Wat ziet een hond?


wat ziet een hond

Een hond ziet de wereld op een heel andere manier dan mensen. Om te beginnen zijn hun ogen anders op hun kop geplaatst, wat hun gezichtsveld beïnvloedt.

Ziet een hond kleur of zwart wit?

Honden zien in kleur, maar niet zo levendig als wij. Ze hebben twee soorten kleur-gevoelige cellen in hun ogen, wat betekent dat ze blauw, geel en grijs kunnen zien.

Ze kunnen echter geen rood, groen, of andere kleuren zien zoals wij dat kunnen. Dit komt omdat hun kleur-gevoelige cellen niet zo gevoelig zijn als de onze.

Het gekke is, dat uit recent onderzoek blijkt dat honden dan wel weer infrarood en ultraviolet licht kunnen zien. (bron) iets wat wij mensen dan weer niet kunnen zien.

En terwijl ons gezichtsvermogen achteruitgaat naarmate we ouder worden, ziet een hond het beste rond twee- of driejarige leeftijd.

Wat betekent dit alles nu voor onze harige vrienden? Wel, het betekent dat ze de wereld op een heel andere manier zien dan wij.

Hier zijn een paar dingen die je hond misschien ziet die jij niet ziet of ervaart.

Een wereld van geuren

Honden hebben een verbazingwekkend zintuig voor ruiken, wat betekent dat ze veel informatie kunnen opnemen waar wij ons gewoon niet van bewust zijn. Zo kunnen ze bijvoorbeeld angst en geluk bij andere dieren ruiken en ze kunnen zelfs individuele geuren opsporen.

Een wereld van beweging

Honden scannen hun omgeving voortdurend op beweging.  Daarom zijn ze zo goed in het opvangen van speelgoed en voer.

Een wereld van geluiden

Honden kunnen frequenties horen die ver buiten ons gehoorbereik liggen. Dit betekent dat ze dingen kunnen horen als ultrasone hondenfluitjes en het geluid van een eekhoorn die door de bladeren rent.

Een wereld van smaken

Honden hebben een scherpe smaakzin en ze kunnen subtiele verschillen in smaak proeven die wij ons niet eens kunnen voorstellen. 

Al deze zintuigen samen geven honden een heel andere kijk op de wereld dan wij hebben.

Hoe herkent een hond zijn baasje?

Honden herkennen hun baas op een aantal manieren. Ze kunnen hen herkennen aan hun zicht, aan hun geluid, en aan hun geur.

Als je thuiskomt, weet je hond waarschijnlijk dat jij het bent door de manier waarop je kijkt en klinkt.

Maar ze weten ook dat je het bent omdat ze je kunnen ruiken. Honden hebben een zeer scherpe reukzin, en ze kunnen verschillende menselijke geuren onderscheiden. Dus zelfs als je een tijdje weg bent geweest, zal je hond je nog steeds aan je geur kunnen herkennen.

Wat ziet een hond in de spiegel?

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zien honden zichzelf niet in de spiegel. Ze lijken misschien naar hun spiegelbeeld te kijken, maar eigenlijk zijn ze alleen maar bezig uit te zoeken wat die andere hond aan het doen is. Honden hebben niet hetzelfde concept van zelf als mensen, dus begrijpen ze niet dat de hond in de spiegel henzelf is.

Recent onderzoek geeft echter aan dat honden meer zelfbewust zijn dan we misschien denken. Zo herkennen ze hun eigen geur en hebben ze herinneringen. (bron) Ditzelfde onderzoek bevestigde nogmaals dat honden zichzelf niet kunnen herkennen in de spiegel.

Waarom blaffen honden soms naar hun spiegelbeeld? Het is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het kan zijn dat ze proberen te communiceren met de andere hond, of dat ze verward zijn door het spiegelbeeld. Wat de reden ook is, het is weer een voorbeeld van hoe anders honden de wereld zien dan wij!

Kan een hond TV kijken?

Ja, honden kunnen ook TV kijken. Ze zien de wereld echter op een heel andere manier dan wij, dus zijn ze misschien niet zo geïnteresseerd in wat er op het scherm te zien is als wij.

Honden zijn veel meer geïnteresseerd in beweging en geluid, dus hebben ze misschien meer belangstelling voor een programma met veel actie of een show met veel hond-gerelateerde geluiden (zoals blaffen of piepend speelgoed).

Elke hond is echter anders, dus je zult gewoon moeten experimenteren om te zien wat je hond leuk vindt om naar te kijken, of waar hij rustig van wordt. (bijvoorbeeld als je weggaat en de tv aan wilt laten). 

Recent Posts