Siberische Husky


siberische husky ras karakter uiterlijk

De Siberische Husky valt ongetwijfeld op tussen de hondenrassen. Met een uiterlijk dat op een wolf lijkt, heeft hij de harten van vele hondenliefhebbers gestolen.

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Beweging
  • Verzorging
  • Opvoeding
  • Gezondheid
  • FAQ

Geschiedenis

Dit ras werd gefokt voor ongeveer 3.000 jaar geleden door een Nomadische stam; de Chukchi, uit het noordoosten van Siberië. Deze Chukchi gebruikten de honden om sleeën te trekken, rendieren te hoeden en als waakhond.

De fysieke eigenschappen van deze hond waren ideaal om lange afstanden te weerstaan, voorwerpen te trekken en ook de kou van Siberië te weerstaan.

Later werd de Husky naar Canada gebracht, waar hij deelnam aan sleeraces, waarbij hij behendigheid en uithoudingsvermogen toonde, zelfs bij koud weer.

In 1930, toen Leonard Seppala de hond naar de Verenigde Staten bracht, werd het ras herkend door de American Kennel Club.

Uiterlijke kenmerken

Dit ras is ’s werelds snelste rasechte sledehond. Het is een middelgrote spitse hond met rechtopstaande oren.

Hoogte teefje: 51–56 cm 
Gewicht teefje: 16–20 kg

Hoogte reutje: 53-60 cm 
Gewicht reutje: 18-27 kg.

Zijn middelgrote lichaam is goed bekleed met dichte weersbestendige dubbele vacht en het vloeiende, moeiteloze bewegingspatroon weerspiegelt een zorgvuldig afgemeten balans tussen kracht, snelheid en uithoudingsvermogen.

De vachtkleuren variëren enorm en zijn in principe onbeperkt, net zoals de ogen blauw, bruin, amber of verschillend kunnen zijn, zelfs met meerdere kleuren in hetzelfde oog.

Karakter

Woorden die deze aparte hond beschrijven zijn; onvermoeibaar, waardig, atletisch, behendig, vriendelijk, zachtaardig, onafhankelijk en attent.

De hond is vriendelijk tegen zijn baasjes en tegen vreemden. Bij de andere honden is hij gereserveerd.

Het is ook een zeer speelse en leuke hond, die het gezelschap van andere dieren en mensen nodig heeft om zichzelf goed te onderhouden.

Zoals eerder vermeld, wordt de hond van dit ras beschouwd als een ‘roedelhond’ en heeft hij het gezelschap van mensen en andere dieren nodig om goed en gelukkig te leven.

Zeer gehecht en aanhankelijk aan zijn eigenaren, kan dit soort honden, een verdrietig en zelfs depressief dier worden wanneer hij gescheiden wordt van zijn.

De Siberische husky onthult zijn wolfachtige persoonlijkheid doordat hij zelden blaft, maar graag huilt in gezelschap van andere honden van dezelfde soort.

siberische husky pup verzorging tips

Beweging

Dit is een echte werkhond die erg kuddegericht is en veel moet bewegen. Het is daarom geen hond die gedijt in een appartement of in een grote stad.

Het heeft een grote behoefte om te rennen en te bewegen want hij heeft nog steeds sledehondenbloed in zijn aderen. Een wandeling naar de kiosk is dus niet genoeg. Er is meer nodig.

Deze hond is gefokt om te rennen. Een huis met tuin is daarom aan te raden.

Het moet energie verbranden en het heeft vooral mentale stimulatie nodig. Een uurtje training kan de hond net zo uitputten als wanneer hij al uren aan het hardlopen was.

Een vermoeide Husky is een gelukkige Husky!

Verzorging

De Husky verliest een paar keer per jaar zijn vacht. Op die momenten zal je overal grote plukjes haar aantreffen.

Als je de hond tijdens deze periodes elke dag goed borstelt, helpt het om de plukjes haar op het tapijt een beetje te beperken. Daarnaast heeft deze hond een goede wekelijkse poetsbeurt nodig.

Dit soort honden heeft een halflange, gladde, zachte vacht en een dichte en sterke onder vacht.

Zijn vacht beschermt hem niet alleen tegen de kou, maar ook tegen de hitte. Knip daarom in de zomer nooit de vacht af, omdat je denkt dat het de hond zal afkoelen; het is precies het tegenovergestelde: de vacht houdt de warmte weg van het lichaam van de hond.

Het eten moet uitgebalanceerd en van hoge kwaliteit zijn! Omdat ze veel energie verbruiken, is het belangrijk om je hond goed te voeren, zodat er geen gebrek aan voedingsstoffen in zijn dieet zit. Twee derde van het dieet moet bestaan ​​uit vlees en een derde uit granen en groenten.

Opvoeding

Wees je ervan bewust dat het opvoeden van de Siberische Husky wel de nodige ervaring van je vraagt.

Door zijn aard als roedelhond, moet jij je echt als een leider gedragen om de opvoeding succesvol te laten zijn. In sommige gevallen kan de hond namelijk de grenzen testen door te proberen om de controle over te nemen.

Dit ras heeft een zeer grote drang aan vrijheid, die moet worden gecontroleerd met veel consequentie en discipline, maar ook met veel liefde. Het bezoek aan een puppyschool is voor deze hond onmisbaar.

Het is noodzakelijk om, voordat je tot aanschaf over gaat, veel te weten te komen over dit specifieke ras om te zien of jij wel in staat zult zijn om aan de behoeften van dit ras te kunnen voldoen.

Als je denkt dat je de juiste ervaring hebt en genoeg tijd voor de hond zult hebben, dan zal de Husky voor vele jaren een trouwe metgezel en behulpzame vriend aan je zijde worden.

Gezondheid

De levensverwachting van een Siberische Husky is 12-15 jaar. 

Dit ras is over het algemeen een gezonde en robuuste hond. Er zijn weinig problemen met erfelijke afwijkingen en ziektes in vergelijking met veel andere hondenrassen.

Bekende aandoeningen van dit soort honden zijn onder meer:

  • Epilepsie
  • Huidaandoeningen
  • Allergiën
  • Oogziekten zoals cataract glaucoom en PRA.
  • Heupdysplasie

Net als vele andere middelgrote tot grote hondenrassen is de husky gevoelig voor heupdysplasie. Wees dus voorzichtig met spelen en trappen lopen, vooral bij pups. 

siberische husky kinderen gezin

FAQ

Hieronder het antwoord op de meestgestelde vragen over de Siberische Husky. 

Hoe oud wordt een Siberische Husky?

De Siberische Husky wordt gemiddeld zo’n 12-15 jaar oud. 

Hoe groot wordt een Siberische Husky?

Een reutje wordt zo’n 53-60 cm hoog met een gewicht van 18-27 kg. 

Een teefje wordt zo’n 51-56 cm met een gewicht van 16-20 kg. 

Is een Siberische Husky hypoallergeen?

Nee, dit ras is niet hypoallergeen. 

Is de Siberische Husky een wolf?

Nee, hoewel zijn uiterlijk dit wel doet vermoeden is de Siberische Husky net zoveel verwant aan de wolf als andere honden. Er zijn wel Husky’s die gekruist zijn met een wolf, waardoor een soort hybride wolf ontstaat. Maar dit zijn niet de ras zuivere Siberische Husky’s. 

Kan een Siberische Husky in een appartement? 

Nee, een Siberische Husky is in principe niet geschikt voor een appartement. Het ras heeft veel ruimte, buitenlucht en beweging nodig. Wil je hem toch in een appartement houden? Zorg dan dat je regelmatig een grote wandeling met je hond maakt. Anders is de kans groot dat je hond zich gaat vervelen en probleemgedrag zal gaan vertonen. 

Is een Siberische Husky geschikt voor een gezin met kinderen? 

Ja, in het algemeen zijn Siberische Husky’s geschikt voor een gezin met kinderen. Ze zijn lief, geduldig en sociaal. Laat (kleine) kinderen echter nooit alleen met een hond. Dit geldt voor alle rassen.

Het is wel belangrijk dat de hond consequent opgevoed wordt door een ervaren baasje. Anders kan de hond dominant worden en de regie proberen over te nemen. 

Waar koop ik een Siberische Husky pup?

Wij kunnen je helaas niet in contact brengen met fokkers, of mensen die een nestje hebben. Wel hebben we een artikel geschreven over het vinden van eeen goede fokker. Lees dit artikel hier. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over deze vriendelijke, zachtaardige, onvermoeibare viervoeter. Een vriend voor het leven. Een lieve gezinshond, die een ervaren baasje nodig heeft. 

Recent Posts