Weimaraner (Weimarse Staande Hond)


Weimarse staande hond weimaraner

Op zoek naar meer informatie over de leuke Weimarse staande hond? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit energieke en intelligente maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

Geschiedenis

De Weimaraner werd begin van de 19e eeuw voor het eerst gefokt. De naam vindt zijn oorsprong waarschijnlijk in het Duitse Saxe-Weimar-Eisenach, al claimen de Fransen dat de Duitsers het ras bij hen vandaan hebben gehaald. De Weimaraner was een veel geziene gast op het kasteel van de Groot Hertog van Saxe-Weimar-Eisenach.

De Weimarse staande hond wordt gezien als één van de oudste jachthonden rassen van Duitsland. De hond werd ingezet voor de jacht en vind het dan ook geweldig om wild na te jagen. Na de Eerste Wereld oorlog en de val van het Duitse Rijk leek het even ras te zijn verdwenen, om daarna langzaam zijn comeback te maken.

Vandaag de dag wordt de hond ook veel ingezet als politie hond en drugs hond. Vooral in Amerika, Japan en Londen. Het is een intelligente hond die het geweldig vindt om te speuren.

Uiterlijke kenmerken

De Weimaraner heeft een prachtige, glanzende grijze vacht die varieert van muisgrijs tot zilvergrijs. Er kunnen witte tekeningen voorkomen op de borst en de poten. Hij heeft opvallende, oranjebruine ogen die doen denken aan barnsteen.

Het is een middelgrote tot grote hond met een iets langer hoofd en grote hangoren. Hij is slank, maar sterk en gespierd gebouwd en hij heeft een lange, dunne staart. De beharing kan zowel lang als kortharig zijn.

Gewicht

Reutje – 30 tot 40 kg
Teefje – 25 tot 35 kg

Schofthoogte

Reutje – 59 tot 70 cm
Teefje – 57 tot 65 cm

Karakter

In het kort: Vriendelijk, intelligent, stabiel, energiek, gereserveerd, alert en trouw. 

De Weimarse staande hond is een intelligente, rustige en vriendelijke hond. Hij is niet bang, trouw en alert, wat hem een goede waakhond maakt.

De hond houdt van aandacht en kan niet goed alleen thuis zijn. Het liefst heeft hij/zij het hele gezin om zich heen. Laat je hem te lang alleen, dan kan hij dingen stuk gaan bijten of aan één stuk door gaan blaffen.

Het is wel een hele gevoelige, lieve hond die erg stabiel is. De Weimaraner is daarnaast erg sportief en energiek. Deze eigenschappen maakt de hond geschikt voor een gezin met kinderen. Houd er wel rekening mee dat de combinatie van een jonge Weimaraner met een jong kindje waarschijnlijk resulteert in veel botsinkjes en ongelukjes.

Hoewel de Weimaraner van nature vriendelijk, knuffelig en zelfs wat claimerig zijn, zijn ze naar vreemden toe wat gereserveerd. Ze verdedigen hun territorium en zijn geneigd naar vreemden te blaffen of grommen.

Beweging

Hoewel de Weimaraner rustig van aard is, heeft hij veel energie. Hij is van origine gefokt voor de jacht en dat zul je zeker terug zien in zijn gedrag.

Hij volgt graag spoortjes, is actief en jaagt graag vogels en andere diertjes na. Hij heeft veel uithoudingsvermogen, maar niet teveel temperament.

De hond vindt het leuk om spelletjes te doen waarbij hij veel moet bewegen of waarbij hij zijn intelligentie moet gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan behendigheid, jacht en zoek spelletjes.

Zorg ervoor dat je Weimarse staande hond voldoende beweging krijgt. Te weinig beweging kan resulteren in blaffen, dingen kapot bijten en ander probleem gedrag.

Een Weimaraner heeft een aangeboren kans op heupdysplasie. Wees dus voorzichtig met pups. Laat ze geen traplopen of wilde spelletjes doen waarbij ze abrupte bewegingen moeten maken.

Opvoeding

De Weimaraner is gehoorzaam, intelligent en makkelijk te trainen. Hij heeft echter wel een consequent baasje nodig, want hij kan ietwat eigenwijs zijn.

Daarnaast is de hond vrij gevoelig, dus train hem met zachte hand. Beloon de hond liever voor goed gedrag, dan dat je heel boos wordt om negatief gedrag.

De hond is aanhankelijk en soms zelfs een beetje claimerig. Dit gedrag kan schattig zijn als ze een pup zijn, maar vervelend wanneer ze volwassen zijn. Springen ze bijvoorbeeld altijd tegen je op als je thuis komt? Leer ze dit dan snel af.  

Omdat de hond wat gereserveerd is naar vreemden, is het geen slecht idee om een socialisatie cursus met hem te doen.

Verzorging

De vacht van een Weimaraner is ontzettend makkelijk. Het is kort en glad. En zelfs de langharige variant is makkelijk te verzorgen.

De honden hebben wel aangeboren problemen met de oogjes. Controleer de ogen dus regelmatig en houdt ze schoon.

Weimaraner hond

Gezondheid

De levensverwachting van een Weimaraner is gemiddeld 12 jaar, maar ze kunnen tussen de 10-15 jaar oud worden.

Volgens Dierenrecht heeft de Weimaraner aangeboren een verhoogde kans op:

  • Atopie (omgevingsallergie)
  • Staar
  • Distichiasis (haren op de ooglidrand)
  • Wobbler syndroom
  • Aantastig ruggenmerg
  • Aantasting hoornvlies
  • Heupdysplasie
  • Maagdraaiing
  • Naar binnen krullende oogleden

Om de kans op heupdysplasie te verminderen wordt geadviseerd rustig aan te doen met pups. Laat ze geen trappen lopen of wilde spelletjes doen waarbij ze zich snel af moeten zetten, zig zaggen of hard en abrupt moeten afremmen.

FAQ

Kan een Weimaraner buiten op een boerderij?

Een Weimaraner is een goede waakhond. Hij is gereserveerd naar vreemden toe en zal snel aanslaan. Hij is echter wel aanhankelijk en kan niet goed alleen zijn. Ook kan hij niet goed tegen kou. Hij is dus niet de meest geschikte hond voor buiten op het erf. Wil je de hond toch op het erf houden? Zorg ervoor dat er een warm hok voor hem klaar staat en dat hij voldoende aandacht krijgt.

Kan een Weimaraner in een appartement?

Een Weimaraner is een grote hond die veel beweging nodig heeft. Krijgt hij dit niet, dan kan dit resulteren in veel blaffen en dingen stuk bijten. Daarnaast is hij erg waaks. Hij zal dus snel aanslaan als hij wat hoort of iemand ziet. Het is dus niet de meest geschikte hond voor in een appartement.

Is een Weimarse staande hond geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, een Weimarse staande hond is geschikt voor een gezin met kinderen. Hij is vriendelijk, aanhankelijk en stabiel.

Kan een Weimaraner alleen thuis zijn?

Een Weimaraner staat niet bekend als hond die goed alleen kan zijn. Hij is erg gehecht aan zijn gezin en heeft veel liefde en aandacht nodig.

Houden Weimaraner’s van knuffelen?

Ja zeker! Natuurlijk is elke hond verschillend in karakter, maar de meeste Weimaraners houden van knuffelen. Overigens zijn ze wel gereserveerd naar vreemden toe.

Hoeveel kost een Weimaraner pup?

Voor een pup met stamboom moet je denken aan een prijs tussen de 700-1000 euro. Een pup zonder stamboom is natuurlijk goedkoper, maar brengt ook risico’s met zich mee.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd dus rekening met hogere prijzen. 

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂

Hoe oud wordt een Weimarse staande hond?

Tussen de 10-15 jaar. Gemiddeld worden ze 12-13 jaar oud.

Hoe groot wordt een Weimaraner?

Een reutje heeft een schofthoogte van 59 tot 70 cm en wordt 30-49 kg. Een teefje heeft een schofthoogte van 57 tot 65 cm en een gewicht van 25-35 kg.

Welke spullen heb ik nodig voor een Weimarse staande hond?

Je hebt onder andere een halsband, riem, voerbak en kleed of kussen nodig. Wil je precies weten watje allemaal nodig hebt? Lees dan onze blog hierover.

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Weimarse staande hond. Kort samengevat een lieve, trouwe, aanhankelijke en rustige, maar energieke hond. Hij kan goed met kinderen, maar is gereserveerd naar vreemden. Een echte gezelschapshond die graag omringt wordt door het gezin en niet graag alleen is.

Recent Posts