Chinese Naakthond


chinese naakthond karakter opvoeding

De Chinese naakthond is een hondenras die voornamelijk bekent staat om de kuif op zijn kop. De hond wordt ook wel Chinese gekuifde naakthond of, op zijn Engels, Chinese Crested Dog, genoemd.

Lees verder als je geïnteresseerd bent in de hond en onder andere benieuwd naar zijn geschiedenis en uiterlijke kenmerken.

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Verzorging
  • Beweging
  • Opvoeding
  • Gezondheid
  • FAQ

Geschiedenis

Hoewel je zou denken dat de Chinese naakthond uit China komt, is dit echter niet zeker. Verschillende aanwijzingen duiden er op dat de hond oorspronkelijk uit Afrika stamt.

De honden werden jaren geleden vaak gehouden door Azteken, een eeuwenoud volk dat de dieren gebruikten als beddenwarmers en soms zelf opaten.

Uiterlijke kenmerken

De hond komt voor in twee verschillende varianten, een naakte en een met haar. De behaarde variant wordt ook wel Powderpuff genoemd en heeft haar op zijn kop, staart en poten. Dit haar komt in allerlei kleuren voor.

De hond heeft een schofthoogte van tweeëntwintig tot drieëndertig centimeter. De hond heeft in de meeste gevallen een gewicht van 2-5,5 kg.

Karakter

De hond heeft een aantal karakteristieke kenmerken. Zo is de hond er speels en vaak ook actief. De hond is daarentegen bijna nooit agressief. Wel zijn ze erg alert. 

Hij kan in het bijzijn van vreemden soms wat verlegen zijn, maar dit verschilt natuurlijk per hond.

Het is een lieve, speelse hond die het fijn vindt om te knuffelen. Hierdoor is de hond erg geschikt voor een gezin met kinderen. Het is wel een klein, kwetsbaar hondje, dus houd de situatie altijd goed in de gaten. 

De hond kan redelijk goed tegen koud weer en is dus een goed wandelmaatje!

chinese naakthond ras

Verzorging

Wanneer je een hond bezit, is goede verzorging natuurlijk een vereiste. De hond heeft verzorging nodig voor zijn haar, tanden en huid.

Het hondje heeft vaak een gevoelige huid met mee-eters en acne, vooral in zijn eerste levensjaar. Om ontstekingen te voorkomen, is het een must om het goed bij te houden.

Ook voor de zon moet je goed uitkijken met het beestje, aangezien de huid van de hond snel kan verbranden. Laat hem dus wennen aan de zonnestralen en bouw de uren in de zon langzaam op.

Naast de huid, is het ook van belang het, eventueel aanwezige, haar van het beestje te verzorgen. Het haar van de Powderpuff moet goed bijgehouden worden om het vormen van klitten te voorkomen. Doe dit door het elke dag goed door te borstelen.

Eens in de paar weken kun je de hond in bad wassen, gebruik dan ook shampoo voor nog betere verzorging van zijn haar. De naakthond zonder haar heeft natuurlijk, in tegen stelling tot de Powderpuff, bijna geen haarverzorging nodig.

Net als het haar en de huid, is verzorging van het gebit belangrijk. Zorg er voor dat je de tandjes van de hond regelmatig poets en pas op met speeltjes! Deze kunnen het gebit van de hond beschadigen. De nagels van de hond kun je af en toe trimmen.

Beweging

De hond is redelijk intelligent en hoogstwaarschijnlijk meestal gehoorzaam. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

Vanwege zijn intelligentie is de hond geschikt om trucjes aan te leren. De hond heeft niet overdreven veel beweging nodig. Ongeveer drie keer per dag moet zeker voldoende zijn.

Laat de hond naast deze wandeling ook zelf spelen en daag hem mentaal uit met bijvoorbeeld denkspelletjes.

Opvoeding

Tot slot hieronder nog een aantal overige tips voor een goede opvoeding:

Ga minimaal een keer per jaar met je dier naar de dierenarts. Als je vermoedt dat er iets niet pluis is met de gezondheid van je hond, is het raadzaam om vaker een bezoekje aan de dierenarts te plegen.

Als je hond van kleins af aan in huis neemt, is het een goed idee om hem zindelijk te maken en hem te leren dat hij alleen buien zijn behoeftes mag doen.

Een jonge hond moet vaak nog wennen aan het alleen thuis zijn. Bouw dit dus rustig op en laat hem niet gelijk voor een lange tijd alleen thuis. Hij kan dan namelijk spullen in huis gaan vernielen en vervelend gedrag gaan vertonen.

Zorg er voor dat je de ogen van de hond regelmatig laat controleren. Een Chinese naakthond loop namelijk het risico een oogaandoening op te lopen, die er zelfs voor kan zorgen dat hij zijn zicht volledig verliest.

chinese naakthond opvoeding

Gezondheid

De Chinese naakthond heeft een levensverwachting van 12-15 jaar. 

De geregistreerde erfelijke ziektes bij dit ras zijn:

  • Hypotrichose (geringe of ontbrekende haargroei)
  • Erfelijke gebitsproblemen

Het is dus een relatief sterk ras. Let wel op dat de hond door het ontbreken van de vacht wat kwetsbaar is. Zorg dus voor een goede verzorging en bescherming. 

FAQ

Hoe groot wordt een Chinese naakthond?

Teefje: 23–30 cm, Reutje: 28–33 cm

Hoe oud wordt een Chinese naakthond?

De levensverwachting van een gezonde Chinese naakthond is 12-15 jaar. 

Is een Chinese naakthond hypoallergeen?

Ja, de Chinese naakthond is hypoallergeen. Dat wil zeggen, voor mensen met een allergie voor honden haar. Er zijn ook mensen die allergisch zijn voor huidschilfers of speeksel. 

Is een Chinese naakthond geschikt voor een gezin met kinderen? 

Ja, de Chinese naakthond is goed met kinderen. Ze zijn lief, speels en aanhankelijk. Ze zijn wel klein en kwetsbaar, houd de sitatuatie dus altijd goed in de gaten en laat je kinderen nooit alleen met de hond. (dit wordt altijd aangeraden). 

Hoe vind je een nestje Chinese naakthond pups?

Neem contact op met de rasvereniging. Zij zijn op de hoogte van nestjes met stamboom. 

Je kunt ook ons artikel: stappenplan voor het vinden van een goede hondenfokker lezen. Hierin geven we tips voor het vinden van een goed en betrouwbaar nestje. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Chinese naakthond. Een lief, attent en alert maatje. Geschikt voor een gezin met kinderen. Het hondje heeft wel wat verzorging en bescherming nodig, doordat het geen vacht heeft.

Recent Posts