Boerenfox


De boerenfox is een schattige hond die je al snel aan een grote Jack-Russel of een Fox Terriër doet denken. Hoewel het ras veel gelijkenissen heeft met deze rassen, is het niet officieel erkend als een apart ras.

Het ‘ras’ heeft echter wel heel specifieke kenmerken en een eigen afgelijnde geschiedenis.

boerenfox hond ras karakter
Foto via Wikimedia

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Verzorging
  • Karakter
  • Beweging
  • Opvoeding
  • Gezondheid
  • FAQ

Geschiedenis

Deze hond werd oorspronkelijk gehouden als boerderijhond. Hij werd daar succesvol ingezet om zowel op klein ongedierte te jagen als het erf te bewaken.

Sommige werden zelfs ingezet als herdershond om het vee te helpen drijven.

Door zijn bewezen veelzijdigheid kon men deze hond door de jaren heen ook steeds meer terugvinden in allerlei takken van de hondensport: doggy dance, agility of flyball.

De hedendaagse boerenfox woont echter meestal niet meer op een boerderij. Vandaag zal hij eerder de rol van gezellige huishond vervullen.

Uiterlijke kenmerken

Dit is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen 40cm en 48cm. Reuen zijn vaker aan de grotere kant, terwijl teven eerder kleiner blijven. De hond wordt zo’n 15 kg. 

Het lichaam is compact en gedrongen gebouwd. De vacht is doorgaans wit met meerdere zwarte of bruine vlekken. Het gebeurt ook dat er geen wit in de vacht bezit en hij volledig bruin of zwart is.

Bijna al deze honden zijn in principe kortharig, maar er zijn ook al langharige exemplaren gesignaleerd.

De oren kunnen zowel recht staan als een beetje overhangen. Het hoofd is eerder klein en smal gevormd. De staart is kort en wordt hoog gedragen.

Alle boerenfoxen hebben ovale en hele donkere ogen. De poten hebben een rank uiterlijk, maar zijn in realiteit zeer pezig en gespierd. Het gebit is scharend, met grote stevige tanden.

Verzorging

Deze hond heeft een vacht die weinig onderhoud vraagt. Dagelijks even borstelen om de losse haren te verwijderen zou voldoende moeten zijn.

Enkel tijdens de ruiperiodes, twee maal per jaar, is het aangewezen om een aantal keren per dag grondig te borstelen.

De nagels hebben doorgaans minder verzorging nodig dan bij andere rassen omdat ze veelal slijten door het vele rennen. Moesten ze toch langer worden, dien je de puntjes af en toe bij te knippen.

Veel dierenartsen raden aan om ook de tanden van je hond te poetsen. Dit vermindert de vorming van tandsteen. 

Karakter

Deze hond is een fel beestje met een pittig karakter. Ze zijn uiterst intelligent. Dankzij hun gespierde en gedrongen bouw zijn ze ook bijzonder snel en behendig.

Bovendien staan ze bekend om hun pittige karakter, speelsheid, doorzettingsvermogen en waaksheid. Deze combinatie van karaktertrekken maakt van hen energieke en dominante honden die veel nood hebben aan gezonde fysieke en mentale uitdaging.

Dit ras is tot slot heel kindvriendelijk ingesteld, wat hem een fijne gezinshond kan maken. De hond vind het heerlijk om met kinderen in de tuin te ravotten. Laat honden echter nooit alleen met (kleine) kinderen, dit geldt voor alle rassen.

Beweging

Deze rashond is één brok energie. Deze energie dagelijks kwijt kunnen geraken, is voor hem een basisbehoefte. Een grote omheinde tuin hebben, waar hij dagelijks in kan rennen zal hem veel goed doen.

Ook lange wandelingen van meerdere uren of activiteiten als agility en flyball zijn hem op het lijf geschreven.

Opvoeding

Dit is geen hondje dat geschikt is voor het beginnende hondenbaasjes. Zoals eerder vernoemd is deze hond een zeer intelligent, speels, dominant en energiek.

Al deze eigenschappen samen zorgen ervoor dat als hij niet voldoende uitdaging krijgt, je met hem dik in de problemen kan geraken.

Op fysiek vlak heeft dit ras heel veel beweging nodig. Als dit soort hond niet genoeg beweging krijgt, kan hij zeer zenuwachtig worden. Dit kan zich vervolgens uiten in overmatig blaffen, hap- en gromgedrag, vernielzucht of zelfs ernstige agressie. Het is daarom echt nodig dat dit ras zijn overtollige energie regelmatig kwijt kan, zodat hij de kans krijgt om bij jou thuis een rustige en gehoorzame hond te zijn.

De intelligentie van deze hond zorgt er dan weer voor dat hij heel eigenzinnig kan zijn. Gezien deze hond verder wel zachtaardig en sociaal is, kan je zijn aanleg voor dominantie het beste opvangen met een liefdevolle, maar zeer consequente opvoeding.

Een boerenfox die duidelijke grenzen meekrijgt en in jou zijn autoritatieve leider ziet, zal in ruil het beste maatje zijn dat je je kan wensen.

Gezondheid

De levensverwachting van de boerenfox is ongeveer 11-14 jaar oud.

Deze hond is gelukkig een ras met een sterke gezondheid. Als hij al iets mankeert, dan zijn de meest voorkomende medische aandoeningen een patella luxatie of milde oogafwijkingen.

Bij een patella luxatie is wel steeds een operatie aan de knieschijven nodig. De kosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen tot enkele duizenden euro’s. Houd hier rekening mee als je dit ras wilt aanschaffen.

Doorgaans worden bij deze honden verder geen levensbedreigende erfelijke aandoeningen vastgesteld. 

FAQ

Hoe oud wordt een Boerenfox?

De levensverwachting van een gezonde Boerenfox is ongeveer 11-14 jaar. 

Hoe groot wordt een Boerenfox?

De hond heeft gemiddeld een schofthoogte van 40-48 cm. De hond weegt dan ongeveer 15 kg. 

Heeft een Boerenfox veel beweging nodig?

Ja, deze hond is één brok energie. Hij heeft dagelijks stevige wandelingen nodig en/of andere activiteiten zoals agility. Krijgt de hond dit niet, dan kan hij zich gaan vervelen en probleemgedrag gaan vertonen. 

Waar koop ik een Boerenfox pup?

Wij kunnen je helaas niet in contact brengen met een fokker. Wel hebben we een stappenplan voor je geschreven, zodat je zelf een betrouwbare fokker kunt vinden. Deze lees je hier. 

Is een Boerenfox geschikt als eerste hond?

Nee, deze hond is minder geschikt als eerste hond. Hij heeft veel beweging nodig en een consequente opvoeding. Is dit jouw eerste hond? Ga dan echt op cursus met je hond. 

Is een Boerenfox geschikt voor een gezin met kinderen? 

Ja, dit ras is over het algemeen geschikt voor een gezin met kinderen. Ze zijn lief en zitten vol energie, spelen dus graag met je kinderen. Laat je kinderen echter nooit alleen met een hond.

Recent Posts