Cocker Spaniël


cocker spaniel karakter

De Engelse Cocker spaniël is een hondenras met, zoals je waarschijnlijk al aan zijn naam hoort, een Engelse geschiedenis. Zijn oorsprong ligt naar verluid echter niet in Engeland.

Volgens experts is de hond meer dan twee millennia geleden vanuit Spanje naar Engeland meegekomen. ‘Cocker spaniël’ betekent dan ook ‘Spaanse hond’. 

In dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Verzorging
 • Beweging 
 • Opvoeding
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

Zoals eerder vermeld, gaat men er vanuit dat de Engelse Cocker spaniël ooit meegekomen is van Spanje naar Engeland.

De hond werd destijds meegebracht door soldaten van generaal Julius Caesar. Zijn populariteit was vroeger zeer groot, iets wat hedendaags niet erg anders is.

De honden werden vroeger vooral gehouden als werkhond. Ze werden ingezet voor de jacht op houtsnip. Tegenwoordig worden de honden ook veel gehouden als gezelschapsdier.

Uiterlijke kenmerken

De hond heeft een kenmerkende uiterlijk. Iets dat onmiddellijk opvalt aan de hond, zijn zijn lange zachte haren. Althans, de haren zijn in de meeste gevallen zacht. Mits je deze goed verzorgd. Hierover later meer.

De kleuren van de vacht lopen erg uit een. Van zwart tot bruin of oranjeachtig, de vacht komt voor in verschillende soorten kleuren.

Let er goed op dat de vacht van de hond niet krullend is. Daarnaast heeft de hond lange, hangende oren. 

De hond wandelt vrolijk rond op zijn gespierde, tevens korte beentjes. Zijn staart is meestal voortdurend in beweging en mag niet ingekort zijn.

Een teefje wordt zo’n 36–41 cm, met een gewicht van 12–15 kg.

Een reutje wordt zo’n 38–43 cm, met een gewicht van 13–16 kg.

Cocker spaniel pup

Karakter

Het hondenras wordt gekarakteriseerd door een aantal eigenschappen. Om te beginnen is de hond redelijk aanhankelijk en vriendelijk tegen mensen die hij kent.

Tegen mensen die hij wat minder goed kent, zal de hond iets afstandelijker zijn, maar niet onvriendelijk.

Daarnaast is de hond vrolijk en redelijk actief. Hierdoor heeft hij relatief veel beweging nodig.

Iemand die van plan is een Cocker spaniël te nemen, moet dus niet vies zijn van een beetje beweging. Het is mogelijk om de hond trucs aan te leren en hem mee te laten doen aan een show.

Doordat de hond zo vriendelijk is, is het geen echte waakhond. Wel kan hij af en toe blaffen als hij zich onveilig of niet op zijn gemak voelt.

Verzorging

Een hond van het ras moet natuurlijk goed verzorgd worden. Bij de verzorging van de hond zijn er aantal dingen waar op gelet moet worden.

Ten eerste is het verstandig om er rekening mee te houden dat de mooie vacht van de hond veel verzorging nodig heeft.

Kam deze minimaal een keer per dag door om er voor te zorgen dat in de vacht geen klitten ontstaan. Wanneer er zich haren onder zijn pootjes vormen, is het raadzaam deze weg te knippen, aangezien lopen voor de hond anders erg onaangenaam zal zijn.

De hond zal ongeveer vijf keer per jaar naar een trimsalon moeten, voor een grote onderhoudsbeurt.

Naast zijn haren, is het ook belangrijk om zijn tanden en zijn nagels bij te houden. Zorg dat zijn nagels niet te lang en worden en dat zijn tanden goed gepoetst worden.

Iets anders dat zeer belangrijk is, is de verzorging van de oren van de hond. Maak deze eens er dag zachtjes schoon met een wattenstaafje. Dit is belangrijk, omdat het hondenras extra gevoelig is voor het krijgen van oorontsteking.

Naast de basisverzorging is het verstandig om net als met iedere andere hond een keer paar jaar bij de dierenarts langs te gaan voor een algemene gezondheidscontrole.

Een jonge hond zal vaker naar de dierenarts moeten. Deze moet ook gevaccineerd worden. Ga met een pup naar de dierenarts toe wanneer de hond negen weken is en kom vervolgens terug wanneer de hond een leeftijd van drie maanden heeft bereikt.

Beweging

Zoals eerder vermeld, is de Engelse Cocker spaniël een redelijk actieve hond. Het is dan ook verstandig ongeveer drie keer per dag uit te laten.

Geef de hond minstens een uur per dag beweging. Zorg dat de hond los van de wandeling ook voldoende beweging krijgt en zich niet opgesloten voelt.

Een hond die te weinig beweging krijgt en zich verveelt kan probleemgedrag gaan vertonen. Denk o.a. aan slopen en blaffen.

engelse cocker spaniel beweging karakter

Opvoeding

Tijdens de opvoeding van de hond is het belangrijk rekening te houden met een aantal zaken. Zorg ten eerste dat de hond langzaam went aan verschillende mensen.

Daarnaast is verstandig om de hond een aantal dingen af te leren. Voorbeelden hiervan zijn overmatig blaffen en het kapotmaken van spullen.

Wanneer de opvoeding van de hond moeizaam verloopt, is het mogelijk om naar een speciale cursus te gaan.

Gezondheid

De Cocker Spaniël wordt gemiddeld 12-15 jaar oud. Dit zijn de officiëel geregistreerde ziektes voor dit ras (bron):

 • Zenuwziekte
 • Atopie
 • Ontsteking hoornvlies
 • Heupdysplasie
 • Staar
 • Groene staar
 • Immuungemedieerde hemolytische anemie
 • Ontsteking uitwendige gehoorgang
 • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
 • Chronische hepatitis
 • Melkkliertumor 

Het is dus belangrijk om de oogjes en oortjes goed in de gaten te houden en te verzorgen. 

Daarnaast is het van belang om je pup niet teveel beweging te geven. Doe geen wilde spelletjes met ‘m en laat je pup geen trappen lopen. Dit om kans op heupdysplasie te verminderen. 

FAQ

Hoe groot wordt een Cocker Spaniël?

Een teefje wordt zo’n 36–41 cm, met een gewicht van 12–15 kg.

Een reutje wordt zo’n 38–43 cm, met een gewicht van 13–16 kg.

Hoe oud wordt een Cocker Spaniël?

Dit ras wordt gemiddeld 12-15 jaar oud. 

Heeft een Cocker Spaniël veel beweging nodig?

Ja, een Cocker Spaniël heeft aardig wat beweging nodig. Wandel bij voorkeur 3 keer per dag met je hond en geef ‘m minimaal een uur beweging per dag. 

Een hond die te weinig beweging krijgt gaat zich vervelen en kan probleemgedrag gaan vertonen. Denk aan blaffen en slopen. 

Is een Cocker Spaniël geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, de Cocker Spaniël is een lieve, sociale hond die zich erg hecht aan zijn gezin. Hierdoor is het een zeer geschikte hond voor een gezin met kinderen. 

Waar koop ik een pup?

Wij kunnen je helaas niet in contact brengen met een fokker. Wel hebben we een stappenplan geschreven om je te helpen met de zoektocht naar een geschikt nestje. Deze lees je hier. 

Nawoord

Wanneer je na het lezen van dit artikel enthousiast bent geworden over het hondenras en overweegt zelf een hond van het ras in huis te nemen, is het raadzaam eerst goed na te denken. Het adopteren van een hond is namelijk niet zomaar iets. Een hond dient goed verzorgd te worden en vergt immers veel tijd.

Recent Posts