Zoekt je meer informatie over de Pekinees, dan ben je hier op de goede plaats. Kom snel meer te weten over dit ras!
In dit artikel:
- Geschiedenis
- Uiterlijke kenmerken
- Karakter
- Verzorging
- Beweging
- Opvoeding
- Gezondheid
- FAQ
Geschiedenis
Zoals de naam al doet vermoeden is hij oorspronkelijk afkomstig uit Peking in China. Waarschijnlijk is in China geprobeerd van een grotere hond een kleinere hond te fokken.
Chinese keizers en edelen wilden graag een klein hondje hebben, met een plat gezicht. Ze fokten zo ook de Pug en de Shih Tzu.
Tot 1860 waren de hondjes niet bekend in het Westen. In die tijd vielen Britse troepen Beijing (Peking) binnen. De koninklijke familie wilde niet dat hun hondjes in handen zouden vallen van de Britten. Echter zijn er toch nog 5 hondjes gevonden tijdens de inval. D
eze hondjes zijn meegenomen naar Engeland als geschenk voor Koningin Victoria. Pas tegen het einde van de jaren 1890 kwamen de hondjes ook aan in Amerika. Hun eerste rashondenregistratie in Amerika was in 1906.
Uiterlijke kenmerken
De schouderhoogte is ongeveer 20cm. De hondjes kunnen een gewicht bereiken van ongeveer 4 tot 5 kilo.
De hondjes hebben een langharige vacht, met veel onder vacht. Er zijn veel verschillende kleuren waaronder: zwart en beige, al dan niet met wit gecombineerd.
Vrijwel alle kleuren zijn toegestaan in de ras standaard. Kleuren welke niet voorkomen zijn albino of leverkleur.
Bij de nek en schouders is de vacht meestal wat langer. Dit geeft de hondjes een soort van ‘leeuwenmanen’. In het vroegere China werden ze ook wel ‘Leeuwenhonden’ genoemd.
Karakter
In de jaren 30 werden de hondjes erg veel en onzorgvuldig gefokt. De hondjes waren toen erg in de mode. Hierdoor kwamen de hondjes nogal bekend te staan om hun humeurige en happerige gedrag.
Na de oorlog hebben de fokkers zich tot doel gesteld zowel een mooie hond, als een mooi karakter terug te fokken. Dit is momenteel goed gelukt.
De moderne Pekinees is lief voor kinderen en andere huisdieren. En is voornamelijk een makkelijke hond in de omgang. Ze zijn wel aanhankelijk en hechten zich soms aan een baas.
Er wordt wel eens gezegd dat ze zelf hun baas kiezen. Ze zijn soms wat op zichzelf en wat eigenzinnig. Omdat ze in China gefokt zijn om in paleizen te leven, wordt er wel eens gezegd dat ze sereen en onafhankelijk kunnen leven.
Verzorging
Als je een hond wilt met weinig vachtverzorging kan je beter niet voor dit ras kiezen.
Dit ras vraagt namelijk om een intensieve vachtverzorging. Het is daarom ook belangrijk om al jong te beginnen met het leren meewerken met de vachtverzorging. Zodat op latere leeftijd hier geen strijd om kan ontstaan.
Aan de haren tussen de poten, in de oksels en op de buik moet extra aandacht besteed worden. Hier kunnen sneller klitten ontstaan.
Voor, tijdens en na het borstelen is het mogelijk wat talkpoeder of droogshampoo in de vacht te strooien. Ook de gezichtsplooien moeten goed verzorgd worden, hier kunnen snel ontstekingen ontstaan.
Tussen de voetzooltjes moet het overtollige haar weg geknipt worden. Hij moet minimaal een uur per week geborsteld worden. Hiervoor kan je een slickerborstel of metalen kam gebruiken.
Verder is het net als bij alle andere honden belangrijk de nagels regelmatig te (laten) knippen.
De hondjes kunnen problemen krijgen aan hun oogjes. Controleer deze dan ook regelmatig en houd ze schoon.
Beweging
Het is een ideale hond voor flatbewoners, of mensen die niet zo veel kunnen of willen lopen. Deze hond houdt hier namelijk ook niet zo veel van, mede door hun bouw.
Eigenlijk is 3 keer per dag een klein rondje om, voldoende voor deze hondjes kwa beweging. Het zijn niet echt schoothondjes.
Door hun dikke vacht hebben ze het vaak snel warm. Met warm weer is het ook belangrijk goed op ze te letten. Door hun korte neus, kunnen ze last krijgen van de ademhaling.
Opvoeding
Deze hondjes laten zich niet zomaar de wet voorschrijven. Toch is het belangrijk hem enkele basisprincipes te leren.
Het is belangrijk hem positief toe te spreken als hij iets goed doet, en niet al te zwaar te straffen. Als hij zwaar gestraft wordt, zal hij zich zwaar ontdaan en beledigd terug trekken.
Verder is het ook belangrijk in het begin de hondjes goed te laten wennen aan het borstelen.
Een socialisatie cursus en/of puppy cursus is ook erg raadzaam in het begin.
Gezondheid
De Pekinees heeft een levensverwachting tussen de 10-15 jaar. De officiëel geregistreerde erfelijke ziektes zijn (bron):
- Dystocia (moeilijke geboorte)
- Benauwdheid
- Progressieve Retina Atrofie
- Waterhoofd
- Ontsteking hoornvlies
- Binnen krullende oogleden
- Uitpuilende ogen
FAQ
Hoe groot wordt een Pekinees?
De hond wordt ongeveer 20 cm hoog met een gewicht van 4-5 kg.
Hoe oud wordt een Pekinees?
De Pekinees wordt tussen de 10-15 jaar oud.
Heeft een Pekinees veel beweging nodig?
Nee, het hondje heeft niet veel beweging nodig. 3 keer per dag een klein blokje om is voldoende.
Is een Pekinees geschikt voor een gezin met kinderen?
Dit wisselt sterk per hondje. De hond is erg gevoelig en kan schreeuwende, rennende kinderen als vervelend ervaren. Sommige hondjes trekken zich dan terug, andere hondjes kunnen gaan blaffen en zelfs snauwen.
Ook is het een erg klein, kwetsbaar hondje. Wilde kleuters zijn hiermee niet altijd een goede combi.
Waar koop ik een Pekinees pup?
Wij kunnen je niet in contact brengen met een fokker. Wel hebben we een stappenplan geschreven, zodat je een geschikt nestje kunt vinden. Lees het hier.