Welke hondenrassen kunnen buiten leven?


welke-hondenrassen-kunnen-buiten-leven

Een hond maak je blij met een lange wandeling in de natuur of gewoon lekker buiten zijn. Maar is het een goed idee om je hond dag en nacht buiten te laten? En is elk ras geschikt om buiten te leven of zit er onderscheid in de verschillende rassen?

Als je het mensen op de man af vraagt of het oké is om je hond dag en nacht buiten te laten leven, dan heb je kans een felle discussie te ontlokken die zo hoog op kan lopen dat er beschuldigingen geuit kunnen worden dat het dierenmishandeling of verwaarlozing van de hond is.

Maar is dat echt zo? Als je je verdiept in het houden van honden, kom je er al snel achter dat deze vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden is. Want het is niet zo zwart-wit als dat het lijkt. Mocht je van plan zijn je hond buiten te houden, dan zijn er zeker een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Welke hondenrassen zijn geschikt om buiten gehouden te worden?

In principe zijn er een aantal rassen die prima buiten kunnen leven:

  • Grote Pyrenese Berghond
  • Komodor
  • Kuvasz
  • Mastiff
  • Berner Sennen
  • Newfoundlander
  • Sint-Bernard
  • Siberische Husky
  • Alaskan Husky

Het is wel belangrijk om je goed in te lezen en om met een aantal dingen rekening te houden. Hierover lees je in dit artikel meer. 

Vroeger was het heel normaal dat werkhonden altijd buiten waren. Om het vee te bewaken en de omgeving in de gaten te houden.

Voorbeelden van dit soort rassen zijn de Grote Pyrenese Berghond, de Komodor en de Kuvasz. Omdat die dieren altijd buiten leven, was het zelfs niet verstandig om ze af en toe naar binnen te halen en bij de warme kachel te zetten. Hun lichaam is dat niet gewend en dit kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen.

Voor honden die altijd buiten verblijven, dag en nacht – zomer en winter, is het wel belangrijk om een droge plek te hebben waar ze kunnen liggen en schuilen bij regen, wind en kou. Een schuur of stal waar de hond zelf in en uit kan zijn uitermate geschikt.

Voor honden die niet hoeven te werken, maar wel door hun eigenaar buiten worden gehouden, geldt natuurlijk hetzelfde. Denk hierbij aan hondenrassen zoals Mastiffs, Berner Sennen honden, Newfoundlanders en Sint-Bernard honden. Allemaal rassen die prima buiten gehouden kunnen worden.

Zorg wel altijd voor een beschutte plek en hoge kwaliteit voer om je hond in goede gezondheid en conditie te houden. Als je hond altijd buiten is, zal deze extra calorieën nodig hebben om zichzelf warm te houden als het buiten koud(er) wordt.

Het is echter niet nodig om je hond 24 uur per dag van voer te voorzien. Hou gewoon het normale maaltijdschema aan. En zorg natuurlijk voor schoon en vers drinkwater.

Honden die nog extreme weersomstandigheden gewend zijn, zullen geen beschutting zoeken. De Siberische Husky’s en Alaskan Husky’s zijn voorbeelden van honden met een dikke bontvacht en kunnen prima tegen sneeuw en vrieskou.

Het ras wel,maar de hond niet meer.

Het is echter niet zo dat de rassen die van nature “gemaakt” zijn om buiten te leven ook daadwerkelijk nog buiten gehouden kunnen worden. Als een hond eenmaal gewend is om binnen in huis te leven, lekker warm bij de centrale verwarming in de wintermaanden, en dan ineens buiten moet blijven kan die hond dat niet meer. De hond is dan al zo aangepast aan de huiselijke omstandigheden, dat het buiten echt overleven gaat worden met alle eventuele gezondheidsgevolgen van dien. Dát is pas dierenmishandeling….

En dan zijn er natuurlijk nog de hondenrassen die echt niet geschikt zijn om buiten te moeten leven. Honden met korte vacht en kleinere honden zoals de Chihuahuas, de Maltees en de Yorkshire Terrier zijn echt honden voor in huis.

Er zijn dus hondenrassen die liever buiten leven dan binnen

Een hond is echter een sociaal dier en het is niet correct om ze buiten te laten leven zonder naar ze om te kijken. Ze hebben mensen om zich heen nodig, soortgenoten om mee te spelen en te socialiseren en speelgoed om mee te spelen en rond te sjouwen. Als je van plan was om een hond aan te schaffen en deze altijd buitenshuis te houden zodat je er dan geen aandacht aan hoeft te besteden, dan moet je zeker geen hond nemen!

Recent Posts