Newfoundlander

newfoundlander

De Newfoundlander is een prachtige, grote hond. In dit artikel vertellen we alles wat je moet weten over de Newfoundlander, dus ben je op zoek naar meer informatie over dit ras of denk je erover om een Newfoundlander aan te schaffen? Dan zit je op de juiste plek!

De onderwerpen in dit artikel:

 • Geschiedenis
 • Uiterlijke kenmerken
 • Karakter
 • Opvoeding & Training
 • Verzorging
 • Gezondheid
 • FAQ

Geschiedenis

De Newfoundlander komt oorspronkelijk uit Canada, Newfoundland. De hond werd gefokt als reddingshond en sledehond. De hond redde mensen uit het water en hielp mee met het binnenslepen van vissersboten.

Dna analyse geeft aan dat de hond een verre verwant is van de Golden Retriever, Labrador, Nova Scottia Duck Tolling Retriever en de Flat Coated Retriever. De grote en beerachtige uitstraling is waarschijnlijk afkomstig van de Mastiff die waarschijnlijk in de 16e eeuw door Portugese vissers mee werd genomen naar het eiland.

Uiterlijke kenmerken

De Newfoundlander heeft qua uiterlijk wat weg van een beer. Het is een grote, sterk gebouwde hond met een dikke vacht. De oren zijn groot en hangend en de staart is dik, langharig en hangt naar beneden. De meeste Newfoundlanders zijn zwart, maar er zijn ook bruine en zwart-witte Newfoundlanders.

Karakter

Hoewel de Newfoundlander eruit ziet als een grote beer en daardoor soms wat intimiderend kan overkomen, heeft de hond een zeer zachtaardig, rustig en vriendelijk karakter. Een newfoundlander is erg lief met kinderen, hij werd vroeger zelfs ingezet om de kinderen in de iglo of op de slede warm te houden. De hond is zelfbewust, intelligent en aanhankelijk.

Het is een goede waakhond die zijn gezin tegen kwaad zal beschermen. Een goede gehoorzaamheidscursus en een consequent baasje is wel nodig bij deze hond.

Opvoeding & training

Newfoundlanders hebben veel beweging en buitenlucht nodig. Minstens 30 minuten per dag maar liever meer! De honden houden van lange wandelingen, fietsen en het zijn echte waterratten. Een meertje opzoeken vinden ze dus heerlijk.

Als een hond niet genoeg beweging krijgt kan hij gedragsproblemen vertonen, zoals veel blaffen en dingen kapot bijten. Heb je niet genoeg tijd om de hond beweging te geven? Ga dan liever voor een ander ras of investeer in een uitlaatservice.

Een Newfoundlander heeft wel een consequent baasje nodig en een gehoorzaamheidscursus. Heb je nog nooit eerder een hond gehad en heb je ook geen tijd om je er erg in te verdiepen? Dan past een golden retriever, labrador, goldendoodle of labradoodle misschien iets beter in je gezin. Deze honden zijn zeer makkelijk te trainen en worden aangeraden voor beginnende baasjes.

Verzorging

De Newfoundlander heeft een dikke vacht die het hele jaar door haart. De vacht bestaat uit twee lagen, waarvan één laag waterafstotend. De dikke vacht moet regelmatig geborsteld worden om dode en loszittende haren te verwijderen. Je kunt je hond ook naar een trimmer brengen, die kan de ondervacht goed aanpakken. Dit scheelt heel wat haar in huis!

De Newfoundlander kan wat meer kwijlen dan andere honden. Je kunt dit kwijlen minimaliseren door de hond op vaste tijden te voeren en tussendoor geen snacks te geven. Geef de hond ook niet iets als je zelf aan het eten bent. Hierdoor gaat de hond niet alleen schooien, maar ook meer kwijlen als hij eten ziet omdat hij denkt dat hij misschien wat krijgt.

In de onderstaande video laat Allison zien hoe je een Newfoundlander trimt en verzorgd. De video is wel in het engels, maar heel informatief. 

Gezondheid

De rashondenwijzer geeft aan dat Newfoundlanders een verhoogd risico op bepaalde erfelijke ziektes en aandoeningen hebben. (bron):

 • Elleboogdysplasie
 • Heupdysplasie
 • Hartfalen
 • Maagdraaiing

Omdat de hond zo groot is hebben ze een verhoogd risico op elleboogdysplasie en heupdysplasie. Hierdoor wordt het afgeraden om (jonge) honden te laten traplopen of om er spelletjes mee te spelen waar de gewrichten erg mee belast worden.

FAQ

Hoe groot wordt een Newfoundlander?

Een teefje heeft een schofthoogte van gemiddeld 63 – 69 cm. Een reutje heeft een gemiddelde schofthoogte van 69 – 74 cm.

Hoeveel weegt een Newfoundlander?

Een Newfoundlander teefje weegt gemiddeld tussen de 45 – 55 kg. Een reutje weegt gemiddeld zo’n 60 – 70 kg.

Hoe oud wordt een Newfoundlander?

Het ras heeft een gemiddelde levensverwachting van 8 – 10 jaar.

Is een Newfoundlander kindvriendelijk?

Een Newfoundlander is een zeer vriendelijke, tolerante en geduldige hond. Hij werd vroeger zelfs ingezet om de kindjes op de slee of in de iglo warm te houden. Houd er wel rekening mee dat de hond er groot is en dat “botsinkjes” kunnen ontstaan. Heb je erg kleine kindjes dan is dit ras wellicht minder geschikt.

Hoe lang is een Newfoundlander loops?

De Newfoundlander is zo’n twee keer per jaar loops. De loopsheid duurt gemiddeld tussen de 2-4 weken.

Wanneer is een Newfoundlander volgroeid?

De Newfoundlander is volgroeid op een leeftijd van 2 jaar.

Hoeveel kost een Newfoundlander pup?

Over het algemeen wordt aangeraden een Newfoundlander pup met stamboom te kopen. De ouders van de pup zijn dan getest op erfelijke ziektes en alles is goed inzichtelijk. Koop je toch een pup zonder stamboom? Zorg er dan voor dat deze tests ook gedaan zijn of laat deze doen.

Een Newfoundlander pup met stamboom kost gemiddeld € 1000 tot € 1300 euro.

Een Newfoundlander pup zonder stamboom is goedkoper en de kosten hiervoor variëren sterk van € 250 – € 800.

Let op, de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Momenteel is de vraag veel hoger dan het aanbod. Houd er dus rekening mee dat de prijzen af kunnen wijken.

Waar koop je een pup?

Wij krijgen ontzettend veel vragen over nestjes en fokkers. Helaas kunnen we jullie geen adressen geven. Om jullie toch zoveel mogelijk te kunnen helpen, hebben we een stappenplan geschreven voor het vinden van een goede fokker. We hopen dat jullie hiermee ook op weg geholpen zijn. 🙂