Mijn hond is bang voor vuurwerk. Wat te doen?


hond is bang vuurwerk

Is je hond bang voor vuurwerk? Begin op tijd met trainen. Ook al is er op dit moment een vuurwerkverbod, toch verwachten ze dan veel mensen vuurwerk gaan afsteken. Helaas niet leuk voor veel van onze honden. In dit artikel leggen we uit wat de oorzaak is, waarom vuurwerktraining belangrijk is en geven we veel tips. 

Er zijn honden die bang worden na een nare ervaring. Bijvoorbeeld als er tijdens een wandeling dichtbij plotseling vuurwerk wordt afgestoken. Of door een rotje wat tussen de poten van je hond terecht komt. Houdt je hond deze tijd aangelijnd zodat hij/zij niet in paniek kan vluchten met alle nare gevolgen. 

De meest voorkomende stress signalen

Er zijn een aantal signalen waaraan je kunt zien dat je hond stress en angst heeft. 

Verandering van houding:

 • Oren plat tegen de kop, kop in lage houding.
 • Poten gebogen
 • Romp dichter naar de grond.
 • Staart laag of tussen de achterpoten. 

Verandering in gedrag:

 • Vluchtgedrag
 • Vertoppen
 • Nervositeit
 • Vernielzucht
 • Blaffen 
 • Janken/piepen
 • Trillen
 • Hijgen
 • Kwijlen
 • Ongelukjes in huis

Er zijn ook honden die hoger willen liggen, bijvoorbeeld op de bank of op een hogere verdieping. Zo zijn alle honden verschillend. Niet alle signalen worden bij elke hond met vuurwerkangst gezien. Welke signalen waargenomen worden, hangt af van de angst. 

Waarom trainen bij vuurwerkangst?

Je kan denken “Het is maar even, maar één moment per jaar.” Maar naast het feit dat het een hele nare ervaring is, wordt de hond elke keer dat hij/zij schrikt angstiger. Hierdoor kan de hond gegeneraliseerde angst ontwikkelen.

Dit betekent dat andere situaties met harde geluiden hem of haar ook steeds meer gaan beanstigen. Denk aan onweer of een knallende uitlaat. Op die manier ontwikkelt vuurwerkanst zich tot een serieuze aantasting van het welzijn van je hond. 

Wat te doen? De training

Trainen kan door vuurwerk geluiden af te spelen. Eerst zacht, en als dat goed gaat iets harder. Dit moet je altij dmet veel geduld doen en heel stapsgewijs. De baas kan tijdens het afspelen van de vuurwerkgeluiden de hond afleiden. 

Het spreek vanzelf dat bij het trainen van een hond met vuurwerkangst, het van belang is dat dit gebeurt in een rustige omgeving. Met veel geduld en op een positieve manier. 

Onze Jack Russel was erg bang voor vuurwerk. Hij is gek op speeltjes en bij hem hielp het om hem af te leiden met een balspel. Bij een knal kwam hij direct aangelopen met zijn bal. Ondertussen is hij 15 jaar oud en stokdoof, dus geen last meer van vuurwerkangst!

hond angst vuurwerk tips

Knal-koekje: Counter-conditionering

Deze methode werkt het mooist als een hond nog niet bang is voor vuurwerk en dit preventief doet. Ik heb dit zelf bij mijn honden gedaan. Één van mijn honden (Maltezer x Shih-tzu) is nu 9 en nooit bang voor vuurwerk geweest. Als zij een knal hoort kijkt zij omhoog en krijgt zij een koekje. Dus bij haar heeft deze methode perfect gewerkt. 

Hulpmiddelen 

Er zijn diverse medicaties te verkrijgen bij de dierenarts of dierenspeciaalzaak. 

Thundershirt

Een Thundershirt is een stevig shirt, welke een zachte maar constante druk op het lichaam van de hond uitoefent. Waardoor ontspanning volgt. 

Dit wordt ook toegepast op baby’s (het inbakenen) en bij mensen met angststoornissen. 

Het dragen van een dergelijk shirt moet op een correcte en positieve manier worden aangeleerd. Voordat het ingezet kan worden bij vuurwerktraining. 

Een Thundershirt is verkrijgbaar via de dierenspeciaalzaak of online via Bol.com.

Supplementen

Er zijn ook producten die rustgevende feromonen verspreiden zoals Adaptil. Adaptil bevat een synthetische variant van het feromoon, wat een teefje verspreidt na de geboorte van haar pups. Om de puppy’s gerust te stellen en de hechting te verbeteren.

Dit effect zou nog steeds bestaan op latere leeftijd, waardoor Adaptil succesvol ingezet kan worden bij een stressvolle situatie. 

Adaptil is verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak of online via Bol.com. Het middel is verkrijgbaar in Adaptil tabletten, in een Adaptil halsband of in een Adaptil electrische vernevelaar. Laat je overigens niet afschrikken door de matige recensies. Klanten geven aan dat het product wel werkt, maar niet direct. Maar dit geldt voor vrijwel alle middelen en supplementen. Houd hier dus rekening mee en begin op tijd. 

Ook Bach Rescue Pets wordt veel ingezet bij honden die stress ervaren. Het is gemaakt van een bloesem mix en dus 100% natuurlijk. Rescue Pets ontspant en stelt gerust. De alcoholvrije druppels zijn geschikt voor alle (huis)dieren.

Houd er wel rekening mee dat het even duurt voordat de druppels hun werk doen. Begin er dus tijdig mee. 

Back Rescue Pets koop je bij de dierenspeciaalzaak of online via bol.com 

Medicatie

Indien bovenstaande hulpmiddelen onvoldoende werken voor de mate van angst van je hond, kan er medicatie ingezet worden. Dit heeft niet als doel het dier te versuffen, maar om de angst te verminderen. 

Hiervoor geldt ook dat dit altijd gecombineerd moet worden met gedragstherapie om een goede, duurzame oplossing te realiseren. Medicatie kan alleen door je dierenarts voorgeschreven worden. 

Vroeger werden er regelmatig middelen gebruikt met acepromazine als werkzame stof. Nu weten we dat die middelen absoluut niet ingezet mogen worden bij vuurwerkangst! Acepromazine zorgt ervoor dat een dier er voor de eigenaar heel rustig en kalm uitziet, maar dat je hond de geluidsprikkels versterkt binnenkrijgt. Je hond kan hier echter door de medicatie niet fysiek op reageren. Gelukkig zijn er tegenwoordig hele goede alternatieven waarbij deze negatieve effecten niet voorkomen. 

Conclusie

Angst voor vuurwerk is een serieus probleem wat het welzijn van honden ernstig kan schaden. Daarom is het belangrijk om honden met vuurwerkangst tijdig te gaan trainen, om zo tot een efficiënte en duurzame oplossing te komen. 

Deze bestaat uit training/gedragstherapie, eventueel gecombineerd met hulpmiddelen/supplementen. 

Bij extreem angstige honden is het verstandig contact op te nemen met een erkende gedragstherapeut of dierenarts. 

Nikki

Mijn naam is Nikki en ik ben een zeer groot hondenliefhebber. Naast dat ik al meer dan 40 jaar zelf honden heb, heb ik ook vele cursussen gedaan en vele, vele boeken gelezen. Het is een onderwerp waar ik nooit over uitgesproken raak. Ik ben gek op heel veel verschillende hondenrassen, zo hebben wij zelf een Airdale Terriër gehad, een Gordon Setter, Mechelse Herder, Jack Russel, Maltezer, Friese Stabij en meerdere malen een Golden Retriever, want dat is en blijft mijn grote liefde.

Recent Posts