Wat kan ik doen als mijn hond maar blijft blaffen?


waarom blaft hond wat te doen

Alle honden blaffen. Vele verschillende factoren spelen hierbij een rol, waaronder ras, training en opvoeding. Het ene ras is een grotere waakhond dan de ander. Een hond die weinig of geen training heeft gehad, of opgevoed is in een bedreigende omgeving zal mogelijk meer blaffen.

Waarom blaft mijn hond?

De meest voorkomende redenen waarom honden blaffen:

Enthousiasme – Honden, en vooral puppy’s, houden erg van spelen. Ze uitten dit enthousiasme met blaffen. Als je hond bijvoorbeeld een andere leuke hond tegenkomen tijdens het wandelen en daarmee willen spelen, zullen ze gaan blaffen.
De blaf van een enthousiaste hond is vaak hoog en volgt snel achter elkaar.

Nood – Wanneer je hond pijn heeft, nodig moet plassen of extreem verveeld is kunnen ze gaan blaffen. Dit gedrag zal waarschijnlijk doorgaan tot de oorzaak aangepakt of opgelost is.
Honden die pijn hebben of in nood zijn laten vaak hoog en kort gekef horen. Dit kan ook het geval zijn wanneer een hond met verlatingsangst alleen wordt gelaten.

Waaksheid – Honden blaffen uit waaksheid, om hun baasje te waarschuwen dat er mogelijk gevaar dreigt. 

Agressie – Hoewel veel honden zeer vriendelijk en vredelievend zijn, kunnen ze af en toe blaffen uit agressie. Bijvoorbeeld wanneer ze in het nauw gedreven worden of ze zich bedreigd voelen. In dit geval kunnen ze gaan blaffen of grommen. Je hond kan ook blaffen naar vreemden, als teken dat een onbekend persoon niet welkom is.
Een langzamere blaf, vaak in combinatie met gegrom, is vaak een teken dat je hond zich agressief of bedreigd voelt.

Aandacht – Veel honden blaffen om aandacht te krijgen. Vooral puppy’s hebben hier een handje van. Zorg ervoor dat je hond genoeg aandacht krijgt, maar beloon je hond niet door aandacht te geven wanneer je hond blaft.

Gebrek aan training – Een hond heeft erg veel baat bij training. Door een pup te trainen en te socialiseren zal de hond minder blaffen in openbare gelegenheden en naar andere honden op straat.

Hoe zorg je dat je hond stopt met blaffen?

Om je hond te laten stoppen met blaffen, moet je er eerst achter komen wat de oorzaak van het geblaf is, zie de lijst met meest voorkomende oorzaken hierboven.

Nood – Als het geval van nood is stopt het geblaf als je de oorzaak aanpakt. Bijvoorbeeld in het geval je hond moet plassen, of pijn heeft.

Waaksheid – Wanneer je hond naar een andere hond of bezoeker blaft, doet hij dit om je te waarschuwen voor gevaar. Bedank je hond op een rustige manier, als teken dat je het “gevaar” hebt gezien. Is dit niet genoeg en blijft je hond blaffen? Ga tussen je hond en hetgeen staan waar je hond naar blaft, met je rug naar je hond toe. Hierdoor laat je de hond nogmaals weten dat zijn waarschuwing opgepikt is en je het “gevaar” hebt gezien.

Blijf ten alle tijde kalm en rustig en geef je hond een commando om hem af te leiden. Doe dit niet schreeuwend, maar op een begrijpelijke en heldere manier. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een commando je hond op kalme manier naar een geisoleerde ruimte te brengen.

Doe dit elke keer als je hond blaft. Op deze manier laat je zien dat jij de leiding neemt. Het kan een behoorlijke tijd duren voordat je hond het blaffen afleert, dus wees geduldig en blijf kalm.

blaffende hond

Aandacht –  Als je hond blaft om aandacht te krijgen kun je hem beter negeren tot je hond stopt met blaffen, omdat je dit gedrag anders beloond met positieve of negatieve aandacht.

Tip: Sommige honden leren sneller door positief gedrag te belonen in plaats van negatief gedrag te straffen. Als bijvoorbeeld de postbode langsloopt en je hond heeft nog geen tijd gehad om te blaffen, leid je de hond af en zeg je daarna bijvoorbeeld “brave stil” en krijgt de hond een koekje. Op deze manier kun je positief gedrag belonen in plaats van alleen maar negatief gedrag te straffen.

Let op – Blaffen is voor honden een manier om te communiceren. Verwacht nooit dat je hond niet blaft, dit is simpelweg onmogelijk en onredelijk! Zorg ervoor dat je de verschillende blaffen van je hond leert kennen om deze op juiste manier te kunnen afleren of stoppen.

De meeste honden zijn echte groepsdieren. Door een sterke roedel leider te worden zal je hond minder blaffen, omdat ze zich beschermt voelen en minder het gevoel hebben jou overal voor te moeten beschermen.

Een Hond die blaft als je weggaat

Veel honden blaffen als de baas weggaat. Dit kan erg storend zijn voor de buren. Er zijn dingen die je kunt doen om het blaffen te verminderen. Sommige honden vinden het prettig als de radio of tv aan staat. Je kunt je golden retriever ook afleiden wanneer je weggaat door vulbaar kauw speeltje te vullen met brokjes en deze te geven wanneer je weggaat.

Honden kunnen ook gaan blaffen omdat ze veel voorbijgangers zien en hier zenuwachtig en waaks door worden. Het kan dan helpen om het zicht naar buiten op de plek waar je hond voorbijgangers kan zien af te schermen.

Recent Posts