Waarom Knabbelt Mijn Hond Aan Mij?


hond knabbelt aan mij

Knabbelt jouw hond weleens aan jouw arm, hand of aan een andere plek? Ze maken kleine knaagbewegingen met hun voortanden. Vooral pups doen dit vaak. Is dit raar of is dit heel normaal gedrag? En wat betekent het precies?

Wat betekenen liefdesbeetjes van je hond?

Het knabbelen worden ook wel “liefdesbeetjes” genoemd. Dit gedrag begint meestal bij pups. Puppy’s verkennen de wereld met hun neus en mond. Vaak gaan ze aan je knabbelen als ze aandacht willen, of uit enthousiasme als je met ze speelt. Dan vinden ze het zo leuk, dat het een soort seintje is van “ga door”.

Je hond laat merken dat hij of zij iets fijn vind, of dat hij je lief vind. Honden doen dit onderling ook om waardering naar elkaar te uitten. Dit gedrag komt heel veel voor en is heel normaal gedrag onder honden.

Kan het kwaad?

Nee, in principe is het alleen maar positief. Pas echter wel op dat je hond, vooral bij kleine kinderen, niet per ongeluk te hard bijt. Vooral pups vinden het lastig om maat te houden.

Leer ze dus het verschil en beloon ze wanneer het zacht is, maar corrigeer ze wanneer het te hard gaat. Zo leren ze maat te houden. Onthoud ook dat de tandjes van een pup waarschijnlijk minder pijn doen dan die van een volwassen hond.

Als het je pup niet lukt om maat te houden, kun je hem dit gedrag waarschijnlijk beter afleren. Vooral als je jonge kindjes in huis hebt die het lastig vinden om het verschil op te merken, dan is dit wellicht verstandiger.  

Hoe laat ik mijn hond weten dat ik ook van hem houd?

Je kunt jouw hond op verschillende manieren laten weten dat je ook van hem of haar houdt. Kriebel je hond bijvoorbeeld zachtjes achter de oren. Dit vinden ze heerlijk.

Leun tegen je hond aan. Een beknellende knuffel vinden niet alle honden fijn, maar tegen hem of haar aanleunen is een teken van affectie onder honden.

Hoe zit het met kusjes? Dit verschilt, mijn hond vind dit heeeerlijk. Ze kan echt tegen me aan komen leunen en vragen om kusjes. Maar er zijn ook honden die een snel kusje zien als een “duwtje” dat speels overkomt. Een teken dat je met hem wilt spelen.

Recent Posts