Portugese Waterhond


Dit ras wordt ook wel Cao de Agua (hond van het water), Portugese vissershond of Portie genoemd. Hij onderscheidt zich op een unieke manier van andere rassen omdat hij zwemvliezen heeft.

In dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken 
 • Karakter
 • Verzorging
 • Beweging
 • Opvoeding
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

Vroeger werd de Portugese Waterhond meegenomen op vistochten omdat hij een uitstekende zwemmer is.

Hij werd ingezet om verloren uitrusting op te halen, berichten van boot naar boot te brengen en om vissen in de netten te jagen.

Tegenwoordig is deze hond vooral een beroemde gezinshond dankzij Bo Obama, de voormalige first dog van de Verenigde Staten.

Deze werkhond verdween bijna in het begin van de 20e eeuw omdat de visserij gemoderniseerd werd, maar werd opnieuw geïntroduceerd door Vasco Bensuade: een rijke hondenliefhebber uit Portugal.

In het jaar 1983 werd de Portugese Waterhond officieel als rashond erkend.

Uiterlijke kenmerken

De vacht van de Portugese Waterhond varieert van strak en krullend tot los en golvend.

Qua gewicht weegt hij tussen de 15 en 25 kilo en qua grootte valt hij in de categorie middelgroot met een schouderhoogte van circa 50 centimeter.

De Portie heeft de naam hypoallergeen te zijn. Helemaal kan een hondenras echter niet hypoallergeen zijn, omdat alle honden tot een bepaalde mate huidschilfers produceren. Dit ras produceert er echter niet veel.

De beste manier om er achter te komen of je een allergische reactie krijgt, is om eerst wat tijd met de hond door te brengen.

De Portie is te zien in verschillende kleuren waaronder zwart, wit, verschillende tinten bruin, zwart met wit of bruin met wit.

Karakter

De Portie is een grappige, lieve hond die goed overweg kan met kinderen en andere dieren. Hij heeft een groot gevoel voor humor en maakt zijn baasje vaak aan het lachen door op de gekste manieren om aandacht te vragen.

Daarbij is hij erg loyaal naar zijn familie toe en houd hij van hard werken. Wat betreft vreemden is hij wat terughoudend.

Hij is het gelukkigst als hij dan ook in huis kan wonen. Een tuin is niet per se een must voor de Portie: als hij voldoende beweging krijgt kan hij zich prima aanpassen aan een appartement.

Houd er rekening mee dat de Portie langzamer volwassen wordt dan andere hondenrassen.

Temperamenten kunnen verschillen tussen verschillende Porties. Sommigen hebben een sterke wil, terwijl anderen rustiger zijn en de meesten zitten er ergens tussenin.

portugese waterhond karakter

Verzorging

De Portie heeft een lange vacht die goed onderhouden moet worden. Borstel daarom de vacht twee of drie keer per week om klitten weg te halen.

Elke maand moet hij geknipt of getrimd worden zodat hij er netjes uit blijft zien.

Wanneer je Portie heeft gezwommen, spoel hem dan goed af met zoet water zodat er geen chemicaliën, zout en andere stoffen achterblijven in de vacht die huidproblemen kunnen veroorzaken. Droog ook de oren goed om infecties te voorkomen.

Knip zijn nagels één of twee keer per maand.

Beweging

Het is heel belangrijk dat je Portie genoeg beweging krijgt, omdat hij anders gefrustreerd raakt en dingen gaat vernielen.

Het is natuurlijk ideaal als hij kan zwemmen in een zwembad, de zee of een nabijgelegen meertje. Als dat geen optie is, dan zijn wandelen en joggen ook hele goede activiteiten.

Een omheinde tuin bij de woning is heel fijn voor de Portie om te kunnen spelen. Hij kan echter ook goed leven in een appartement als hij voldoende beweging krijgt.

Zorg er voor dat hij per dag 30 minuten tot een uur krachtige beweging krijgt.

Opvoeding

De Portie is zeer intelligent. Hij houdt ervan om nieuwe dingen te leren, maar hij kan zich ook snel vervelen, dus maak training uitdagend en leuk.

Het trainen van je Portie helpt om een goede band op te bouwen en je zult zien dat hij heel enthousiast raakt als je hem iets te doen geeft.

De Portie is heel leergierig en intelligent. Let er wel op dat hij snel verveeld raakt en hou daarom de training uitdagend en leuk, vermijd herhalingen.

Hij is erg geschikt voor hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid, rally, therapiewerk, tracking en waterwerk.

Trainen van de Portie werkt het beste als je positieve beloningstechnieken gebruikt zoals spelen, voedselbeloningen en vrolijk prijzen.

Zorg er daarbij voor dat je al vroeg begint met het trainen van je Portie puppy. Als hij vroeg wordt blootgesteld aan veel verschillende mensen, situaties, geluiden en ervaringen zal hij beter gesocialiseerd zijn en zich goed gedragen als volwassen hond.

Gezondheid

De Portugese waterhond wordt gemiddeld 12-15 jaar oud. De hond heeft verhoogde kans op de volgende ziektes:

 • Heupdysplasie
 • Juveniele gedilateerde cardiomyopathie
 • Progressieve retinale atrofie

FAQ

Hoe groot wordt een Portugese waterhond?

Een teefje wordt 43–52 cm, met een gewicht van 16–23 kg.

Een reutje wordt 50–57 cm, met een gewicht van 19–27 kg. 

Hoe oud wordt een Portugese waterhond?

De hond wordt gemiddeld 12-15 jaar oud. 

Kan een Portugese waterhond in een appartement?

Ja, de hond is geschikt voor het leven in een appartement. Mits hij of zij voldoende beweging krijgt. Krijgt je hond dit niet, dan kan er probleemgedrag ontstaan. 

Is een Portugese waterhond geschikt voor een gezin met kinderen? 

Ja, deze hond is zeer vriendelijk voor kinderen. De Portie is sociaal en houdt van het gezinsleven. 

Is de Portugese waterhond hypoallergeen?

Ja, in principe wel. Mogelijk hebben mensen met een allergie voor huidschilfers nog wel last van deze hond, maar over het algemeen laat deze hond ook weinig huidschilfers los. 

Hoe vind ik een Portugese waterhond pup?

Wij kunnen je helaas niet in contact brengen met een fokker. Wel hebben we een artikel geschreven met tips voor het vinden van een geschikt nestje. 

Nawoord

Nu weet je alles wat je moet weten over de Portie, een lief, grappig en kindvriendelijk maatje. Een hypoallergene hond die zich prima aanpast naar zijn woonomstandigheden. 

Recent Posts