus voldoende beweging krijgen en zich uit kunnen leven in een grote woning met ruime tuin.

Sport en spel is waar het ras behoefte aan heeft, tijdens de puppytraining wordt hier al mee begonnen. Ook hondensporten als behendigheid, sprinten en hondenatletiek wordt aangeraden.

Spelen met een frisbee of bal is ook zeer goed om aan de energiebehoefte van de hond te voldoen.

Opvoeding

Het is belangrijk dat ieder gezinslid consequent is in de opvoeding naar dit ras toe. Met de pup is het aanbevolen om een puppy cursus te volgen.

Bij goed gedrag beloon je de hond met een hondenkoekje bijvoorbeeld of een bot om aan te kluiven. Door dit vol te houden zal dit ras een geweldige gezinshond worden.

Kleine kinderen kunnen de pup verkeerde signalen afgeven waardoor het dier hen niet begrijpt. Houd dit dus altijd goed in de gaten en laat hen nooit alleen. 

Socialiseer de pup zoveel mogelijk met mensen en andere huisdieren. Neem de pup ook mee in de auto, naar de winkel en de straat op om hem aan de omgeving te laten wennen.

Door te spelen leert de pup goed met jou om te gaan en kan het zijn energie kwijt. Het dier zal zich zo nog beter aan zijn baas gaan hechten.

Het ras leert makkelijk commando’s aan. Geef de commando’s op een consequente manier.

Negeer de hond bij slecht gedrag. Leer eventueel opspringen af met commando’s. De grote hond kan personen en zeker kleine kinderen soms pijn doen door op te springen. Zorg ervoor dat jij de baas blijft en de hond niet kan denken dat hij boven jou staat.

Door een goede consequente opvoeding weet de hond wat zijn plaats is binnen het gezin.

Gezondheid

De Dalmatiër heeft een verhoogd risico op de volgende erfelijke ziektes:

 • Heupdysplasie
 • Atopie (allergie)
 • Doofheid
 • Nierstenen
 • Epilepsie

De hond heeft dus, net als vele andere grote rassen, een verhoogd risico op heupdysplasie. Wees dus voorzichtig, vooral met pups. Laat ze niet trappenlopen en speel geen wilde spelletjes met ze, waarbij ze abrupte bewegingen moeten maken. 

dalmatiër hond kenmerken karakter

FAQ

Hoe groot wordt een Dalmatiër?

Een reu bereikt een schofthoogte van 56-61 cm en een teefje een hoofte van 54-59 cm. 

Hoe oud wordt een Dalmatiër?

Een Dalmatiër wordt ongeveer 10-13 jaar oud.

Is een Dalmatiër geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, mits de hond consequent wordt opgevoed. Zo weet hij zijn plaats binnen het gezin. De Dalmatiër is lief en mensgericht. Een tikje wild en energiek, dus pas op met kleine kindjes. 

Kan een Dalmatiër in een appartement?

Nee, liever niet. De hond heeft veel beweging en uitdaging nodig. Krijgt hij dit niet, dan kan dit zorgen voor probleemgedrag. Zoals veel blaffen en dingen kapotmaken. Heb je een groot appartement, voldoende tijd en kun je grote wandelingen met hem maken? Dan kan het werken.

Waar koop je een Dalmatiër pup?

Wij kunnen je helaas niet in contact brengen met een fokker. Wel hebben we een stappenplan voor je gemaakt, zodat je zelf een betrouwbare fokker vindt. Deze lees je hier. 

Kan een Dalmatiër goed alleen zijn?

Nee, over het algemeen niet. Het is een hele sociale, mensgerichte hond. Hij kan prima leren om een aantal uur alleen thuis te zijn, maar laat hem niet hele dagen alleen. Dan kan hij zich ook gaan vervelen en probleemgedrag gaan vertonen.

Is een Dalmatiër geschikt als eerste hond?

Nee, experts raden aan geen Dalmatiër te nemen als eerste hond. Het ras heeft veel beweging nodig en een consequente opvoeding. Als je kiest voor dit ras, ga dan absoluut op cursus samen. Maar kies bij voorkeur een makkelijker ras.

Nu weet je alles wat je moet weten over de Dalmatiër. Een lieve, energieke hond met een zeer opvallend uiterlijk. Een zeer mensgerichte hond die wel wat toezicht nodig heeft bij (kleine) kinderen, omdat ze wat enthousiast en druk kunnen zijn.  

Recent Posts