Praagse Rattler (Pražský Krysařík)


praagse rattler
Foto door Tomáš Čepička

De Praagse rattler, ook wel Prazsky Krysarik genoemd, is een van ’s werelds kleinste hondenrassen. Dit ras weegt meestal rond de 1,5-3 kg als ze volwassen zijn.

Het is een hond in een handig formaat waardoor het een beestje is dat overal mee naartoe kan worden genomen.

Er zijn slechts ongeveer 2900 honden van dit ras te vinden op de wereld, dus het is een zeldzaam ras.

In dit artikel:

  • Geschiedenis
  • Uiterlijke kenmerken
  • Karakter
  • Verzorging
  • Beweging
  • Opvoeding
  • Gezondheid
  • FAQ

Geschiedenis

Deze Tsjechische rattenhond is een oud Tsjechisch hondenras dat helemaal teruggaat tot het begin van het vorige millennium. Het ras werd gehouden in de Tsjechische rechtbank, waar het werd gebruikt als sierhond en om ratten en muizen te vangen.

Na de val van de aristocratie in Tsjechië verspreidde het ras zich onder de bevolking en raakte het vermengd met andere rassen. Het ras was aan het uitsterven, maar in het begin van de 20e eeuw werd een poging gedaan om het aantal honden te vergroten.

Pas in het begin van de jaren tachtig kregen een paar vasthoudende fokkers het ras weer in de fokkerij en sindsdien is het ras erkend door CMKU, de Tsjechische FCI-organisatie. Het aantal van het ras neemt nu gestaag toe.

Uiterlijke kenmerken

De hond is miniatuur, zeer actief, alert en levendig. Heeft een vierkante, compacte en gespierde lichaamsbouw. In tegenstelling tot de pincher, moet het hoofd peervormig zijn en moet de lengte van de neus 1/3 tot 1/2 van de lengte van het hoofd zijn. De driehoekige oren zijn geplaatst op het achterste deel van de schedel.

Ondanks zijn bescheiden formaat is hij robuust en kan hij gemakkelijk lange wandelingen mak en. Het is zeer leerzaam hondje en kan worden gebruikt voor behendigheid.

De vacht is kort of -langharig die voorkomt in de originele kleur zwart of bruin. Andere kleuren zijn geel, bruin, blauw, rood en parelmoer.

Karakter

De Prazsky Krysarik is een zeer actieve hond, met veel energie en persoonlijkheid. Zijn intelligentie, zijn trouw en zijn gehoorzaamheid zijn opmerkelijke kenmerken. De hond heeft een bruisend karakter, is erg sociaal en is erg gehecht aan zijn gezin.

Ze weten dat ze klein zijn en gedragen zich daardoor misschien een beetje gereserveerd voordat ze vreemden begroeten. 

Ze zijn gemakkelijk mee te nemen omdat ze geen ruimte innemen en tegelijkertijd heb je een actieve hond waarmee je behendigheid en andere dingen kunt trainen.

De hond is nog steeds een goede rattenjager, met een sterk ontwikkeld reukvermogen. In beweging is het ras snel en wendbaar.

Het hondje houdt van knuffelen en is leergierig, met een evenwichtig temperament. Het is een fijne en trouwe gezinshond.

Verzorging

Een korthaar Prazsky behoeft weinig vachtverzorging. Af en toe een bad kan het beestje goed doen. Een langharige Praagse rattler moet regelmatig met een zachte borstel worden geborsteld om klitten te voorkomen.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat, in tijden van extreme kou, je de Prazsky Krysarik eventueel een jasje aan moet doen omdat het slecht tegen de kou kan.

Qua voeding is het belangrijk om te kiezen voor een combinatie van droog en nat voer. Af en toe een kleine traktatie mag. Zoek naar voer speciaal gericht op kleine rashonden en dat er altijd een bak met vers water staat.

praagse rattler hond prazky krysarik
Foto door Jenc

Beweging

De Prazsky Kryarik hond is bijzonder atletisch. Het is dus een ras dat sterk geniet van lichaamsbeweging. De hond moet twee tot 3 keer per dag wandelen. Als de hond goed gesocialiseerd is, dan gaat het contact met andere honden goed.

Wellicht moet dit nog wel getraind worden. Wees wel voorzichtig want vanwege het kleine formaat is dit soort vatbaar voor botbreuken.

Opvoeding

Met betrekking tot de opvoeding is het belangrijk om het gedrag van dit hondje te begrijpen en te weten wat het nodig heeft in het dagelijks leven.

Weet allereerst dat het goed opvoeden van dit ras betekent dat je hem alle kansen geeft die het nodig heeft om goed te groeien en een goede spierstructuur en een goede botstructuur te ontwikkelen.

De Prazsky Kryarik hond is bijzonder intelligent en gehoorzaam en kan daardoor gemakkelijk alle soorten commando’s en trucs leren.

Gezondheid

De Praagse Rattler heeft een levensverwachting van 12-14 jaar. 

De hond is klein en kwetsbaar en daardoor gevoelig voor botbreuken. Wees dus voorzichtig, vooral als de hond met grote honden speelt of met kinderen. Houd het altijd in de gaten. 

De Praagse Rattler is gevoelig voor patella luxation, wat staat voor wiebelige knieën. 

FAQ

Waar koop je een Praagse Rattler pup?

Wees verstandig en koop altijd een pup van een fokker die aangesloten is bij een rasvereniging. Je weet dan zeker dat je een hond krijgt, die goed is gefokt en de juiste papieren heeft. Controleer altijd eerst de stamboom en kijk ook naar de ouders van de puppy.

Wij kunnen je niet in contact brengen met een fokker. We kunnen je wel een aantal tips geven om een nestje te vinden. Deze lees je hier. 

Hoe oud wordt een Praagse Rattler?

Gemiddeld wordt de Praagse Rattler 12-14 jaar. 

Hoe groot wordt een Praagse Rattler?

De Praagse Rattler wordt gemiddeld 20-25 cm hoog. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over dit aanhankelijke, zeldzame viervoetertje. Actief, energiek, intelligent en makkelijk te trainen. 

Recent Posts