Schotse herdershond (sheltie, Shetland sheepdog)

sheltie schotse herdershond shetland sheepdog

De Schotse herdershond is een populair ras in ons land. Niet zo heel gek, want de hond is ontzettend leuk om te zien. Denk je erover een hond aan te schaffen en lijkt de Schotse herdershond je wel wat? In dit artikel lees je alles over dit ras, zodat je na het lezen precies weet of de hond bij je past of niet.

In dit artikel bespreken we deze onderwerpen:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Verzorging
  • Beweging en opvoeding
  • Gezondheid

Geschiedenis – in het kort

De Schotse herdershond komt van origine uit de Shetland Eilanden in Schotland, waar hij vanaf de 13e eeuw in werd gezet als schapen hoeder. Het uiterlijk van de Schotse herdershond is onder andere te danken aan de Schotse Collie, King Charles spaniel, Engelse Setter en de Barzois. (bron) Het ras kan zowel langharig als kortharig zijn.

De hond is bekend onder vele verschillende namen, waaronder de Shetland Sheepdog, Sheltie, Shetland collie en Schotse dwerg collie. De hond werd vooral bekend als huishond van koningin Victoria en de televisie serie Lassie.

Uiterlijke kenmerken

De Schotse herdershond kan zowel langharig zijn als kortharig. De langharige sheltie is waarschijnlijk het meest bekend door zijn opvallende en karakteristieke uiterlijk.

De langharige sheltie heeft een zachte, lange vacht met een dikke ondervacht. De hond heeft opstaand of half opstaande oren en een lange, hangende, harige staart. De honden hebben vaak een dikke, witte kraag. Ietwat kortere pootjes en een spitse snuit.

 

Hoogte:

Mannetje – 56-61 cm

Vrouwtje – 51-56 cm

Gewicht:

Mannetje – 20-29 kg

Vrouwtje – 18-25 kg

 

De Schotse herdershond wordt gefokt in meerdere kleurvariëteiten, de meest voorkomende:

  • Sable (Bruin/rood met witte pootjes en kraag)
  • Tricolor (Zwart met bruine tekeningen en witte pootjes en kraag)

Daarnaast zijn er ‘mixjes’:

  • Blue merle (Grijs of zilver met zwarte vlekjes, bruine tekeningen en witte pootjes en kraag)
  • Bi-black (zwart-wit)
  • Bi-blue (zilver/grijs en wit)
  • Double-merle (een witte vacht, deze mix is in Nederland niet toegestaan omdat deze honden vaak aangeboren afwijkingen zoals blindheid en doofheid hebben.)

 

sheltie schotse herdershond sheepdog

 

Karakter

De Schotse herdershond is leergierig, actief, intelligent en alert. Daarom is de hond zeer geschikt voor iemand die er behendigheid mee wil doen of veel met de hond buiten wil wandelen.

Daarnaast is de hond zachtaardig, loyaal, afhankelijk en speels. Het is een gevoelige hond, dus voedt hem met een positieve toon op en niet met een harde hand en strenge stem. Ook (jonge) kindjes die de hond plagen of pesten zijn niet geschikt voor de sheltie. Dat gezegd hebbende, deze honden zijn wel heel geschikt voor een gezin en houden van gezelligheid en verbondenheid. Ze zijn ontzettend lief, speels en loyaal.

Dit ras heeft veel ruimte, buitenlucht en beweging nodig. Een appartement is daardoor minder geschikt voor deze hond. Het kan wel, maar zorg ervoor dat je hond genoeg beweging krijgt. Als hij zich gaat vervelen zal hij wangedrag gaan vertonen zoals blaffen en dingen stuk bijten.

De sheltie is niet heel geschikt als erf hond, daar is hij simpelweg te vriendelijk voor. Hij blaft niet veel en is over het algemeen een allemansvriend die ook vriendelijk is tegen vreemden.

De hond houdt ervan om te werken, zowel lichamelijk als geestelijk. Binnen een gezin zoekt hij vaak naar één, vast baasje. Dit baasje wil hij ontzettend graag pleasen. Hij houdt er niet van om veel alleen thuis te blijven.

Kortom, een ontzettend lieve, loyale familiehond die barst van de energie en die enorm leergierig en ietwat gevoelig is.

Verzorging

Dit ras is zowel langharig als kortharig. De langharige variant heeft, zoals je waarschijnlijk al had gedacht, meer verzorging nodig.

De hond heeft een lange, zachte vacht en een dikke ondervacht. Hij verhaard veel en ongeveer twee keer per jaar is hij in de rui. Door hem regelmatig te kammen verminder je dit en houdt je de vacht vrij van vuil en klitten. Spuit de vacht met een spray een beetje nat zodat de haren niet afbreken.

Af en toe een bad met speciale honden shampoo is ook een aanrader. Dit zorgt ervoor dat de dikke ondervacht veel haar loslaat.

Ook is het belangrijk de oren te controleren en schoon te houden en de nagels bij te knippen indien nodig.

Hieronder een filmpje waarin Carolina Parra laat zien hoe ze haar sheltie Eva de basis verzorging geeft.

Beweging en opvoeding

De Schotse herdershond heeft veel beweging nodig. Hij is energiek, alert, leergierig en speels. De hond heeft daarom dagelijks een lange wandeling in de buitenlucht nodig. Het liefst een uur per dag, twee keer een halfuur.

Maar daarnaast moet er ook met hem gespeeld met bijvoorbeeld de bal, frisbee of een spel waarbij hij zijn intelligentie moet gebruiken. Ook behendigheid of een andere hondensport is heel geschikt voor deze hond.

Natuurlijk is elke hond verschillend en ook de leeftijd van een hond speelt mee. Zo is een oudere hond misschien niet meer zo actief.

De sheltie is makkelijk te trainen, luistert goed en wil heel graag leren. Daarom is deze hond redelijk geschikt voor een beginnend baasje, mits je veel geduld hebt. Want een Schotse herdershond is een gevoelige hond die niet goed tegen harde of boze stemmen kan. Train hem dus liever door hem te belonen voor goed gedrag, dan ontzettend boos te worden om slecht gedrag. Weet je niet precies hoe dit moet? Ga dan als beginnend baasje op training met je hond, of kies voor een honden ras dat minder gevoelig is. (bijvoorbeeld de labrador of labradoodle)

Gezondheid

De levensverwachting van de Schotse herdershond is 14-16 jaar.

Zorg ervoor dat je sheltie niet te dik wordt. Dit maakt het moeilijk voor hem om actief te zijn en te spelen, iets wat heel belangrijk voor hem is.

De hond is gevoelig voor de volgende (erfelijke) ziektes:

  • Overgevoeligheid voor bepaalde medicijnen
  • Omgevingsallergie
  • Afwijking netvlies of oogbol
  • Elleboogdysplasie

Daarnaast is het belangrijk de oortjes van je hond regelmatig te controleren en/of schoonmaken.

De hond kan niet goed tegen warmte, waarschijnlijk door zijn dikke vacht en ondervacht. Zorg er dus voor dat je hond bij warm weer voldoende water en schaduw tot zijn beschikking heeft en loop niet te lang in de volle zon met hem.

FAQ

Hoeveel kost een Schotse herdershond pup?

Een pup met stamboom kost ongeveer € 1200,-. Een pup zonder stamboom is een stuk goedkoper, dit scheelt soms wel de helft.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd er dus rekening mee dat de prijzen af kunnen wijken.

Wat zijn de nadelen van een pup zonder stamboom?

Een nadeel is dat je niet zeker weet wie de ouders van de pup zijn en welke karaktereigenschappen en erfelijke ziektes zij hebben. Ook is bij een pup met stamboom de moeder hond altijd aanwezig en groeit de pup op in huiselijke kring.

Wat zijn de bijkomende kosten?

Denk aan ongeveer € 200,- voor het aanschaffen van de basisspullen zoals de bench, riem, voerbakken etc.

Daarnaast heb je jaarlijkse kosten aan ontwormen, inentingen, eventuele dierenarts bezoekjes, voer, hondenbelasting, hondenverzekering, cursussen en spullen.

Wanneer kan ik mijn Schotse herdershond pup steriliseren?

PetMD geeft aan dat de meeste Amerikaanse dierenartsen een leeftijd van zo’n 6 maanden adviseert, een paar weken voordat de eerste loopsheid begint. (1)

De American Kennel Club geeft aan dat de meeste pups gesteriliseerd worden rond 5 maanden. Maar zij geven aan dat sommige pups dan mogelijk nog niet helemaal uitgegroeid zijn en dat dit mogelijk te jong is, afhankelijk van het ras. Zij adviseren te overleggen met de fokker van het ras en je dierenarts om te bepalen wat het beste moment voor jouw pup is. (2)

Je sheltie steriliseren kan de kans op bepaalde vormen van kanker verminderen.  Daarnaast wordt je hond dus niet meer loops.

Waar kan ik een pup kopen?

Een nestje puppies met stamboom kun je vinden via https://www.nederlandsesheltievereniging.nl/

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂

Kan een Schotse herdershond goed met andere honden?

Ja, al heeft de hond wel voorkeur voor honden van eigen ras of soortgelijke rassen.

Kan een Schotse herdershond goed met katten

Over het algemeen wel. De hond zal de kat in het begin wel uitdagen en proberen te ‘drijven’, maar wanneer hij eenmaal op zijn plek is gezet door de kat komt het wel goed.

De sheltie is wel gevoelig, dus een boze reactie van de kat kan leiden tot angst. Hij zal echter niet snel agressief worden naar katten.

Wat zijn de karaktereigenschappen van een sheltie?

Loyaal, speels, vriendelijk, aanhankelijk, intelligent, actief, gevoelig, zachtaardig, goed te trainen.

Is een sheltie geschikt voor een gezin met kinderen?

Een sheltie is een ontzettend lieve, gezelligheidshond die houdt van spelen en aanhankelijk is. Hij kan echter niet zo goed tegen kinderen die hem pesten, te wild met hem doen of vaak boos op hem worden. Dit ras is dus geschikt voor een gezin, maar probeer wel in te schatten of hij ook geschikt is voor jouw gezin.