Nova Scotia Duck Tolling Retriever

nova scotia hond

Op zoek naar meer informatie over de leuke Nova Scotia hond? Dan zit je hier op de juiste plek. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over dit enthousiaste en lieve maatje! Van de geschiedenis en het karakter tot de verzorging, opvoeding en gezondheid. Lees snel verder!

Geschiedenis

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever werd begin 19e eeuw ontwikkeld in Nova Scotia, waar hij eerst Little River Duck Dog genoemd werd. Hoewel het niet honderd procent duidelijk is waar de hond zijn oorsprong vind, is hij hoogstwaarschijnlijk een mengelmoes van de retriever, spaniël en setter.

De Nova Scotia hond werd ingezet bij de jacht. Hij werd voornamelijk gebruikt bij het jagen van eenden. De hond spotte de eenden, joeg de eenden op zodat de baas ze makkelijk kon schieten en haalde vervolgens het geschoten wild op uit het water.  

In 1980 werd het ras officieel erkend. Vandaag de dag staat de hond in de top 90 populairste hondenrassen in Amerika.

Uiterlijke kenmerken

De toller lijkt op een kleine, roodharige retriever. Ze worden daar ook weleens voor verward. De hond is van middelmatige lengte, compact en mooi gebouwd. Ze hebben een gouden tot roodharige vacht die medium lang is. De dubbele vacht heeft een zachte, dikke ondervacht.

De honden hebben veelal een witte tekening op de pootjes, borst en soms op hun kop. De staart is lang en harig en de oren hangen naar beneden. De neus is spits, waarmee de hond een beetje op een vos lijkt.

De ogen van de hond zijn meestal licht tot donkerbruin, al hebben de puppy’s vaak hele blauwe ogen.

Hoogte

Teefje – 42 – 52 cm
Reutje – 45-54 cm

Gewicht

Teefje – 17-20 kg
Reutje – 20-23 kg

Karakter

Duck tolling retrievers zijn lief, intelligent, alert en ontzettend energiek. Ze hebben veel beweging en uitdaging nodig. Ze zijn door hun lieve en sociale aard heel geschikt voor een gezin met kinderen, al kunnen ze voor heel kleine kindjes een beetje te druk zijn.

Ze houden van aandacht van hun baasje en zijn echte “pleasers”. Ze zijn echter wat gereserveerd naar vreemden. De toller staat ook bekend om zijn vreemde blaf, wat meer op een soort van hoog gezang of gehuil lijkt. De hond is verder niet agressief naar vreemden en zal ook niet overgaan tot actie.

De Nova Scotia Duck Tolling retriever is gefokt voor de jacht en dat is ook terug te zien in zijn karakter. Hij vind het geweldig om te apporteren of behendigheid te doen, maar ook achter konijnen, vogels en katten aan jagen vind hij ontzettend leuk. .

Beweging

De Duck Tolling hond heeft veel beweging en uitdaging nodig. Krijgt hij dit niet, dan gaat hij probleemgedrag vertonen. Dit ras is dus niet heel geschikt voor mensen die in een appartement wonen en veel aan het werk zijn.

Ga elke dag een groot stuk met hem lopen. Ook zwemmen, apporteren en behendigheid vind de hond geweldig. Je kunt met je hond op agility training gaan als je dat leuk vind, daar is de toller zeer geschikt voor.

De duck tolling hond heeft wel een verhoogd risico op elleboog- en heupdysplasie. Er wordt dan ook afgeraden drukke spelletjes met je jonge hond te spelen waarbij de hond onverwachte bewegingen moet maken of zich hard moet afzetten en vol in de remmen moet. Ook traplopen wordt afgeraden.

nova scotia duck tolling retriever hond pup

Opvoeding en training

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is intelligent en een echte pleaser. Maar daarnaast ook niet de makkelijkste om te trainen. Het is bij dit ras echt belangrijk om een goede socialisatie training en een gehoorzaamheidstraining te volgen.

Krijgt de hond niet genoeg beweging of uitdaging, dan worden ze snel verveeld, nerveus of gestrest. Een consequente, vriendelijke opvoeding is effectief bij dit ras. Als je jouw eerste hond zoekt en niet veel ervaring hebt bij het opvoeden en trainen van een hond, dan kun je beter voor een labrador kiezen.

Verzorging

De toller heeft in principe niet heel veel verzorging nodig. Ze hebben een dubbele vacht en verharen wel veel, dus af en toe de losse haren eruit borstelen is wel handig.

De honden houden wel erg van zwemmen. Dus daarna kan een douche wel nodig zijn.

De vacht van de Duck Tolling Retriever is niet hypoallergeen. Ben je allergisch voor honden haar, dan is deze hond geen goede optie.

Gezondheid

De levensverwachting van dit ras is zo’n 10-14 jaar.

De hond heeft verhoogd risico op de volgende ziektes (bron):

  • Distichiasis (haren op de ooglidrand)
  • Heupdysplasie
  • Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering netvlies)
  • Elleboogdysplasie

De toller heeft een verhoogd risico op heup- en elleboog dysplasie. Speel met jonge pups voorzichtig en doe geen spelletjes waarbij hij abrupte bewegingen moet maken. Laat een jonge hond ook niet traplopen of aan de fiets lopen.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever FAQ

Is een Duck Tolling hond geschikt voor een gezin met kinderen?

Ja, deze hond is vriendelijk en loyaal en geschikt voor een gezin met kinderen. Hij is wel ontzettend druk en heeft veel beweging nodig. Houdt er rekening mee dat erg jonge kindjes wel eens omver gelopen kunnen worden.

Kan een toller met andere honden?

In principe is het een hele sociale hond. Het helpt wel mee als de hond een socialisatie cursus heeft gehad of is opgevoed met andere honden.

Kan een Duck tolling hond met katten?

De hond is gefokt om te jagen en vind het dan ook ontzettend leuk om katten op te jagen. Wil je hem opvoeden met katten? Dan is het verstandig om het hondje op te laten groeien met katten. Dat is echter geen garantie dat de hond niet op latere leeftijd alsnog achter de kat aan gaat jagen.

Kan een toller in een appartement?

Het is een middelgrote hond, dus qua afmeting is hij geschikt voor een appartement. De hond heeft echter wel heel veel beweging, uitdaging en buitenlucht nodig. Dus hij is alleen geschikt voor een appartement als je hem dat kunt bieden. Zo niet, dan gaat hij probleemgedrag vertonen en zal hij snel nerveus en gestrest worden.

Hoeveel kost een Nova Scotia duck tolling retriever pup?

Een pup met stamboom kost tussen de 900 en 1200 euro. Een pup zonder stamboom is een stuk goedkoper, maar daar komen wel bepaalde risico’s bij kijken.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd er dus rekening mee dat de prijzen af kunnen wijken.

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂

Hoe groot wordt een toller?

De hond wordt niet super groot, tussen de 42 en 54 cm hoog. Teefjes zijn iets kleiner dan reutjes.

Wat zijn de voordelen van een Duck Tolling hond?

Ze zijn lief, loyaal, intelligent, speels en heel geschikt voor een gezin met kinderen.

Wat zijn de nadelen van een Duck Tolling hond?

Ze verharen veel. Ze zijn ontzettend druk en hebben veel beweging en uitdaging nodig. Ze zijn niet de meest makkelijke honden om te trainen omdat ze zo intelligent (en eigenwijs) zijn, dus een beginnend baasje kan beter een ras kiezen dat iets makkelijker op te voeden is.