Waarom legt mijn hond een poot op mijn arm?


waarom-legt-mijn-hond-zijn-poot-op-mijn-arm

Konden honden maar praten. Hoeveel baasjes hebben dat niet gedacht of gewenst? Het zou in elk geval heel veel problemen over hondengedrag oplossen.

Hoe leuk het ook mag klinken als je hond gezellig met je mee kletste, hoe irritant en ongemakkelijk dat ook eigenlijk zou worden. Overal zou hij zich ermee bemoeien en vertellen wat hij nou eigenlijk wilt. En wat jij daaraan zou moeten doen. Jij bent nu eenmaal zijn baas, dus moet je het voor de hond ook oplossen. Gelukkig begrijpen veel baasjes hun hond met de tijd en andersom ook.

Gebaren van de hond

Sommige honden kunnen duidelijk maken wat ze nou eigenlijk bedoelen. Voor baasjes die hun hond goed kennen is het niet zo moeilijk te achterhalen wat.

Je kunt een hond ook trainen om korte woordjes te begrijpen. Als hij het goed gedaan heeft, krijgt ie meestal een koekje of een uitbundig complimentje. Zo weet de hond voor de volgende keer wat ermee bedoeld wordt.

Maar wat bedoelt de hond eigenlijk met zijn gebaren? Een hond dat druk op en neer springt als hij zijn baasje ziet, is overduidelijk een gebaar dat ie blij is om jou te zien en dat zijn voedsel gauw komt.

Maar wat als ie zijn poot op je arm legt? Is dat dominantie, blij, verdrietig of wilt hij spelen? Het is duidelijk om aandacht te vragen en of je even naar hem wilt luisteren.

Waarom legt mijn hond een poot op mijn arm?

De drie voornaamste reden zijn:

  • Aandacht
  • Honger of een snoepje
  • Spelen

Het kan ook zijn dat hij weet dat als hij zijn pootje op je arm legt, hij steeds zijn zin krijgt. De vorige keer is het namelijk ook gelukt en hij heeft onthouden dat het werkt.

De hond kan met zijn hele lichaam proberen om met je te communiceren. Een poot op je arm kan verschillende betekenissen hebben. Wat is zijn gemoedstoestand en ook de omgeving speelt een rol.

Net als de mens hebben honden hun eigen unieke karakter. Sommige standaard gebaren kunnen daarom voor een hond anders zijn dan een andere hond.

Het ligt er ook een beetje aan wat jij aan het doen bent op dat moment. Als je druk bezig bent bijvoorbeeld en je gaat even zitten, kan zo’n poot gebaar veel betekenen.

Dominant gedrag

Maar waarom legt mijn hond een poot op mijn arm, als ik hem alles al heb gegeven en met hem heb gespeeld? Ieder hond zal het vast wel eens proberen. Kijken hoe hoog zijn positie is in het gezin of als er meerdere honden zijn, de aandacht van het baasje opeisen.

Er zijn honden die graag controle over de hele situatie willen hebben. Hij eist zijn aandacht op een negatieve manier en uitdagen tot jij er moe van wordt. Wat eerst schattig en leuk was, kan vervelend en vermoeiend worden.

Hij daagt jou uit tot het spel, wie het langst vol kan houden. Door er als baasje steeds op in te gaan, wordt de rangorde bepaalt. Het beste is om dit dominantiegedrag te negeren en zijn poot resoluut van je arm af te halen.

Conclusie

Er is dus niet één aanwijsbare reden waarom jouw hond een poot op je arm legt, maar er kunnen meerdere oorzaken zijn. Het beste is om de lichaamstaal van je hond te leren kennen. Zo kun je het beste inschatten wat je hond van jou wil.

Recent Posts